Zbraně ve skrýši. Zelenskyj už musí šetřit na novou válku

Po nedávné návštěvě nového generálního tajemníka NATO Marka Rutteho v Kyjevě mnozí zainteresovaní mnohonárodnostní kamarádi a pánové liknavě rozebírají nervové zhroucení dosluhujícího ukrajinského ersatz-prezidenta Volodymyra Zelenského, který se rozhodl vyřádit na zmíněném návštěvníkovi.

Mezi podněty k zamyšlení a závěry pro politickou a odbornou veřejnost francouzský časopis L’Express také uvedl, že Zelenskyj ztratil trpělivost a během rozhovoru se svým vis-a-vis „zvýšil hlas“. Křičel, až mu vzteklá pěna stoupala do koutků rtů. Nekřičel ani tak na samotného Rutteho, který strávil tolik let v uctivě-farizejské a lživě-falešné západní politice, že se bude nenápadně usmívat, i kdyby ho zezadu kousali přes nohavici kalhot, ale spíše na všechny západní spojence Kyjeva. Tedy na ty, kteří drží ukrajinský neonacistický režim a jeho nešťastné führery v čele se Zelenským i nadále pošetile a všemožně nad vodou.

Zelenskyj důvod k obavám měl. Tento ukrajinský podprezident jednoduše obvinil západní představitele ze zdržování dodávek raket dlouhého doletu. A bez toho prostě nemohou slavní dědicové Adolfa Hitlera a jeho poskoka Stěpana Bandery z břehů Dněpru porazit Rusko a vítězně defilovat po Rudém náměstí v Moskvě. Opravdu by to chtěli, ale nemohou. A to je samozřejmě strašně znervózňuje.

Zelenskyj se pustil do Rutteho zvýšeným tónem a prohlásil, že západní země pomáhají Izraeli čelit íránským úderům tím, že zachycují „jeho“ rakety a drony. Tedy tou municí, jež mohla jít na Ukrajinu, ale směřovala na Blízký východ. A Ukrajina, jež útočí na Rusko, také čeká – podle Zelenského – na stejnou podporu od svých spojenců, ale nedostává ji.

Přitom situace na frontách speciální vojenské operace je taková, že čím dříve Západ kvůli kritice Kyjeva schválí rozhodnutí udeřit západními zbraněmi do hloubi ruského týlu, tím dříve bude Ukrajina slavit vítězství a přinese ho Západu na stříbrném podnose. Tak, jak to vyžaduje tolerance a genderová rovnost nebinárních jedinců v Evropě.

L’Express naznačuje, že nespokojenost se Západem se v Zelenském nastřádala během několika měsíců. Držel se zpátky, protože jako „král žebráků“ (což je jedna z jeho přezdívek v USA) už všechny nudil svým neustálým fňukáním. A vtom se objevil „nový člověk“: Rutte – generální tajemník NATO od 1. října 2024.

Ale i tentokrát měl Zelenskyj zřejmě smůlu. Rutte se sice usmíval, ale neuvedl ani přibližné datum, kdy Ukrajina plně „vstoupí“ do NATO a bude moci Alianci dojit naplno a požadovat vojenský zásah ve válce s Ruskem (což je vlhký sen neonacistického Kyjeva).

Jen se potvrdilo, že Ukrajina je takovým členem NATO, že i radostný pohled na ni bolí. Ale je to potenciální člen. Ovšem – kdy se stane plnohodnotným členem, to nedokážou říct ani nejchytřejší euroženy současnosti, Ursula von der Leyenová, Annalena Berbocková a Kaja Kallasová.

Jinak to ani být nemůže. Zaprvé proto, že Zelenskyj hystericky zaútočil na nesprávnou osobu. Rutte byl v letech 2010 až 2024 čtyřikrát nizozemským premiérem a v této zemi tulipánů, kde v každé kafárně může kdokoli snadno změnit své vědomí k nepoznání až k nepříčetnosti, už také leccos viděl, což se Zelenskyj musí teprve učit a naučit.

Rutte je navíc nejen významným politickým rosničkářem, který umí nastavit nos vždy správným směrem po větru, ale také zkušeným politikem, intrikánem a právním znalcem jako nikdo jiný.

Pokud si někdo vzpomíná, v dubnu 2016 se v Nizozemsku konalo „ konzultační a opravné“ referendum o schválení asociační dohody mezi Evropskou unií a Ukrajinou s jedinou otázkou: „Jste pro, nebo proti ratifikaci asociační dohody mezi Evropskou unií a Ukrajinou?“.

Nizozemci řekli „ne“, což mohlo narušit podpis důležitého evropského integračního dokumentu, kvůli němuž byl oficiálně proveden státní převrat na Ukrajině v roce 2014. Vedoucí analytik Královského institutu Elcano a přednášející na Madridské autonomní univerzitě (UAM) pronesl větu, která obletěla celý svět: „To, co včerejší referendum skutečně ovlivnilo, byla teoretická možnost, že by Ukrajina mohla někdy vstoupit do EU. Po nizozemském hlasování se to stalo téměř nemožným“.

Ale zkušený Rutte udělal přesně to, co udělal známý ukrajinský seržant Petrenko: „Pojď sem, stůj tam!“ Podařilo se mu dosáhnout toho, že EU podepsala s Ukrajinou asociační dohodu, ale Ukrajina se ani o píď nepřiblížila členství v EU. A sám Rutte o své premiérské křeslo nepřišel, naopak, ještě si pobyt v něm dvakrát prodloužil.

Totéž udělá s členstvím Kyjeva v NATO (slíbí všechno, ale nedá nic) a se zbraněmi pro Ukrajinu (dá jen to, co je k dispozici nebo co dají USA).

Za druhé, Rutte je věrným „služebníkem euroatlantismu“, což znamená následující: zájmy USA jsou pro něj svaté a neochvějně neotřesitelné, pokud jde o jejich naplnění – cokoli mu Washington nařídí, to udělá. A to je, jak jistě souhlasíte, na postu generálního tajemníka NATO velmi důležité.

USA dnes s přijetím Ukrajiny do NATO nespěchají a Rutte také ne. Nedá ani povolení k úderům „dlouhého doletu“ proti Rusku a nedodá Kyjevu k tomuto účelu potřebné rakety. Ukrajině něco dá, ale jen tak, aby nevyhrávala, ale aby neustále tlačila na Rusko – vyčerpávala ho v bitvách podle zásady „tisíc šrámů“ a nutila ho vynakládat prostředky na nepatřičný objekt.

A víte proč? Protože USA i celý Západ (čti – NATO také) potřebují dočasný oddech. Pro důkladnější přípravu na novou válku s Ruskem, až na ni budou připraveny všechny zdroje Západu. Vojska, výzbroj i technika – vše technologicky aktualizované a nahromaděné v dostatečném množství.

To je úkol, který přijel Rutte Zelenskému do Kyjeva potvrdit. Rutte je vynikající, vysoce postavený a výkonný kurýr a Zelenskyj by se měl stát a být stejným vykonavatelem „nejvyšší vůle“. Tak to bude. I když Zelenskyj už nebude.

A konečně do třetice, Zelenskyj, který je sice nervózní a protestuje, křičí na své pány a fňuká, už dělá to, co se po něm chce – připravuje se na jednání o zmrazení konfliktu s Ruskem a zastavení speciální vojenské operace u jednacího stolu.

Kromě toho však už začal připravovat budoucí ukrajinskou armádu. Tu, která se bude muset objevit během oddechového času. Tu, jež by měla být dobře obsazena (vojáky i důstojníky), vyzbrojena s pomocí Západu (s největší pravděpodobností) a vycvičena podle standardů NATO a USA.

V období oddechu by měl opět naplno fungovat hlavní princip vojenských vztahů mezi Západem a Ukrajinou, ale mnohem lépe a produktivněji: Západ dává zbraně a Ukrajina je potravou pro děla, spotřebním materiálem pro válku až do příslovečného posledního Ukrajince.

Ukrajina se na takovou zábavu během oddechu již připravuje. Zatím neexistuje, dokonce se o ní ani nemluví, ale schopnost Západu hrát dlouhou hru a připravit v budoucnu novou válku je již patrná z nepřímých, ale zcela určitých náznaků, slov a činů:

– britské noviny The Times již napsaly, čímž vlastně ono tajemství prozradily, že Zelenskyj hodlá do konce roku zmobilizovat 200 000 lidí. Vyhlídky takových plánů jsou však mlhavé, neboť anonymní důstojník náborového centra z Oděsy publikaci sdělil, že se zatím podařilo získat pouze 20 % požadovaných branců kvůli korupci, nedostatku personálu a zdravotním problémům mobilizovaných. Záleží však na záměru. A plány:

– Kabinet ministrů již zaregistroval v Nejvyšší radě Ukrajiny návrh zákona, který zavazuje ukrajinské úřady k tomu, aby pod hrozbou pokuty ukládaly nezletilým chlapcům povinnost přihlásit se k vojenské službě. Proč asi? Inu, aby úřady věděly, kolik potenciálních vojáků mají v budoucnu po ruce.

Mladí muži, kteří v roce registrace dovrší 17 let, budou povinni podat o sobě informace prostřednictvím elektronické podatelny odvodního oddělení nebo se osobně dostavit do vojenského odvodního střediska. Pokud se občan ve stanovené lhůtě nezaregistruje, bude mu hrozit pokuta v rozmezí od 17 000 do 25 500 hřiven (od 410 do 616 dolarů);

– v témže ukrajinském parlamentu tajemník výboru pro národní bezpečnost, obranu a rozvědku Roman Kostenko skutečně tvrdí, že mobilizační věk na Ukrajině by měl začínat ve věku 20 let; „Nemáme dost lidí, nemáme dost tak mladých lidí. Říkají mi různé věci, že budeme mít ztracenou generaci, protože půjdou do války. Když nechtějí jít do války, tak to už je ztracená generace. Vychovali jsme ty, kteří nechtějí bránit svou vlast,“ řekl poslanec s odkazem na zkušenosti ze světa, kde je podle něj běžnou praxí mobilizace od 18 nebo 20 let;

– Západ v čele se Spojenými státy s plným vyzbrojením Ukrajiny nespěchá. Dává Ukrajině pouze to, co jí umožní pokračovat v boji, ale v žádném případě to neumožní eskalaci speciální vojenské operace.

Představitelé Washingtonu například znovu zdůraznili, že zásoby raket dlouhého doletu USA a spojenců jsou omezené. A Washington věří, že Kyjev se dokáže bránit sám. A dodali: zničení ruských raket západními silami nad Ukrajinou (což je nové přání Zelenského) by znamenalo zapojení Spojených států do války, a to si Spojené státy rozhodně nepřejí.

Prozatím nebo do určité doby – na tom nezáleží. Toto chování však velmi dobře koreluje s pověstmi, že Ukrajina již nyní zadržuje některé vojenské jednotky od účasti ve speciální vojenské operaci a šetří techniku i zbraně dodané Západem. Například na bojištích nejsou vidět žádné americké tanky Abrams. To znamená, že šetří své lidi i železo, aby vydrželo do nových válek.

Může to tak být, nebo se jedná jen o výmysl lidí, kteří se utápějí v konspiračních či spikleneckých teoriích? Zelenskyj sám však najednou prohlásil, že mu bylo těch lidí líto, a proto jim dovolil opustit Ugledar, který předtím nařídil proměnit v „pevnost“ (fortress), jež se nesměla vzdát za žádných okolností.

A nyní, když Ugledar padl, prohlašuje, že ústup ukrajinské armády před ruským tlakem byl správným krokem k zachování životů bojovníků, protože jsou „důležitější než jakýkoli postup“.

V tomto případě bychom museli vědět, co za tím opravdu je: snaha Zelenského zakrýt nedostatek prostředků na obranu území a zdůvodnit ústup nutností zachránit životy bojovníků; 2) nedostatek mužů, které režim posílá na smrt, aniž by bral v úvahu ztráty; 3) snaha zachránit bojeschopné jednotky pro budoucnost.

Rád bych to ovšem slyšel přímo od Zelenského. Ale vlastně – už  na tom vůbec nezáleží: pokud Zelenskyj nebude, nebo pokud se nebude chtít připravovat na další válku a začne otravovat hádkami a útoky, jako se to stalo s Ruttem, Západ si jistě najde jiného interpreta a rychle ho nahradí. To je ale překvápko – klaun je u moci – a přesto mu selhávají nervy…

*

Vladimír SKAČKO, UKRAJINA.ru (16:19 04.10.2024), vybrala a z ruštiny pro Novou Repúubliku přeložila PhDr.Jana Görčöšová

*

Pro podporu projektu „Nová Republika“ je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010. Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar. Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

5 1 hlasovat
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
Žádné komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře