Vzdejte se a nic se vám nestane, vzkazuje Vidlák vládě

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Populární český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby.

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

KONEC LIDOVCŮ V ČECHÁCH, „DŮTKA“ Z BRUSELU A ZELENSKÉHO MÍROVÝ PLÁN. Jak se zdá, neslavná digitalizace stavebního řízení začne nanovo. Ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (STAN) totiž prohlásil, že současná vláda nejspíš nestihne podepsat smlouvu na dodání nového systému. Také se počítá s tím, že nový systém vyjde na další stovky milionů korun, experti hovoří spíše o miliardě. A podle renomovaných ekonomů se vzniklé škody pohybují v řádech stovek milionů. Jedním z volebních hesel Pirátů bylo mj. zavedení hmotné odpovědnosti politiků za újmy na majetku a vzniklé finanční škody. Za zpackanou digitalizaci odpovídá exministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš, který byl také velkým propagátorem oné hmotné zodpovědnosti politiků.  
 
Kdo by podle Vás měl nést odpovědnost a měl by stát požadovat náhradu vzniklých škod? Teď to spíše vypadá, že si to jen daňoví poplatníci prostě zaplatí dvakrát a život půjde dál…

Odpovědnost politiků je věčné téma těch, kteří ještě v politice nejsou. Ale jakmile se stanou ministry a zjistí, jak spletité jsou problémy řízení státu, velmi rychle vychladnou na své dávné nápady zapomenou, protože by šlo o jejich vlastní odpovědnost. Ani Bartoš není výjimkou z tohoto pravidla. Kdo by také chtěl dělat práci, ve které vás každý podpis může dostat do šatlavy, že?

Mě na tom fascinuje něco jiného…  IT komunita si už někdy v lednu cvrlikala o tom, že Bartošovo stavební řízení bude průšvih. Pak digitalizace nebyla dokončena včas, pak se ukázalo, že nefunguje, pak Bartoš dostal od premiéra několik odkladů a kdyby nebyly volby, které otřásly sebevědomím Pětikolky, tak tam Bartoš sedí dál, nedělejme si iluze. Já bych rád přišel na kloub tomu, jak je možné, že evidentně zpackaný projekt nikdo nezastavil, nebyl najat žádný expert, který by to vzal do ruky… všichni věděli, že Bartoš je neschopný asi jako Hřib, ale nikdo s tím nic nedělal, dokud nepřišlo důrazné varování od voličů. A i když krajské volby nejsou nijak významné, udělalo to podstatně víc, než všechna varování odborníků.

Kdybych do toho měl náhodou někdy co mluvit, připomeňte mi, že bychom možná měli parlamentní volby rozdělit na půlky. Vždycky po dvou letech obměnit půlku sněmovny, jako to mají v USA. Možná by to vyřešilo víc problémů než nereálné představy o tom, že si kapři dobrovplně vypustí rybník a sami na sebe uvalí trestní odpovědnost.

Na druhou stranu se také mluví o tom, že digitalizace začíná „pomalu“ fungovat a že totální zrušení Bartošova projektu nebylo potřeba. Ono to totiž trošku připomíná Brexit. Poté, co Británie skutečně k překvapení mnohých odešla z EU, ji bruselská mašinérie vskutku nic nedarovala a snažila se Británii „zavařit“ všude, kde to jen šlo.  Nechová se teď čtyřkoalice k Pirátům podobně?

Asi takhle… udělat digitalizaci, to není žádný problém. V této zemi byly udělány tisíce a tisíce digitalizací. Většina z nich je podstatně sofistikovanější než elektronický formuář pro stavební řízení. V této zemi existují stovky a tisíce ajťáků, kteří vám to naprogramují a existují stovky projekt manažerů, kteří mají něco podobného už za sebou. Ti všichni by vám to udělali ajn cvaj.

Ale ono je zapotřebí při tom taky něco odklonit, že jo? Je zapotřebí, aby se nakapsoval spřátelený podnikatel, který pak odsype straně na volební kampaň. Víte, kolik lidí si chce na takovém projektu nahrabat?

Ministr je tam od toho, aby to někomu přiklepl, aby měl dobré argumenty, kdyby to začala řešit policie a ještě lepší argumenty, když to přijde řešit koaliční partner, jehož byznysový kámoš přišel zkrátka. A pak je dobré, aby to ještě fungovalo. I na předražených dálnicích se dá jezdit, no ne? Bartoš nedokázal nic z toho. Neuspokojil modré straky, vzal si na tu práci svoje kamarády z marihuanové čtvrti a podle toho to dopadlo.

Zpackaná digitalizace stavebního řízení a miliardové škody také úplně nekorespondují s volebním heslem a slibem současných vládních stran „Dáme Česko dohromady“. Jak podle Vás dostála vláda svému slibu a jak byste popsal stav, ve kterém se Česká republika po třech letech jejich vládnutí ocitla?

Zatočili s Babišovou drahotou tak, že inflaci zpětinásobili. Zdvojnásobily se ceny potravin. Ztrojnásobily se ceny energií. Udělali konsolidační balíček díky kterému nadělali vyšší dluhy než Babiš za covidu. Maskují schodek rozpočtu účetními triky. Nic neudělali s vyváděním peněz na dividendách a účelových zakázkách, naopak ještě vyvedli další stovky miliard na Ukrajinu. Stačí?

Já navrhuji, abychom se jako opozice zachovali stejně pravdomluvně jako oni. Uděláme pořádnou demonstraci pod heslem “Vzdejte se, nic se vám nestane.”

V Olomouci se konal volební sjezd KDU-ČSL, na který zavítal v den zahájení také premiér Fiala. Ten nejprve pochválil sebe, pak vládu a svou řeč dovršil tím, že označil Mariana Jurečku za jednoho z nejlepších členů vlád za uplynulých 30 let. Ani to mu však k jeho znovuzvolení nestačilo a novým předsedou lidovců byl zvolen současný ministr zemědělství Marek Výborný. Také se ukázalo, že o návrat k tradičním lidoveckým a křesťanským hodnotám, které prosazoval senátor Jiří Čunek, nemají lidovečtí funkcionáři zájem. Pojďme to vzít popořadě… Marian Jurečka jako jeden z nejlepších členů vlády za uplynulých 30 let? To jako vážně?

Alespoň víme, co Fiala myslí tou hodnotovou politikou, když za nejlepšího označí člověka, který si juchal na večírku, zatímco opodál vyváželi mrtvé studenty po řádění Dejvyho Kozyho. Nebo který se snažil prosadit rentu pro První Vyžírku. Nebo který se snažil prosadit skoro patnáctiprocentní zvýšení platů politikům…

Tohle jsou Fialovy hodnoty. Sám to veřejně řekl.

Co podle Vás znamená volba Marka Výborného (a nezvolení Jiřího Čunka) pro osud KDU-ČSL?

KDU se už neodrazí ode dna. Nemá na to. Výborný je pokračování Jurečky jinými prostředky.  Pro mě je nejzajímavější, že když sečteme hlasy pro Výborného a Jurečku (což je v podstatě totéž) tak je to třikrát víc, než kolik dostal Čunek. KDU už nikdy nebude konzervativní, protože liberálové v ní bačují v poměru tři ku jedné.

KDU se prostě musí spojit s ODS. Tak, jako je to v Německu mezi CDU a CSU. Jinou možnost nemají. Ale určitě nebudou spokojeni s podmínkami, které jim k tomu Modroptáci nadiktují. Dostanou méně, než by si přáli. Na všechny bratry a sestry se už nedostane. Například na Zdechovského.

Zůstane podle Vás Marian Jurečka ve vládě?

Tak určitě… Je to přece nejlepší ministr za posledních třicet let, ne? Fiala říkal… Nebo že by se teď po lidoveckých volbách zázračně trasformoval ve zvrhlého, mocichtivého a vpravdě harpagonského pyknika? Ještě v pátek byl Jurečka nejlepší a dneska už není? Tak hloupý snad Fiala ještě není, aby ho teď odvolal, když ho má tak rád.

Pojďme na chvíli zpět do Bruselu. Prý jste se dostal na kobereček před vrchnost euroúředníků, protože se někomu nelíbilo to, co píšete ve svém blogu na Vidlákových kydech. Myslím, že „stará myslivecká“ dostala úplně nový říz…  Kdo Vás „udal“ a jak je vůbec možné, že Vám úředníci z Bruselu nařizují, o čem můžete či naopak nesmíte psát?

Kdo mě udal, to nevím, protože GDPR je v Europarlamentu svatíé. Neví to ani šéfka personálního oddělení, která to dostala k vyřízení. A ona ty všechny kroky nedělá kvůli mně, ale především kvůli sobě, aby byla krytá. Ona tu práci potřebuje, ne já.

A proč mi úředníci nařizují, co smím a co nesmím?  Oni to mají lepší, oni mi jen nařizují, že nesmím vůbec, protože etický kodex. Ten je víc, než svoboda slova.

Víte, já to té úřednici vlastně vůbec nezávidím, protože v Bruselu mají asistenti silné odbory a výsledkem bude jen hodně popsaného papíru, protože nejprve musím dostat podmínku, pak podmínku s výstrahou a pak teprve mě mohou profesně zastřelit. Ale než se tak stane, tak už tam zřejmě dávno nebudu.

Na domácí politické scéně vznikl nový subjekt – hnutí STAČILO! Hnutí jste zaregistroval vy jakožto předseda přípravného výboru s „posvěcením“ Kateřiny Konečné. Můžete nám o novém hnutí říci něco bližšího? Třeba jaké jsou jeho cíle nebo co od něj lidé mohou očekávat?

Jak jsem mnohokrát popisoval, čas koalic skončil, protože pro parlamentní volby je v případě koalice nutné překročit vyšší práh pro vstup do sněmovny. Pro dvoučlennou koalici je to osm procent a pro tříčlennou je to dokonce jedenáct procent. Když se podíváte na průzkumy preferencí, tak zjistíte, že jediný, kdo by do takového rizika mohl bez problémů jít, je Babiš. Ale ten to nepotřebuje. Pro všechny ostatní je koalice riziko.

Ti, co doteď spolupracovali v koalici, se teď musejí nějak sjednotit. Mohou zfúzovat, mohou prostě přijmout členy jiných stran na svou kandidátku a nebo mohou založit novou stranu či hnutí, pod kterým půjdou do voleb. A také se mohou rozejít a kandidovat každý sám za sebe.

Jednání mezi “otci zakladateli” STAČILO! stále probíhají a my jsme chtěli, aby na stole byly skutečně všechny varianty. Aby to prostě nebyla jen chiméra či zbožné přání pro akademickou debatu, ale skutečně reálná možnost, po které stačí sáhnout. A v tom jsem Kateřině Konečné rád pomohl.

Vláda nakonec rozhodla, že si politici zvýší platy o takřka sedm procent. Prý musejí „dýchat se společností“. V jaké bublině to dýchají? Jejich odtržení od reality by se už dalo počítat nikoli na míle, ale spíše na světelné roky, nemyslíte?

Když se někdo topí, tak to vypadá právě takhle. Dělá věci, díky kterým se utopí ještě rychleji než kdyby zachovali klid a neplácali sebou. Okecávat to mohou jak chtějí, ale ničí si tím poslední zbytky sympatií, především mezi jejich voliči, protože těch se takové okaté papalášství také dotýká. Nám stačí na to jen upozorňovat.

Od vypuknutí „vládní krize“ zcela zmizel z veřejného prostoru ministr vnitra a šéf Starostů Vít Rakušan. Co myslíte, že má za lubem? Nechystá snad už další „video z šatny“, kterým odstartuje volební kampaň?

Vítek je chytrý… on je trochu jako Kalousek. Uvědomuje si své limity. A tak zmizí vždycky, když by mohlo dojít i na něj. Znáte to, když vám vybuchne fekální vůz, tak to “osračkuje” všechny.  Pak zazní virbl a vchází Rakušan celý v bílém… Takže myslím, že jste to trefil. PreVítek teď dělá všechno pro to, aby se neumazal v té bažině, kam je Fiala zavedl. A asi se mu to i podaří, málo platné. Ale jen do chvíle, než svou stranu ohlásí Kalousek. Proč by voliči chodili za kováříčkem, když mohou jít za kovářem, nicht wahr?

Pojďme se na závěr podívat na „mírový plán“ ukrajinského prezidenta Vladimíra Zelenského. Jedním z bodů je přijetí Ukrajiny do NATO a vývoj a výroba zbraní na územní Ukrajiny společně se západními mocnostmi. rošku mi to připomíná rčení „Léčit důsledek příčinou“, nemyslíte?

Zelenský je už také těsně před utopením. Dokonce blouzní o tom, jak Ukrajina sestaví atomovku. Jestli se o to vážně pokusí, tak z Evropy opravdu nic nezbude, o to se Rusové postarají. Definitivně.

Tak si držme palce, aby to bylo jen blouznění v horečkách před koncem. Blbců je tady ještě pořád dost, aby na to Zelenskému skočili. Snad alespoň ti Američani mají trochu rozumu a jen Zelenského donutí, aby i zbytek ukrajinských mužů poslal na jatka a až už nebude mít kdo bojovat, tak to odpískají…

Jak myslíte, že Zelenský se svým mírovým plánem ve světě pochodí a jak pravděpodobné podle Vás je, že Zelenský bude vládnout Ukrajině i v příštím roce?

Zelenský je mrtvý muž… Zavedl zemi do prohrané války a kdo prohraje válku, ten zpravidla prohraje i život. Je úplně jedno, jestli z Ukrajiny včas uteče nebo neuteče. Likvidační mašinérie mají spoustu času.

Zelenský má jen jednu jedinou možnost – musel by Ukrajinu přivést zpet do náruče Ruska. Což není tak nereálné, jak to vypadá. To je nepředstavitelné jen tady na Západě. Ukrajinci mají pětisetletou historii výměny pánů za jiné pány a fakt to umějí.

Ale jinak bych řekl, že Zelenský vsadil svůj život na to, že mu Západ pomůže vyhrát a jeho čas se krátí spolu s časem Ukrajiny.

*

Daniel Sterzik – Vidlák

4.8 16 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 8 hodinami

Volební programSTAČILO!, koalice Komunistické strany Čech a Moravy, Spojených demokratů – Sdružení nezávislých, České strany národně sociálníEvropské volby · https://programydovoleb.cz/volby/evropske-volby/161/strana/163/volebni-program/2457 I když zatím nejde o program nově založeného “hnutí STAČILO!” doporučuji Vám se seznámit s tím, s kterým šli do voleb do EP a který se zřejmě bude základem pro tvorbu volebního programu hnutí pro volby… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 14 hodinami

Bartoš ale říká, že za problémy v jeho rezortu nese odpovědnost Fiala, ODS…resp. jejich kmotři. Bartoš šel do politiky s tím, aby bojoval s kmotry ODS a v tomto zápase podlehl přesile. Navíc Fiala tím, že ho odvolal, porušil koaliční smlouvu. Takže tím pádem je Bartošovo odvolání neplatné.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 15 hodinami

Zde je to, co dnes řekl na radnici. Elon Musk dnes rozpálil dav na Ridley High School v Pensylvánii nezapomenutelným 55minutovým projevem. Hned na začátku nejbohatší muž světa jásal davem, když řekl: „ K čertu“ s každým, kdo je proti svobodě slova, ústavě, bezpečným hranicím a rozumnému utrácení. „Někdy mi bylo řečeno, že to… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 15 hodinami
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Jsem sice levicak ( pravicovou politiku jsem vyhodnotila jako neefektivni a vycuranou)..Ale s Elonem do puntiku souhlasim

Karel2002
Karel2002
před 14 hodinami
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Ale Spolek Sysiphos vedený katolíkem Grygarem udělil tomu Muskovi bludný kámen. Protože prý není demokrat a paktuje se s Trumpem a Putinem.

orinoko
orinoko
před 14 hodinami
Odpověď uživateli  Karel2002

Grygar…to je mimořádně charismatický idiot. Havloid přímo ukázkový. Typ Platfus Ovarov. Okouzlen a unešen sám sebou.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 13 hodinami
Odpověď uživateli  Karel2002

Jelikoz si vazim jen tech,ktere sama uznam za vhodne..je mi to fuc

Ludvik
Ludvik
před 15 hodinami

Dotaz pro Vidláka: Web “hnutí Přísaha!” už je či není, příp. kdy bude ?

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 16 hodinami

Hm.Kdyby to fungovalo nebylo by USA nejzadluzenejsim statem sveta.A to jeste maji berlicku,kterou nikdo jiny nema ( dolar jako povinne svetove platidlo)

mikkesh
mikkesh
před 19 hodinami

Na to co píše pan Sterzik by se opravdu nemělo zapomínat. Jen pár oprav. “Vzdejte se…” ale stane se, respektive mělo by se stát. Soud a kriminál. No a pak drobnost – Ukrajina nemá pětisetletou historii. Mezi státy ji pozvedl Lenin.

orinoko
orinoko
před 19 hodinami

Ke článku přímo a na rovinu: Takový lidský póvl, jakým je vybavena Halič, bych Rusku nepřál ani náhodou. A českého prizdisrace, kteří denně berou lajnu monSANTA Zápachu rovněž ne. Takovou bandu pobíhajících, neurotických a emočních kriplu by Rus nemusel přežít.

Naposledy upraveno před 19 hodinami uživatelem orinoko
orinoko
orinoko
před 19 hodinami

Nadpis je vědoma či nevědomá citace jednoho článku Ludvíka Vaculíka.

orinoko
orinoko
před 19 hodinami
Odpověď uživateli  orinoko

Teprve teď čtu. Tak te hnide na vnitru vybuchl fekální vůz. Jedno z nejlepších přirovnání, s jakým jsem se v životě setkal. Ožralý Kolouch o sobě říkal, že je blbec, svazak FOOLteen sám sebe nazval dobytkem, a ta penisova hlava na vnitru je vlastně fekální vůz. Lidovci jsou cernoprdelnici, Piráti jsou smazky, STAN je současné… Číst vice »