Ukrajinské zdroje potvrzují ruský postup, Ukrajinci kopou nové obranné linie

Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo dobytí Grodovky, vesnice ve směru Pokrovskij, která se nachází jihovýchodně od Mirnogradu.

Ukrajinské zdroje již delší dobu uvádějí, že téměř celá Grodovka byla dobyta. Ale podle mapy zdrojů Deep State jsou severní okraje vesnice stále pod ozbrojenými silami Ukrajiny. 

Ve směru Kurachovském ruské veřejné stránky píší o úplném dobytí vesnice Cukurino. Ukrajina to nepotvrzuje. Podle Deep State je osada napůl obsazena a napůl v „šedé zóně“.

Ukrajinský poslanec ze Zelenského strany chce, aby Ukrajina napadla Bělorusko

Obec je důležitá pro postup Ruské federace na jih – k Novoselidovce a Izmajlovce, jejichž dobytí zkomplikuje obranu Gornjaku. Ruská veřejnost tvrdí, že obě vesnice jsou již napadeny.

Mezitím ukrajinské jednotky začaly kopat nové obranné linie v okolí Pokrovska. Také se poprvé staví na silnici k Dněpru. Informoval o tom výzkumník OSINT Clement Moline.

„Nová linie vede podél hranice Doněcké a Dněpropetrovské oblasti, zřejmě se razí mezi Meževou a Slavjanskem, dvěma důležitými městy,“ píše analytik.

Na východ od Kurachova došlo o víkendu k postupu Ruské federace v Maksimilijanovce a také na sever – Rusové zatlačili ukrajinské ozbrojené síly na západ v oblasti „kapsy” Nevelsk.

Na jihu Doněcké oblasti došlo k útoku na vesnici Zolotaja Niva, západně od Ugledaru a na přístupech k Velikaja Novoselka. Informovala o tom včera ukrajinská armáda. Některé ruské veřejné stránky píší o „úspěšném průzkumu“ a jiné dokonce píší o dobytí Zolotaja Niva, ale neexistují o tom žádné důkazy.

Nyní, soudě podle ukrajinských map, je Zolotaja Niva méně než kilometr od ruských pozic. Samotná obec se nachází v „šedé zóně“.

Také ukrajinská vojenská veřejnost dnes psala o útoku ruských jednotek na Kamenskoje v Záporožské oblasti – ze strany obsazené Vasiljevky. Hlásí, že Rusové vstoupili do Kamenskoje, ale byli vyhnáni. Ruská veřejnost tvrdí, že bitva o Kamenskoje pokračuje. Také píšou, že došlo k útoku na Plavni, kde byl také postup.

Mapa ukrajinského zdroje Deep State však nezaznamenává žádné pokroky Ruské federace v těchto oblastech. Tak či onak je zřejmé, že Rusové zesilují akce na jižní frontě, která je pro průběh celé války strategicky důležitá.

Rusové si během týdne výrazně vylepšili pozici na Kupjanském směru. Uvedl to expert Information Resistance Alexander Kovalenko.

„Pokud jde o osu Liman-Kupjansk, zde Rusové za týden výrazně zlepšili svou pozici směrem k levému břehu řeky Oskol a pokračují v pohybu, hlavně se zaměřují na Kolesnikovku a v blízké budoucnosti Rusové vyvinou maximální úsilí, aby dosáhli Kolesnikovky,“ řekl Kovalenko.

Podle něj ruské velení v tomto sektoru fronty nestanovuje své armádě žádné termíny a „netlačí ji dopředu“.

*

rp,prvnizpravy.cz,strana

4.5 6 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 9 dny

Očekávám, že se obyvatelé vzbouří a přidá se k nim armáda, protože už jim dojde, že umírat za banderovské parazity je blbost. Trochu to zčeří Orbán, který jmi nabízí pomoc při vstupu do EU, o které ví, že se rozpadne. To EVROPEJSKO je lákalo celý čas, aniž by vůbec tušily co je tam čeká,… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 9 dny

Jelikoz ukrajinska vlada zrejme take prosla Aspenem,jeji ” mysleni” je v jejich duchu