Ukrajinci: Na frontě nám velmi rychle mizí milovaní, příbuzní, nevíme o nich

Ukrajinské zdroje uvádějí, že Rusové za posledních 24 hodin dobyli dvě vesnice – Želannoe Pervoje v Doněcké oblasti a Stelmachovku v Luganské oblasti. Uvádí to vojenský telegramový kanál Deep State.

Želanně Perše se nachází v severní části „kapsy“, kterou se snaží odříznout ruské jednotky v oblasti řeky Volča a nutí tak ukrajinské ozbrojené síly k ústupu na její západní břeh. Navíc dnes řada ruských vojenských veřejných stránek informovala, že ukrajinské jednotky se začaly stahovat z celého území na východ od řeky Volča, aby nebyly obklíčeny kvůli postupu ruské armády na západ.

Ukrajina stažení jednotek z východního břehu řeky Volča nepotvrdila.

Na jih – východ od Kurachova – Rusové postoupili v Maksimilijanovce, o kterou v poslední době bojují.

Ruské ministerstvo obrany dnes zároveň oznámilo dobytí vesnice Željanně Perše v Doněcké oblasti. Ruské veřejné stránky již označily tuto vesnici za kontrolovanou Ruskou federací.

Ale podle ukrajinských map je pod plnou kontrolou ukrajinských ozbrojených sil a přibližně dva kilometry od ruských pozic.



 
Mezitím Ukrajinci na sociálních sítích masivně informují o zmizení svých příbuzných a přátel, kteří bojovali ve 152. brigádě na Pokrovském směru.

Jedna z Ukrajinek tak nahrála na TikTok video, ve kterém uvedla, že její 51letý otec, který byl mobilizován v červenci, sloužil u 152. brigády. Ztratil se směrem Pokrovskij, kde skončil po pouhých třech týdnech výcviku.

Cituje zprávy od jiných příbuzných, kteří pátrají po svých milovaných. Říká, že všichni byli posláni na frontu bez zkušeností a s nedostatečným výcvikem.

Nyní o nich příbuzní nemohou získat žádné informace ani od brigád, ani od TCC, které je mobilizovalo.

Podobných zpráv o hromadně pohřešovaných vojácích bylo za poslední týden mnoho, a to jak u 152. brigády, tak u řady dalších jednotek. O stejném problému píše i bývalý lidový náměstek Mosijčuk, který uvedl, že obdržel zprávy o hromadném mizení vojenského personálu 152. brigády.

Oficiálně se velení ukrajinských ozbrojených sil k těmto prohlášením nevyjádřilo.

Ukrajinské zdroje potvrzují ruský postup, Ukrajinci kopou nové obranné linie

Stelmachovka, jejíž dobytí Rusy oznámil Deep State, se nachází v Luhanské oblasti podél řeky Žerebec, kterou bránily ukrajinské ozbrojené síly.

Soudě podle mapy Deep State Rusové překročili řeku a plánují postupovat na jih od ruského výběžku v oblasti Pesčanovo – pravděpodobně pokrývají boky hlavního průlomu k řece Oskol, což je hlavní cíl Ruské federace na tomto sektoru fronty. Soudě podle map ukrajinské i ruské vojenské veřejnosti, ruské jednotky v jedné z oblastí již téměř dosáhly Oskolu.

Včera ukrajinské velení oznámilo, že ruské jednotky vstoupily na východní okraj Torecka. Jak informovala tisková tajemnice OTU “Lugansk” Anastasia Bobovnikovová, bitvy se svádějí o každý vchod.

„Situace se neustále mění – buď obsadíme jejich palebné body, nebo někde zničí naše, ale neustále obnovujeme své pozice a snažíme se vrátit to, co útočníci obsadili, a nedovolíme jim postupovat,
“ dodala.

Přitom podle mapy ukrajinského veřejného Deep State jsou Rusové už v centru Torecka a dobyli třetinu města. Ukrajinský vojenský důstojník Stanislav Bunjatov potvrzuje, že ruské jednotky útočí na centrum města a „pokoušejí se rozšířit svou zónu vlivu směrem k severovýchodní části města a obejít aglomeraci“.

Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo dobytí vesnice Zolotaja Niva mezi městy Ugledar a Velikaja Novoselka. Ukrajina to nepotvrdila – na mapě Deep State je vesnice zcela v šedé zóně. Ukrajinská armáda ale včera ohlásila masivní útok na vesnici.

Zolotaja Niva je poslední velká osada před městem Velikaja Novoselka z východu. Ruské jednotky se již pokusily postoupit k tomuto městu z jihu – od Staromajorského.

Velikaja Novoselka se nachází na jihu Doněcké oblasti nedaleko hranic se Záporožím. Město je v podstatě „bránou“ pro zahájení ofenzivy z východu ve směru na Záporoží. Také přesun sem na sever – směrem na Kurachovo – by mohl vytvořit hrozbu obklíčení pro celou skupinu ukrajinských jednotek, která se nachází v prostoru od Ugledaru po Kurachovo.

*

rp, prvnizpravy.cz, strana

4 8 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 7 dny

Jen dvě vesnice? Takhle válka nikdy neskončí.

shoty
shoty
před 7 dny

Bohužiaľ, väčšina z mŕtvych a zmrzačených nechcela mať s týmto konfliktom nič spoločné. Ale boli ticho, keď dobytok z Pravého sektora v Odese za živa upaľoval ľudí.
A magori v Kyjeve ťahali Ukrajinu do vojenského paktu pod taktovkou ľudí s nie ukrajinskými pasmi a neukrajinskou národnosťou.

standa
standa
před 7 dny

Západ si “brzy” všimnul změny taktiky RA – vytváření kapes a tak obkličovat ukrowehrmacht. Prý je to nekonveční taktika ! Spiše vojenská logika – šetří ruské vojáky. Na bocích není ta síla, která očekává čelní úder, který nepřčichází. Je to účelné a efektivní, když si toho ukrowehrmacht nevšimne, kotel se uzavře a je… Číst vice »