Trocha středoevropské geopolitiky…

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák
Včera jsem jen zlehýnka nakousl Zemanovy narozeniny a zmínil se, kdo všechno tam byl (Uďo). Byl tam Babiš, Klaus, Orbán, Fico, Pellegrini, Duda, Vučič, Kateřina Konečná, byli tam lidé z byznysu a další a další. Navenek to nejde úplně dohromady. Klaus a Zeman byli političtí soupeři, Orbán není totéž co Fico, Duda se určitě neshodne s Kateřinou Konečnou na postoji k Rusku a Vučič vůbec není v Evropské unii. Přesto se všichni sešli, oficiálně oslavili Zemanovo jubileum. Politiku… tu samozřejmě vůbec nedělali…

Pojďme dnes krátce zapomenout na český politický rybníček. Pojďme zapomenout, že máme vysokou inflaci, máme bájivě lhavého premiéra, máme vládní krizi, odstraňujeme následky po povodních, jsme ve válce s Ruskem, máme zdevastované veřejné finance, nevíme, kdy nám Ukrajinci zastaví ropu nebo plyn a nevíme, jestli nám Němci nějaký plyn přes hranice pustí. Pojďme na chvíli zapomenout na Dozimetr, nevyšetření střelce z fakulty, zapomeňme, že už tu máme zase politické vězně a svoboda slova je kriminalizovaná. Pojďme jednou zapomenout na domácí problémy, které nikoho kolem nás nezajímají a buďte si jisti, že Fiala před Uršulkou a Bidenem ani slovíčkem nezmínil, že naši občané mají nějaké problémy a že tyto problémy ovlivňují i jeho schopnost vlády.

Pojďme si odmyslet, že Lipavský zůstává ministrem zahraničí a defintivně potopil pirátskou stranu.

Pojďme si říct, že se hrají mnohem větší šachy, ve kterých celá naše republika hraje roli malého pěšáka a na názory našeho obyvatelstva z vysoka sere pes. Nikoho nezajímá, kolik lidí žije v chudobě. Nikoho nezajímá, kolik lidí do chudoby padá. Tohle se řeší jen kvůli volbám. Ale ať přijde jakákoliv vláda, jakýkoliv premiér či jakýkoliv prezident, vždycky přijde někam do předpokoje mocných a tam si vybírá, kterými geopolitickými větry se nechá hnát a kterým naopak bude čelit. Nikoho tam nezajímá, jak vlastně vypadá české politické prostředí. Maximálně vezmou na vědomí, že prezident nebo premiér se už zase jmenuje jinak. Jsou na to zvyklí… v USA, Rusku ani Číně žádné předčasné volby nejsou. Možná i to je znak velmoci.

V uplynulých dnech měl prezident Petr Pavel vysloveně chcimírský projev, ve kterém apeloval na Čínu, ať se chopí mírotvůrné role a zatlačí na Rusko. Říkal zhruba totéž, co jsme my říkali před dvěma roky. Znělo to směšně, když si uvědomíme, že mezitím Pekarová s Vystrčilem zlikvidovali v Číně pozice Škodovky, zkazili tam vztahy a Lipavský to pak ještě dorazil. A najednou tady prezident apeluje na to, co pomáhal ničit.

Já si nemyslím, že by Pavel najednou prohlédl a začal používat to šedé, co má v hlavě. On se jen jako prezident dostane dříve k informacím. A tak už podle mě ví, že příští jednání o míru na Ukrajině budou mít v rukou jiní a zřejmě už někdo kolem něj tuší, kdo asi a jak to bude vypadat. Přidejte si k tomu, že náš eurohodnotný prezident vyslovuje tak kacířské věci, jako že se Ukrajina bude muset (dočasně) vzdát části svého území (a prochází mu to), tak to vypadá, že příští mírová konference bude diskutovat úplně jiný plán, než ten od Zelenského. A když Petr Pavel mluví o Číně, tak v tom zřejmě Sitting Ping bude hrát větší roli, než bychom si teď připouštěli.

Do toho se nám na Hluboké sejdou ausgerechnet všichni, kteří jsou geopoliticky spíš na straně střední Evropy a není mezi nimi víceméně nikdo, kdo by byl na straně USA ve střední Evropě. Američtí hoši se scházejí na Hradě a slaví Kolářovy narozeniny. Nebo Pojarovy. Samozřejmě u toho také nedělají politiku, jen mají plná ústa lidských práv a nadšeně jim k tomu sekundují stážisté z americké ambasády.

Co čekáte? Jak myslíte , že se někdo jako Lipavský mohl stát ministrem zahraničí a ještě přežít odchod své strany z vládní koalice? Má mocné přátele, kteří vědí, že nic servilnějšího v České republice nenajdou. Kdyby přišel nový ministr, mohl by mít, ó hrůzo, třeba i vlastní názor. A jak vidno, zbylí Piráti jsou obětovatelní, i když měli plná ústa hodné Ameriky a zlého Ruska. V geopolitice jde o zanedbatelné ztráty. Nějaký Bartoš… kdo to je?

Včera navíc Kalousek oznámil, že vystupuje z TOP09… a samozřejmě se zmínil o své nové straně, kterou ještě neví, jestli založí. (Jestli si tam ještě vezme toho Hilšera, tak budu mít takřka stoprocentní prognostickou úspěšnost…) Proč myslíte, že je někdo ochoten dát vyšší desítky milionů do takové strany? Protože Fiala už pozice Američanů nezachrání. Selhal. O Pekarové ani nemluvím. Fialova barmská neziskovka už peníze nedostane… zato je dostane Kalousek. Žádné zvýšené náklady s tím nejsou, je to jen účetnictví. Udržovat tady panství, to prostě něco stojí. Je levnější tady živit Fialovu neziskovku nebo Kalouskovu stranu, než základnu plnou amerických vojáků.

Před dvěma roky začala americká strkačka s Ruskem. Naše vláda vsadila na americké vítězství. Uvěřila velkým klukům, co jim slibovali a nevěřili Lavrovovi, Orbánovi ani Číňanům. Dlužno říct, že nebyli sami. Víceméně celá EU na to vsadila. Ale pravdu měl Orbán, i když byl zpočátku úplně sám. Micheáš stál také proti čtyřem stům prorokům, ale pravdu měl on. Orbán už na začátku tušil, že výsledkem této války bude ruská dominace v Černém moři a oslabení amerického vlivu tamtéž. Tím se otevřou další koridory pro byznys s Čínou. Také tušil, že Baltské moře teď asi bude na delší dobu nepoužitelné a Polsko také, protože Poláci se s Rusy nikdy nesmíří. A tak si začal zařizovat plynovody nejen pro sebe, ale vlastně pro západní Evropu, protože bez ruských surovin bude Německo přesně tam, kde je teď.

U Zemana se sešli všichni ti, kteří to vidí stejně. Ukrajinské vítězství nebude. Bude nová geopolitická realita, ve které bude hrát evropský střed a Balkán významnější roli, protože surovinovému propojení Německa a Ruska přes Polsko a Baltské moře Američané zabránili. Že tam byl i Duda, to tak trochu signalizuje, že i Polákům už dochází, že nebudou mít ani vítězství ani nebudou řešit mír a napojovat globální obchodní vztahy. Ostatní se tam už neformálně baví o nových obchodních příležitostech, možná gratulují Polákům ke zničení Nordstrýmové konkurence a těší se, až střední Evropa získá na geopolitickém významu, protože větší význam znamená spousty peněz.

Porcování Ruska nebude. Říkají to hosté u Zemana, říká to de facto i Petr Pavel… jen Leyenová to ještě nechápe a myslí si, že se stane nějaký zázrak. Nová hedvábná stezka se právě prosazuje i kolem Černého moře, nové produktovody do Evropy se právě tady napojují a byznysmeni si už kolíkují svoje claimy.

Sázka na USA nevyšla. Přinesla jen bídu, ekonomický pokles a odpor obyvatelstva. Sázkaři právě přijímají vklady na střední Evropu. Ne naše vklady ve stokorunách, ale vklady toho opravdu velkého byznysu. A že někdo někde něco plácnul? Že zval Guaidóa? Že řekl o Putinovi, že je šílenec? To jsou marginálie…

A Scholz prý bude telefonovat Putinovi…

4.4 10 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 16 hodinami

Precetla jsem si i clanek na PL..Jedna odpoved mne
nevim jestli zaujala nebo spis zarazila..Clovek ma v podstate dve moznosti,jak na valceni nahlizet..bud za obycejne lidi nebo za systemy

Ludvik
Ludvik
před 19 hodinami

Sobotní přátelské setkání na Hluboké potvrdilo známé rčení “Každý chvilku, tahá pilku”. Před rokem by zřejmě nebylo…

orinoko
orinoko
před 22 hodinami

V životě nepochopím, jak nějaké hovado může zvolit evidentní smetiste dějin za svoji budoucnost.

mikkesh
mikkesh
před 22 hodinami
Odpověď uživateli  orinoko

Snad se toho svinstva za rok zbavíme.

Naposledy upraveno před 22 hodinami uživatelem mikkesh
vachav
vachav
před 12 hodinami
Odpověď uživateli  mikkesh

Toho svinstva co máte na mysli -možná- ano,ale primárního svinstva zvaného kapitalismus ještě bohužel dlouho ne. A v tom to je.