Staří lidé jako nepohodlný odpad? Kdo bude další na řadě? Nemocní?

Dnes mě šokoval titulek, že v obci na Vsetínsku lidé odmítli domov pro seniory proto, že prý na staré lidi není hezký pohled a traumatizují tím své okolí.

Jana Marková
Jana Marková
A aby bylo jasno, nejedná se o žádnou megastavbu jako teď plánuje Penta, jednalo se o malý domov pro 25 seniorů. Zasadil se o něj dlouholetý starosta obce, který na něj také sehnal všechny prostředky z fondů EU a z kraje. Člověk by čekal, že takové klidné zařízení, které by obci mohlo přinést i pár pracovních míst v místě, bude přijato když ne s nadšením, tak alespoň za všeobecného souhlasu. Však zestárneme každý. Omyl.

Našla se totiž rodina mladých lidí, kteří mají malé děti, a ta začala kolem stavby dělat doslova peklo, protože prý dětem pohled na staré, případně nemocné lidi nedělá dobře. Svět je totiž plný duhových jednorožců a sněhových vloček. Stavba měla stát vedle školy a muselo by se kvůli ní posunout dětské hřiště, což ale nebyl technicky problém. U soudu si vydupali referendum, začali házet lidem do schránek letáčky s tím, jak jim zástupy pohřebáků a sanitek budou ničit silnice, a ne nepřeháním, jak tím budou děti v místní škole traumatizované. Asi nemají dědečka a babičku. Nebo k nim nejezdí, protože nevypadají po tom, co je vychovali dostatečně cool.

A já se ptám. Nejsou ty děti mnohem více traumatizované svými „debilními“ rodiči? Jak je možné, že se obec s 1100 obyvateli přiklonila na stranu naprosté sobeckosti? Vadí těm rodičům stejně to, že jejich děti mohou na mobilu nebo tabletu úplně v pohodě koukat na cokoliv včetně porna? Vadilo by stejně, kdyby se jednalo o nový nákupák? To samozřejmě nevím a nechci spekulovat. Nicméně pochybnosti mám. To si ti lidé neuvědomují, že jaké principy dětem vštípí, tak se ty děti také budou chovat? A jednou i k nim? Že i oni pro ně jednou budou něco odporného, co je potřeba uklidit tak, aby to nebylo vidět? Nebo hodlají v padesáti, dokud jsou ještě v kondici a svěží spáchat eutanazii? Asi ne, co? A co hůř. Jak to, že na to jako společnost přistupujeme?

Inu ono totiž přesně takové společenské klima si tu vytváříme. Důchodci nás okrádají o peníze, podle vlády tím dokonce páchají hospodářskou škodu, když chtěli valorizaci, důchodci by ideálně neměli volit a radši ani nejezdit autem. To dětem říkáme, a tak se budou chovat. Ale i k vám, vážení mladí rodiče z Lidče. Což je vaše věc a je mi osobně fuk, jestli vás pak odhodí vaše vlastní děti na smeťák hned potom, co vám seberou poslední úspory a byt. Ale jako společnost toto musíme razantně odmítnout.

Tady se podle plánu ničí rodiny, sounáležitost, a s plnou pusou tolerance k africkým inženýrům se propaguje pohrdání vlastními předky. To je naprosto odporné a vymstí se nám to. Pak se divíme, že máme místo mladé spokojené generace, která chce něco tvořit a budovat na základech svých babiček a dědů bandu frustrátů a psychických poruch, kteří se nepostarají ani o sebe, natož o případné vlastní děti. Strašně se divíme, že se nám děti nerodí a pracovat taky nikdo moc opravdově nechce. No tak se nedivme. Přesně takové vesnice jako Horní Lideč jsou příkladem toho, co se tu děje. A co se jednou obrátí i proti úplně všem. Pokud tu teda nemají zůstat jen ti inženýři a pár robotů pro cizí fabriky.

*

Jana Marková

4.8 21 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 7 dny

S těmi nemocnými je to dobrý nápad. Fiala hned po svém vítězství před třemi lety slíbil regulační poplatky, aby hlavně důchodci a děti nemohli zneužívat zdravotní péči. Mohl by oprášit dávný Julínkův nápad všechny zdravotní zařízení a také pojišťovny zprivatizovat a předat je soukromým subjektům do zahraničí. Ti by pak mohli vyšroubovat regulační poplatky… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 7 dny

Staří lidé jsou zkažení 40 lety komunismu. Oni nejvíce volí Babiše a Okamuru. Také chtějí mír. Na jejich škodlivost upozornil už v roce 2010 Mádl klipem ‘Přemluv bábu ..”. Je tedy logické, že je vláda a mladí lidé nenávidí. Po nedávné první důchodově reformě trestající důchodce teď přijde i druhá.

Jana
Jana
před 7 dny

Stará paní /82/ o dvou berličkách stála u přechodu před školou. V ruce měla pytlíček s křupkami. Ze školy vyšli dva hošíci – a když byli u ní, jeden z nich jí pytlík vytrhl a nacpal jí ho do tváře. “To tě učili ve škole?” řekla paní. “Ano, paní učitelka říkala, že nemáme poslouchat, co říkají staří, že… Číst vice »

Negus
Negus
před 7 dny

Takový postoj se nedá komentovat a  ž vůbec ne pochopit. Ti lidé z Ledče jakoby přišli z jiného světa, takže je jim současná realita neznáma! Degradace hodnot jako rychlý pohled,to je jediné,co mne napadá.!!

Praded
Praded
před 6 dny
Odpověď uživateli  Negus

Neviditelná ruka trhu jim našeptala, že ceny jejich nemovitostí klesnou a jak víte: Bez peněz, do hospody nelez.

Georg
Georg
před 7 dny

Neznám všechny podrobnosti, stavby malého domova pro důchodce, referenda, kdo je organizoval a nakonec, jak referendum dopadlo. Myslím, že je možné udělat “malé” zobecnění, které ale nevypovídá o všech okolnostech, podmínkách, jak toho referenda, tak života společnosti. Nemyslím, že všichni mladí jsou tací, kteří si myslí, že staří lidé v domově budou “traumatizovat… Číst vice »

Georg
Georg
před 7 dny
Odpověď uživateli  Georg

Vracím se k onomu referendu a myslím, že odtržení se od přirozených stránek života (stáří, nemoc a smrt) je jednou z příčin takových postojů lidí. K dalším příčinám patří trendy současného života společnosti, kdy je propagováno, zejména reklamou, mládí, zdraví, síla, úspěch, vítězství. Reklama za to nemůže, může za to současná společnost, tedy společnost, spotřeby,… Číst vice »

vachav
vachav
před 6 dny
Odpověď uživateli  Georg

Je třeba zlikvidovat kapitalismus dříve,než kapitalismus zlikviduje nás!

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 7 dny

Mame ty ” hodnoty”..Ovsem deti,tak hloupych rodicu budou jeste horsi.Moc dobra budoucnost je samotne tedy neceka

oldo
oldo
před 7 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

A co děti těch ostatních rodičů z toho referenda?No, máme co jsme chtěli.