„PRVNÍ ÚDER BUDE NA LONDÝN.“ Kreml dokončil aktualizaci ruské jaderné doktríny – ministr obrany RF Belousov

Kreml potvrdil, že ruská jaderná doktrína byla aktualizována v co nejkratším čase. Co se změnilo, proč byla aktualizace nutná, jaký cíl Moskva sleduje a čím může Západ reagovat?

Kreml dokončil aktualizaci ruské jaderné doktríny

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov v rozhovoru s médii potvrdil, že úpravy ruské jaderné doktríny jsou připraveny. Podle něj se změny už dlouho odkládaly.

„To, jak se vyvíjela mezinárodní situace, to, jak se stupňovalo napětí kolem našich hranic, to, jak se jaderné mocnosti v podstatě začaly účastnit konfliktu na straně Ukrajiny, to, jak se vojenská infrastruktura NATO přibližovala k našim hranicím – to vše si vyžadovalo provést určité úpravy jaderné doktríny a základů státní politiky. Úpravy byly připraveny a nyní se budou formalizovat,“ řekl Peskov v rozhovoru s korespondentem Pavlem Zarubinem.

Prezident Vladimir Putin 25. září na zasedání ruské Rady bezpečnosti oznámil změny v ruské jaderné doktríně. V nové verzi jsou tři hlavní změny. Za prvé, důvodem pro jadernou odpověď se může stát nejen agrese jiného státu s jadernými zbraněmi, ale také agrese jakéhokoli státu, který nemá jaderné zbraně, za účasti nebo s podporou státu s jadernými zbraněmi. Navrhuje se, aby se tento útok považoval za společný útok. Kromě toho Putin zdůraznil, že Rusko už nebude čekat na moment, kdy nepřítel už udeří.

„O takové možnosti budeme uvažovat už tehdy, když dostaneme spolehlivé informace o masivním nasazení prostředků vzdušného útoku a jejich překročení naší státní hranice. Mám na mysli strategická a taktická letadla, řízené střely, bezpilotní letadla, hypersonická a jiná letadla,“ prohlásil prezident.

Za třetí, podobná kritéria platí i v případě útoku na Bělorusko, které je součástí svazového státu a kde jsou rozmístěny ruské taktické jaderné zbraně. Kromě toho nová jaderná doktrína rozšiřuje seznam států a vojenských aliancí, na které se vztahuje politika jaderného odstrašování.

Belousov se ujal slova

Dříve média odvysílala prohlášení vysoce postavené Eleny Vjalbe, prezidentky Ruské lyžařské závodní federace. Řekla, že pokud Rusko „hodí bombu na centrum Londýna“, vrátí se na mezinárodní sportovní scénu.

„Kdybychom hodili bombu na centrum Londýna, všechno by skončilo a všude by nás už pustili. Boj Ruska s vnějším světem trvá již celá staletí. Nikdy jsme nebyli milováni, i když jsme se tvářili, že jsme milováni. Vždy nás píchli nožem do zad“ – prohlásila lyžařka.

Na sociálních sítích mnozí na toto prohlášení reagovali nejednoznačně. Našli se však i tací, kteří Vjalbevou podpořili.

„To by bylo spravedlivé. Londýn chce zasáhnout hluboko do Ruska více než kdokoli jiný. Tak ať jsou připraveni na odpověď!“;

„Agrese ze strany Britů je každému známá po staletí. Nevadil by nukleární úder, aby se jim alespoň občas otočily hlavy“;

„Oni na Západě myslí jen tehdy, když jde o jejich vlastní kůži. První úder bude na Londýn!“ – psali Rusové v komentářích v Telegramu.

Reportér Zarubin se Peskova zeptal: věří Kreml, že Putinova četná varování dosáhla svého cíle?

„Střízlivé hlavy [na Západě] to slyšely, ale ty šílené hlavy pokračují v té šílené politice, která může mít velmi, velmi negativní důsledky pro všechny. Ale samozřejmě vývoj situace si vyžádal dokumentaci, takovou „kanonizaci“ nových podmínek,“ odpověděl Peskov.

Peskov zdůraznil, že podle aktualizované státní politiky jaderného odstrašování to není Kreml, kdo bude určovat nástup podmínek pro použití jaderných zbraní v Rusku. Toto téma má na starosti ruské ministerstvo obrany a osobně ministr Andrej Bělousov.

„Je to otázka již dříve našich specialistů, našich ozbrojených sil. Ti pozorně sledují, jak a jaké typy zbraní se používají. Právě oni evidují přímou účast západních zemí v konfliktu na Ukrajině a nepoleví ve své pozornosti,“ – řekl Peskov

Přiznal, že zatím neexistují žádné náznaky skutečných změn v politice Západu: „nebrzdí“ a otevřeně deklarují, že jejich cílem je vojenská porážka Ruska. Zároveň ukrajinské špičky v Kyjevě hovoří o „přinucení Ruska k míru“, aniž by myslely na katastrofální důsledky pro sebe.

Přímá kritéria použití jaderných zbraní v rámci NWO zatím zůstávají záhadou. Podle zasvěcených se to na setkání s Belousovem 27. září pokoušeli od něj zjistit vojenští zpravodajové. Ministr si vzal slovo: poznamenal, že ruské ministerstvo obrany „zvažuje různé teoretické scénáře, ale konečné slovo bude mít v každém případě výlučně prezident Vladimir Putin“.

Staly se jaderné zbraně diplomatickým manévrem Ruska?

Telegramový kanál „Tajná kancelář“ uvádí: Západ nebere „červenou“ a „jadernou“ linii vážně a nelze očekávat, že NATO po zasedání ruské Rady bezpečnosti zásadně přehodnotí své plány kolem eskalace.

“Prezidentova prohlášení a úpravy koncepce jaderného odstrašování mají s největší pravděpodobností jiný cíl: ne zastrašit Západ, ale ukázat partnerským zemím, že v případě nekontrolované eskalace nebude na vině Rusko, ale blok NATO v čele s USA,” domnívají se zdroje kanálu.

Otázka použití i taktických jaderných zbraní zůstává pro partnery Ruska – Indii a Čínu – velmi horkým tématem. Tam dokonce diskuse o této otázce vyvolává ostrý negativní postoj.

„Proto Moskva přijímá preventivní opatření, aby případné použití TNW bylo vnímáno jako odpověď na eskalaci ze strany Západu, a ne jako Putinova osobní iniciativa,“ upozorňuje „zdroj zevnitř“.

V současnosti jsou kritéria pro použití jaderných zbraní známá jen Putinovi. A možná Bělousovovi.

*

Valentin Melikov, překlad: Boris Mesár (CZ24.news), zdroj

 

5 9 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 19 hodinami

Nechapu,co se zase ” vsichni” divi..Nedelaji vubec nic nelogickeho

heriot
heriot
před 19 hodinami

Tak je fakt, že po oznámení o pracích na změně jaderné doktríny západ hodil těžkou zpátečku. Jistě bude vymýšlet další podrazy, ale pro tuto chvíli je to nezpochybnitelný fakt. Zelenský v USA dostal jako obvykle sliby o penězích což v předvečer voleb je o ničem – naštval obě strany a odjel s ostudou. Oficiální vstup NATO do války… Číst vice »

Naposledy upraveno před 19 hodinami uživatelem heriot
standa
standa
před 21 hodinami

Odpověď nemusí být nutně jaderná, ale stala se možností. Putin má pořád možnosti k převálcování Ukrajiny ve stylu Ameriky. Nevíme co spustí odvetu, ale úder na hlavní města se stal možností atd. Rusko musí brát v úvahu velmi velký počet faktorů než dojde k rozhodnutí k velmi tvrdé odvetě je to prostě velmi složité… Číst vice »

danny
danny
před 1 dnem

Další červená linie? Kolik jich už bylo? Proč by zrovna tuto měl kdokoliv brát vážně? Proč by se měli bát jaderného úderu když se Rusové neodvážili ani sestřelit nepřátelské drony nad Černým mořem , neodvážili se zničit ani jedno nádraží, tunel, ešalon s vojenskou technikou? Neodvážili se zničit ani jeden strategický… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 21 hodinami
Odpověď uživateli  danny

Jste už otravný s tím svým rozumováním. Neberete vůbec do úvahy, že v Rusku vládnou Trockisté dosazení po pádu CCCP. a s těmi je Putin ve střetu. Musí manévrovat a využívat každou skulinu, aby udržel ty poslední kousky stability. Ale to chápe jen podobně smýšlející jedinec. Váleční štváči sami nic nevymyslí, jen kritizují.

vachav
vachav
před 13 hodinami
Odpověď uživateli  tomaskova

V podstatě souhlas,ale jen nevím,jak je to s těmi Trockisty.V každém případě ale v Rusku po desetiletém vládnutí toho notorika a v podstatě slouhy USA zůstala stále silná oligarchie a pátá kolona a ti všichni čekají na každou chybu VVP.

Karel2002
Karel2002
před 10 hodinami
Odpověď uživateli  danny

Danny, pohybujeme se pořád nad propastí. Jeden neuvážený krok a život na této planetě skončí.