Plukovník Foltýn – malá domů se počítá

Vládní propagandista plukovník Otakar Foltýn odmítl jít do televizní debaty s předsedou strany PRO Jindřichem Rajchlem. Jako důvod uvedl, že je ve služebním poměru.

Zdeněk Koudelka
Zdeněk Koudelka

V televizních debatách vystupují lidé ve služebním poměru, není to časté, ale ani vzácné. Jsou to policisté, včetně policejního prezidenta, jsou to hasiči, včetně jejich generálního ředitele, jsou tu různí státní úředníci, jsou to i vojáci, včetně náčelníka generálního štábu. Ti všichni jsou ve služebním poměru, byť ten má více druhů – služební poměr vojáků, příslušníků bezpečnostních sborů, státních úředníků. V debatách jsou i soudci a státní zástupci, byť nejsou ve služebním poměru, vykazuje jejich pracovní vztah ke státu též zvláštní úpravu. Takže šlo o výmluvu.

Ale to, že člověk pověřený vládní propagandou není úředník, ale voják, svědčí o mrhání státními prostředky Fialovou vládou. Foltýn pracuje pro Úřad vlády. Lidé pracující pro Úřad vlády jsou státními úředníky či zaměstnanci. Jenže Foltýn si chytře ponechal služební poměr vojáka, ale činnost vojáka nedělá. To mu zajišťuje různé výhody z hlediska odměňování a služební roky se započítávají do výsluhy, kterou běžní úředníci a jiní zaměstnanci nemají.

Smyslem a účelem úpravy služebního poměru vojáků a příslušníků bezpečnostních sborů je mimo jiné odměnit, že je služební poměr direktivnější ve srovnání s postavením zaměstnance v pracovním poměru a že vojáci a příslušníci bezpečnostních sborů jsou vystaveni vyššímu ohrožení života a svého zdraví. Fyzická náročnost profese vede k tomu, že ji mnohdy nemohou vykonávat až do řádného důchodového věku, proto mají výsluhu.

To, že šel Foltýn dělat vládního propagandistu, je jeho rozhodnutí. Ovšem obsah jeho práce na Úřadu vlády se z hlediska ohrožení života a zdraví, neliší od ostatních úředníků na Úřadu vlády. Snad jim hrozí, že se poraní o propisku, když usnou v práci. Propagandistu může z hlediska fyzických (ne)požadavku dělat až do 70 let i déle. Není smyslem a účelem armády a vojáků dělat vládní propagandu v civilním úřadě. Pokud tak činí ve služebním poměru, hodnotím to jako zneužití moci k získání osobního prospěchu, který spočívá v rozdílu mezi platem a jinými výhodami propagandisty-civilisty a propagandisty-vojáka. Je to malá domů pro Foltýna a sviňárnička na státní rozpočet.

5 8 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jarda
Jarda
před 2 hodinami

Zabývat se hlupákem foltýnem je ztráta času.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 6 hodinami

Uz pred par lety jsme si s manzelem uvedomili,ze byla dobra volba odstehovat se z Prahy..Asi bychom oba byli bez prace ne- li hur,protoze si vazne nedokazeme predstavit,ze bychom se nechali kadrovat a ruzne okrikovat nejvetsimi vychcanky…Je to v podstate stejne,jako kdyz jsem po zkusenosti nechtela pracovat v kancelari ( zlate casino).Aby si nekdo myslel,ze mne… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 6 hodinami

Správná úvaha. Snad, jen bych polemizoval s tím, že by se facha tragické mluvy nelišila od normální práce a tím, že ten troubovitej zupák není v ohrožení zdraví, nebo života. Života nevím. Ale přes držku by na ulici dostat mohl.

Vendol
Vendol
před 7 hodinami

Jestliže se takzvaný plukovník Foltýn vyloženě bojí diskuze s názorovým oponentem, tak je zcela legitimní vnímat armádu České republiky jako partu hňupů a zbabělců.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 5 hodinami
Odpověď uživateli  Vendol

Zlatá ČSLA.

standa
standa
před 8 hodinami

Nějak tomu nerozumím. Fiala se distancovla od Foltýna tí, že řekl o Foltýnovi, že nemá pracovní poměr s vládou. Teď se tvrdí, že pracuje pro úřad vlády ! Tak Fiala neví koho má na Úřadu vlády, když je Foltýn taková “šajba” ?