Orbán o EU, která ztratila směr. A David mu dává za pravdu. DOPLNĚNO.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

„Žádná energie z Ruska – dramatický pokles výroby v EU”. Těmito slovy začíná europoslanec SPD Ivan David komentář, který navazuje na projev maďarského premiéra Viktora Orbána ohledně směřování Evropské unie.

„Maďarský premiér Viktor Orbán si v projevu v Evropském parlamentu stěžoval na negativní dopady rozhodnutí vzdát se zdrojů energie z Ruska. Hrubý domácí produkt klesl a výroba v energeticky náročných odvětvích poklesla.

Viktor Orbán představil ve středu na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku program maďarského předsednictví v Radě EU. Informuje o tom televizní stanice HirTV. Politik mimo jiné řešil ekonomický rozvoj.

V posledních dvou desetiletích byl hospodářský růst v Evropské unii (EU) trvale pomalejší než v USA a Číně, poznamenal Orbán. Produktivita v EU roste pomaleji než u jejích konkurentů.
A dále: “Náš podíl na světovém obchodu klesá. Společnosti z EU musí počítat s cenami elektřiny, které jsou dvakrát až třikrát vyšší než v USA. Ceny zemního plynu jsou zde čtyřikrát až pětkrát vyšší.”

Politik si také stěžoval na přerušení vztahů s ruskou energetikou. V důsledku toho EU ztratila významný růst HDP. Orbán prohlásil:

 

“Nyní bylo nutné přerozdělit značné finanční prostředky na energetické dotace a na budování infrastruktury potřebné k dovozu zkapalněného zemního plynu. Polovina evropských společností považuje náklady na energii za hlavní překážku investic. Energeticky náročná odvětví, která jsou pro ekonomiku EU důležitá, jdou dolů “Produkce klesla o 10 až 15 procent.”
S ohledem na maďarské předsednictví v Radě EU Orbán doporučuje nepodléhat iluzi, že „zelený přechod“ sám nabízí řešení ekonomických problémů. “Tak to není,” zdůraznil. I kdyby byly splněny cíle pro využívání obnovitelných zdrojů energie, všechny analýzy ukázaly, že podíl provozních hodin, ve kterých by fosilní paliva určovala ceny energie, by se do roku 2030 výrazně nesnížil.

Předseda maďarské vlády už dříve uvedl, že na začátku dekády Maďarsko považovalo EU za garanta své prosperity. EU však „ztratila směr a v hospodářském závodě zaostala za USA a Asií“.

Orbán předpovídá, že Británie, Itálie a Francie již nebudou do konce dekády patřit mezi deset největších světových ekonomik, a Německo se propadne ze čtvrtého na desáté místo,” vyvodil závěry z Orbánova projevu europoslanec David.

*

MUDr. Ivan David, CSc.

Dodatek Nové Republiky:

Protože překlad projevu/obrany Viktora Orbána proti napadání, lžím, podsouvání a demagogiím poslanců Evropského parlamentu u nás nikde nevyšel, dovolujeme si p.t. čtenářům předložit doslovný přepis. Je to Orbánova reakce na “grilování”, kterého se hanebně zúčastnila i prezidentuše Nerudová (StaN), božím dopuštěním europslankyně.

 

Závěrečné slovo Viktora Orbána v Evropském parlamentu

Možná je správné v první řadě poděkovat předsedající za zvládnutí této vzrušené debaty. Jménem předsednictva mnohokrát děkuji za korektní průběh jednání!

Bohužel, debata přesáhla hranice rozumu a je daleko za světem faktů. Poslouchal jsem vás a nejčastěji jsem slyšel jen absurdní obvinění stranické politiky, což je známá propaganda. Rád bych pokračoval ve smysluplné a nezaujaté diskusi o jiných otázkách kromě maďarského předsednického programu, o právním státu nebo dokonce o korupci, ale vaše propaganda to bohužel neumožňuje.

Rád bych však řekl, že podle zprávy Evropské komise Maďarsko splnilo všechny požadavky i požadavky komise týkající se výkonu spravedlnosti. Rád bych řekl, že kdyby nečetli korupční zprávy financované Georgem Sorosem, ale řekněme data Světové banky, viděli by, že Maďarsko je z hlediska korupce na dně, vůbec ne mimo, v porovnání s vašimi zeměmi. Pokud by došlo ke smysluplné diskusi, rád bych řekl, že podle názoru výboru maďarský systém zadávání veřejných zakázek splňuje očekávání, která jsou Evropskou unií stanovena.

Rád bych také řekl, že podle nejnovějšího výzkumu Pew Research je procento lidí spokojených s demokracií v Maďarsku vyšší než ve většině zemí Evropské unie. Možná není náhoda, že maďarští voliči nám pravidelně projevují důvěru ve volbách.

Rád bych to všechno řekl, ale diskuse šla nad rámec faktů. Mrzí mě, že se parlament stal polem pro starou propagandu.

Někdo se mě zeptal, z čeho mám pocit, že moje země a já jsme byli obviněni z korupce. No, už jsem si zvykl, pane pošlanče! Takhle je to už pětatřicet let! Třicet pět let! Každý ví, že nic z toho není pravda, je to levicová propaganda. Takže se mám dobře, děkuji za zájem.

Vážená paní předsedající!

Byly však vyřčeny některé silné politické komentáře, které nemohu ponechat bez komentáře. Myslím si, že zastupitel Freund, který obviňuje Maďarsko z korupce, je vlastně sám nejzkorumpovanější člověk, protože ho platí György Soros. György Soros platí za tyto zprávy, aby se Maďarsko stalo zastaralým. Nikdy jsem neviděl větší korupci, než je tato.

Nizozemský zástupce zde mohl říci, že oni, Nizozemci, nás financují. Myslím, že měl na mysli nejen Nizozemsko, ale i platící státy. Rád bych to jménem Maďarska odmítl! Z Maďarska odvezete mnohem více peněz, než tam pošlete. Vy všichni u nás vyděláváte, vyděláváte na nás spoustu peněz. Neděláte nám žádnou laskavost, když poskytujete dotace Evropské unie Maďarsku. Všechno skončí ve vaší kapse.

Podívejte se na maďarské statistiky! Zisky zahraničních investorů daleko převyšují částku, kterou jinak dáváte Maďarsku. Vyděláváte na nás, nepodporujete Maďarsko, ale vyděláváte na nás! Přijde mi nevkusné, když představitelé některých bohatých zemí předstírají, že nás podporují bez vlastního zájmu, jen kvůli „evropským hodnotám“. To nepřipadá v úvahu! Prostě chcete na Maďarech vydělat. Nabídněte dobrý obchod, který je dobrý pro Maďarsko, a pak můžeme spolupracovat.

Myslím si, že je absurdní, že zde na plenárním zasedání Evropského parlamentu musíme všichni poslouchat poznámku o právním státu, kterou jsme slyšeli od poslance Salise, který mlátil mírumilovné lidi v ulicích Budapešti železnými tyčemi. A tady nám přednášíte o právním státu? Není to absurdní?

Také si myslím, že je absurdní, paní předsedající, že belgická zástupkyně, paní Wilmèsová, mluví, vzdělává Maďarsko o právním státu, a když chceme v Bruselu uspořádat konferenci o právním státu, naše akce je zakázána. Není to vtip? Není to absurdní? Může to být? Zapadá to vůbec do vašeho pokrytectví?

Vážené dámy a pánové!

Bohužel jsem musel slyšet i od maďarských zástupců, že se nezabýváme problémy lidí. Ale slyšel jsem to od zástupce, maďarského poslance, jehož strana získala v posledních evropských volbách 8 procent. Naše strana získala 45! Kdo se tedy zabývá problémy lidí, dámy a pánové?

Zástupce evropských socialistů nás obviňuje z udržování příliš dobrých vztahů s prezidentem Putinem. Ale milá Kláro Dobrevová, když byl váš manžel premiérem, seděl ve vaší kuchyni prezident Putin! Tehdy jste na to byli hrdí a zaplavili jste o tom maďarská média obrázky. A ty nás obviňuješ? Ale běž!

Obecně musím říci, a omlouvám se evropským zástupcům, že se proti své vůli zapojili do maďarské vnitropolitické debaty, která se zde odehrávala před vašima očima. Mohou si o tom myslet mnoho věcí, ale jednu věc vidí jistě. Maďarská demokracie vám moc děkuje, je dobrá, plná krve a mocná. Lituji, že maďarští zástupci učinili z dnešního jednání téma a příležitost vnitropolitických debat. Nemyslím si, že je správné, že se to takhle stalo, ale nedá se nic dělat, musím tady říct jednu nebo dvě reakce. Jsem přesvědčen, že není správné, aby maďarský zástupce v Evropském parlamentu útočil na svou vlastní zemi. Co je to za člověka, který využívá mezinárodní fórum k útokům na vlastní zemi? Musím říci, že také považuji za absurdní to, co musím říci o maďarském zástupci sedícím v EPP, protože váš kolega maďarský zástupce nedávno řekl před maďarskou veřejností, všichni si to můžete přečíst, že zastoupení EP je největší podvodná pozice, která je pouze pro , aby si člověk mohl dobře vydělat. A teď ho podporují?

Vážené dámy a pánové!

Připadá mi nehorázné, že tady někdo jako Maďar mluví o zneužívání, zatímco doma je stíhán za obyčejné krádeže a je zřejmé, že se ujal poslaneckého mandátu jen proto, aby se mohl schovat za imunitu. To je to, co podporujete, milý pane Webere! To je vaše morální odpovědnost.

Celkově, paní předsedající, musím konstatovat, že pro levici existuje demokracie pouze tehdy, když vyhraje levice, pokud vyhraje pravice, demokracie skončí. Moje zkušenost z této rozpravy je taková, že je zcela zřejmé, že Evropa skutečně potřebuje být chráněna před vámi, evropskou levicí. Více respektu k Maďarsku, více respektu k Maďarům! Chcete-li vidět pravé Maďarsko, milí levičáci, přijeďte do Maďarska, zvu vás! I když nesouhlasíme, uvítáme vás všechny!

Děkuji vám, paní předsedkyně, že jste tu dnes byla!

*

Zdroj: Úřad premiéra maďarské vlády, originál ZDE, překlad Dr. G.

4.4 7 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Plebej
Plebej
před 3 dny

Orbánova snaha o obhajobu zájmů Maďarska mi připadá sympatická, pokud jde o jeho proti-imigrační politiku a jeho anti-militaristické postoje. Čímž se (samosebou) dostává do konfliktu jak s EU byrokracií, tak i kruhy NATO. Nemyslím si však, že Orbánova slova týkající se okrádání Maďarů byla vyslovena na té správné půdě. EU a celá její koncepce je sice… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 dny

Orbana maji uz od uprchlicke krize madari opravdu radi ( postavil se za ne)..Muze to rict kdokoliv z tech idiotu,co stoji proti nemu?

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Vim,to protoze si vetsina mysli,ze ho musi obhajovat..Musela jsem jim vysvetlovat,ze prede mnou fakt ne,protoze ja jsem v tom s nimi

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 3 dny

Orbán ví co dělá, vůči Rusku se mu ale dá věřit asi tak, jako Íránu – jistí si svoje zájmy a Rusko má někde….

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Rusku se verit da,protoze narozdil od KOZy nikdy neporusili smlouvy..A Iran si vzdycky jel po svem,ale na svem

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 3 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Když někoho USA, Británie, Francie plus Německo a Čína (a z donucení a v rámci svých šachů a s vírou, že Írán se přidá na jeho stranu i Rusko) vynesou na piedestál tak, jak to bylo učiněno s Íránem (a předtím s Čínou), jde vždy o objekt! řízení. A ten si nikdy nemůže jet po svém, protože už je jen poslušnou vazalskou loutkou. Nebo… Číst vice »

Praded
Praded
před 3 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Zajímavý rozhovor na TVOTV.SK: BRICS sa čoskoro može zmeniť……

Hokarc
Hokarc
před 4 dny

Všechna ta kritika, kterou Orbána zasypali, je pouze jejich nářek. Orbán se stydět nemusí. Orbán je vítěz !!!

Karel2002
Karel2002
před 4 dny

Zvláštní, já to vidím úplně naopak. Podle mně jsou Orbán, Fico, Putin, Vučič, Okamura, Le Pen, Trump atd. levičáci, zatímco Biden, Harrisová, Zelenskyj, Macron, Scholz, Schulz,,,dříve Blair, Albright, Havel, Clinton atd. pravičáci. Prostě mi to napovídá instinkt či jakýsi vnitřní kompas.

maxim
maxim
před 3 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Karle máš pravdu, že je to s tím pravo levým nálepkováním většínou politiků naopak …
Pitomci v politice používají levici pro označení zla a jako nadávku, s pocitem že jsou ti dobří pravicoví .., pitomci prostě chtějí být za něco lepšího než ve skutečnosti jsou …

vaclav
vaclav
před 2 dny
Odpověď uživateli  maxim

Pravičáctví a levvičátství je v podání KoZy jen oblbování hloupějších lidí.

Plebej
Plebej
před 3 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Většinou to rozlišují podle toho, v čím (převážném) zájmu svou praktickou politiku ti politici vedou. Zda-li ve prospěch lidí práce (vč. řemeslníků i soukromých podnikatelů) nebo mocného bankovního (finančního) a průmyslového kapitálu (korporací). Úchylnosti typu LBGT+, multi-kulti apod. bych za vodítko levicovosti-pravicovosti nepovažoval, protože to jsou účelové anticivilační nástroje v rukou protinárodních globalistů. Dobré… Číst vice »

toto
toto
před 4 dny

Orbán je prostě státník a to stádo, co ho napadá, jsou jen slouhové, plnící úkoly někoho jiného. Kéž bych se dočkal dne, kdy se nebudu muset stydět za české poslance, europoslance ani za vládu, premiéra nebo chamtivého prezidenta s “první dámou”. Maďarům závidím premiéra, který za ně bojuje.

Jarin G.
Jarin G.
před 4 dny
Odpověď uživateli  toto

Leccos o nich napovídá i to, že při svých příjmech, i před zvolením Pepy za prezidenta (jen výsluhy, jeho a ženy, musely překračovat sto tisíc), jezdili nakupovat na polská tržiště, doprovázeni ochrankou (ta jistě byla dražší než úspora Pavlových), aby ušetřili pár stovek za nákupy!
Video ve článku:
https://cnn.iprima.cz/smi-se-do-polska-treba-na-dovolenou-video-petra-pavla-na-nakupu-za-hranicemi-budi-vasne-201063

Naposledy upraveno před 4 dny uživatelem Jarin G.
oldo
oldo
před 3 dny
Odpověď uživateli  Jarin G.

Jak víte, že chtěli ušetřit? Jste jen obyčejná hlupák.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 dny
Odpověď uživateli  oldo

Kdyz je nekdo zvolen a placen jako prezident zeme mel by uz ze slusnosti ( aby vratil alespon kus DPH) nakupovat tam