Orbán: EU ztratila směr

Žádná energie z Ruska – dramatický pokles výroby v EU

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Maďarský premiér Viktor Orbán si v projevu v Evropském parlamentu stěžoval na negativní dopady rozhodnutí vzdát se zdrojů energie z Ruska. Hrubý domácí produkt klesl a výroba v energeticky náročných odvětvích poklesla.

Viktor Orbán představil ve středu na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku program maďarského předsednictví v Radě EU. Informuje o tom televizní stanice HirTV. Politik mimo jiné řešil ekonomický rozvoj.

V posledních dvou desetiletích byl hospodářský růst v Evropské unii (EU) trvale pomalejší než v USA a Číně, poznamenal Orbán. Produktivita v EU roste pomaleji než u jejích konkurentů. A dále:

“Náš podíl na světovém obchodu klesá. Společnosti z EU musí počítat s cenami elektřiny, které jsou dvakrát až třikrát vyšší než v USA. Ceny zemního plynu jsou zde čtyřikrát až pětkrát vyšší.”

Politik si také stěžoval na přerušení vztahů s ruskou energetikou. V důsledku toho EU ztratila významný růst HDP. Orbán prohlásil:

“Nyní bylo nutné přerozdělit značné finanční prostředky na energetické dotace a na budování infrastruktury potřebné k dovozu zkapalněného zemního plynu. Polovina evropských společností považuje náklady na energii za hlavní překážku investic. Energeticky náročná odvětví, která jsou pro ekonomiku EU důležitá, jdou dolů “Produkce klesla o 10 až 15 procent.”

S ohledem na maďarské předsednictví v Radě EU Orbán doporučuje nepodléhat iluzi, že „zelený přechod“ sám nabízí řešení ekonomických problémů. “Tak to není,” zdůraznil. I kdyby byly splněny cíle pro využívání obnovitelných zdrojů energie, všechny analýzy ukázaly, že podíl provozních hodin, ve kterých by fosilní paliva určovala ceny energie, by se do roku 2030 výrazně nesnížil.

Předseda maďarské vlády už dříve uvedl, že na začátku dekády Maďarsko považovalo EU za garanta své prosperity. EU však „ztratila směr a v hospodářském závodě zaostala za USA a Asií“.

Orbán předpovídá, že Británie, Itálie a Francie již nebudou do konce dekády patřit mezi deset největších světových ekonomik, a Německo se propadne ze čtvrtého na desáté místo.

*

MUDr. Ivan David, CSc. na svém facebooku

Záznam celého projevu Viktora Orbána s českým tlumočením tamtéž.

4.6 12 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 4 dny

Mýlit se je lidské, “Marsch nach Osten” trvá…

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 5 dny

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Orban-domluvil-vystartoval-na-nej-mladik-z-ctyrprocentni-partaje-V-TOP-09-jasaji-763069
Nejaky trouba si zase mysli,ze je nejchytrejsi a Madari jsou idioti,kdyz voli Orbana misto podobneho tragikomika

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 5 dny

Dnes již nežijící (záhadně zemřelý) generál Petrov – zakladatel KOB, kde dnes je hlavním představitelem Pjakin, to svého času pojmenoval krásným přirovnáním ke konstatování “Máslo podražilo”, kratičké video zde https://vk.com/video354310593_456239297 Je to stejné, jako titulek Orbánovy řeči “EU ztratila směr” = konstatování o ničem. Správně má být “Ti a ti zdražili máslo,… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 5 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Aneb jak říká Petrov – neexistují neřízené procesy. Rozdíl je jen v tom, že někteří chápou, vo co gou, zatímco jiní jen přisluhují. A Kissinger, který by i téměř jako stoletý cestoval po světě a hledal, která loutka by mohla něco pochopit, už není a i kdyby byl, na tupce ala naši Petrové by čas ani náhodou… Číst vice »

Primak
Primak
před 4 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

K čemu to je, vytahovat 30 let staré fotky. Důležité je, že t, co Orbán tam dneska řek, nikdo (z těch velkejch) si předtím nedovolil, navíc si dovolil to říct přímo jim do jejich zkřiveného ksichtu.
(ale dneska se jeden holt nezavděčí, vždycky se něco najde, že…)

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 4 dny
Odpověď uživateli  Primak

Ptejte se spíše na to, proč je Orbánovi dovoleno říkat to, co říká. Proč Orbán jako první evropská země zavedl bezvízový styk s Čínou a proč pořád volá “Když nedá peníze EU, dá je Čína” a u Číny se zadlužuje https://svobodny-svet.cz/neda-eu-pujci-cina/ A spojte si to např. s tím, že Čína si už rok jezdí obhlížet Krym a Sevastopol… Číst vice »

Naposledy upraveno před 4 dny uživatelem Pozorovatelka
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 4 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

A nezapomeňte, že Krym, to jsou Krymští Tataři – turkický národ
https://cs.wikipedia.org/wiki/Krym%C5%A1t%C3%AD_Tata%C5%99i#:~
A Orbán je součástí sjednocování turkických národů pod vliv Kazachstánu – video o Projektu Astana je zde
https://aeronet.news/nemecko-at-se-uci-turecky-je-nejvyssi-cas-vychodni-evropa-a-zeme-v4-treti-pokus-o-evropsky-chalifat-belorusko-a-kazachstan-jako-kyjevska-banda-valerij-pjakin-a-projekt-astana-video/

Primak
Primak
před 4 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Nechte to Putinovi (nebo koňovi)

Primak
Primak
před 4 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

“zavedl bezvízový styk s Čínou”
A co má bejt?

“Čína si už rok jezdí obhlížet Krym a Sevastopol”
Nechte to Putinovi (nebo koňovi)

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 4 dny
Odpověď uživateli  Primak

Vůbec “nic” – kromě takové “maličkosti”, že zatímco Putin dělá všechno proto, aby pro Rusko zachoval vliv na Černém moři (Krym), Orbán dělá všechno proto, aby tam měla vliv Čína. A s ní Írán, jehož ropu a plyn má Evropa odebírat místo ruské – účelem Globalistů přece už léta je Rusko od vývozu… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 4 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

A jen tak mimochodem – pojmenování íránského! plynovodu Nabucco je podle babylonského krále Nabukadnesara, který nechal zbořit jeruzalemský chrám a židy vzal do babylonského zajetí – podobnost s Izrael vs. Írán čistě náhodná… A pro úplnost, Nabukadnesar je i jméno lodi ve filmu Matrix… .

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 4 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Když na mě teď znova vyskočil nadpis článku s citací Orbána: “Žádná energie z Ruska”, tak správně by mělo být “Už žádná energie z Ruska, ale jen z Íránu” – přes Rumunsko a Bulharsko (16+1) předat vliv na Černém moři Číně je totiž totéž, jako ho předat Íránu. Nová Hedvábná stezka, resp. nová Perská říše,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 4 dny uživatelem Pozorovatelka
Praded
Praded
před 5 dny

Ono to je všelijaké čudné. Podle Alexandra Tamanského v knize Prezidentova Archa, je popisován příběh, ve kterém se vykládá, proč je potřeba někdy zachránit i nepřítele. To odpovídá i vyjádření Fica při návštěvě Okrajiny, ohledně přijetí do EU. Rozhodně Rusko nepřestane, dokud nebude jasný federativní a neutrální status.

Primak
Primak
před 5 dny

Ale Orbán nám – a posluchačům v EU parlamentu – prozradil, že státy EU nakupují za 8.5 miliardy $ ruskou ropu přes turecké a indické rafinerie (min 16). V roce 2023 EU na koupila o 44 % více než v roce předešlém. A že EU firmy působící v Rusku zaplatily 1.7 miliardy $ tam daní. Orbán to uvedl jako… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 5 dny

Premiér Orbán jistě ví, že EU žádný směr neztratila. Dosazení hňupové se zadaného směru naopak přísně drží. A to, že je za to ještě sami platíme … opravdový majstrštyk Spojených států.

Naposledy upraveno před 5 dny uživatelem mikkesh
tomaskova
tomaskova
před 5 dny

Je otázkou, zda opravdu ty nákupy surovin z Ruska klesají, nebo jsou to jen výmysly naší ctěné vlády, které opozice využívá k tomu, aby se zviditelnila.