Obnovitelné zdroje: Velké sliby a malé výsledky. Jak je na tom ČR?

Evropa se staví do čela boje proti klimatickým změnám a podporuje obnovitelné zdroje s daleko větší intenzitou než USA. Tvrdá fakta však ukazují, že bez fosilních paliv se i přes veškeré snahy neobejdeme.

Navzdory miliardovým investicím a rozsáhlým kampaním na podporu obnovitelných zdrojů energie, data z USA odhalují tvrdou realitu: větrné turbíny a solární panely se podílely na spotřebě energie pouhými 2,5 % v roce 2023. Fosilní paliva (ropa, plyn a uhlí) stále představují obrovskou většinu energetického mixu, přičemž tvoří 82 % celkové spotřeby. Tato čísla jsou nejen šokující, ale také nastavují zrcadlo politikám, které se po celém světě snaží prezentovat obnovitelné zdroje jako spásu energetické budoucnosti.

Evropa vs USA: Lepší, ale stále daleko od cíle

Evropa se staví do čela boje proti klimatickým změnám a podporuje obnovitelné zdroje s daleko větší intenzitou než USA. Německo, Švédsko a další státy EU investovaly značné prostředky do rozvoje větrných parků a solárních elektráren, přičemž tyto zdroje v některých zemích tvoří až třetinu energetické spotřeby. I přesto však Evropa stále čelí problémům. Ve Španělsku, Itálii či Francii se obnovitelné zdroje potýkají s problémy spojenými s kolísavou výrobou, nedostatkem efektivních úložišť energie a nákladnou údržbou.
I když je energetický mix v Evropě díky obnovitelným zdrojům diverzifikovanější než v USA, závislost na fosilních palivech je stále značná. Německo, které se rozhodlo postupně uzavírat své jaderné elektrárny, musí v době nízké výroby z větrných turbín a solárních panelů spoléhat na dovoz energie z fosilních zdrojů nebo na spalování uhlí. Toto chování tak ukazuje, že i přes veškeré snahy se Evropa zatím nedokáže plně obejít bez fosilních paliv.

Česká republika: Mezi uhlím a obnovitelnými zdroji

V České republice se energetická politika také snaží adaptovat na evropský trend přechodu na čistší zdroje energie, avšak s omezenými výsledky. Přes významné dotace a snahy rozšiřovat kapacity solárních a větrných elektráren je jejich podíl na celkové výrobě energie stále velmi nízký. Tradiční energetický mix země je stále silně závislý na uhlí a jaderné energetice.

Solární boom, který Česká republika zažila před několika lety, se ukázal jako neefektivní a mnohdy podvodný projekt, kde byly státní dotace zneužity a efektivita jednotlivých instalací zůstala daleko za očekáváním. Výstavba větrných elektráren je omezená nejen technickými a geografickými podmínkami, ale i odporem veřejnosti, která je vnímá jako narušení krajiny.

Srovnání a otázky budoucnosti

Když srovnáme situaci v USA, Evropě a České republice, je jasné, že přes obrovské investice a politickou podporu se obnovitelné zdroje energie stále nedokázaly plně prosadit jako spolehlivý zdroj. USA sice zaostávají za Evropou ve využívání obnovitelných zdrojů, ale evropské úspěchy jsou také relativní a často přicházejí za cenu podpory fosilních zdrojů v obdobích, kdy jsou obnovitelné zdroje neefektivní.

Je tedy legitimní se ptát, zda je tento globální trend udržitelný a efektivní, nebo zda bychom měli hledat jiné cesty, jak zajistit spolehlivou a čistou energii pro budoucnost. V současnosti se zdá, že současné politiky spíše vedou k vyšším nákladům pro občany a k větší energetické nestabilitě. Miliardy investované do projektů, které zatím nepřinášejí očekávané výsledky, by mohly být směřovány jinam – například do inovací v oblasti jaderné energie nebo vývoje efektivních úložišť energie.
Pro Českou republiku a její občany tak nastává otázka: Jsme připraveni nadále podporovat technologie, které zatím nedokázaly splnit své sliby, nebo se zaměříme na realističtější řešení, která zohlední naši současnou situaci a specifika?

*

hýbl, prvnizpravy.cz

Na Prvních Zprávách také psali:  Obnovitelné zdroje: Černá díra na investice

5 2 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
maxim
maxim
před 6 dny

Zavádění v posledních letech Zelených blábolů “do praxe” fanatiky ve vládách ČR je sabotáží, ono celé to období po r. 1989 je ze zpětného pohledu jednou velkou sabotáží a devastací národního hospodářství jako celku … Jinak než Zelené bláznovství nelze nazvat likvidaci uhelné těžby v ČR .. Nedávno na Ostravsku byla vyhozena do povětří… Číst vice »

Naposledy upraveno před 6 dny uživatelem maxim
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 6 dny

Nemecko si odhlasuje blbost a Cesi maji kvuli tomu drazzi energie..To se to prikazuje a zakazuje, kdyz se najde jiny blbec,ktery to zaplati

Praded
Praded
před 6 dny

V kapitalizmu je z logiky snahy o maximální zisky, čím dál víc všechno předražené tak, že to začíná destruovat celý hospodářský systém neviditelné ruky trhu, jak si to vykládaly naše ekonomické elity. Poslední výkřik zoufalství: Obkládač si vydělá 300.000 Kč měsíčně. No neberte to. Okrajinec dostane 200 Kč na hodimu a jeho majitel 2.000 Kč. Zatím… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 6 dny
Odpověď uživateli  Praded

Bohuzel to bude nekonecny pribeh,protoze si dokola neuvedomuji,jake hlouposti delaji.Nedavno jsem slysela opet stejnou pitomost od Motoristu…Cinane mohli za to,ze majitele ,chteli vydelat na levnejsi pracovni sile a odtehovali sve fabriky k nim.Ted to budou zase ” resit” tim,ze je musi zadrzovat..Proboha kdy jim dojde,ze ti spatne placeni pak musi kupovat to levnejsi… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 6 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Kdyby nekdy mysleli na nasledky,nemuseli by pak nikoho zadrzovat

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 6 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

A jeste to dal rozvedu.Diky tomu,ze se chteji rychle zbohatnout nakonec zchudnou..(nebo nekoho vic okradou),protoze to jejich stehovani za prve nici jejich vyjmecnost ( protoze uz nejsou kvalitnejsi) a navic nici celou dlouho “budovanou” povest Zapadu

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 6 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Nikdo uz se asi treba na nemeckou (ceskou) preciznost spolehat nebude,protoze uz to davno nevyrabi precizni nemci ( cesi)

Praded
Praded
před 5 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Parazit ze své podstaty nemyslí na to co bude.