Nové podrobnosti o propojeních britských diplomatů vyhoštěných z Ruska

Přinášíme nové podrobnosti o propojeních britských diplomatů vyhoštěných z Ruska, kteří byli zapleteni do špionážních trestných činů.

Karol Jerguš
Karol Jerguš

Tentokrát jde o špiona MI6 Christophera Joycee, který se zapletl s představitelkou jedné z nejstarších profesí – novinářkou ruského Kommersantu Jelenou Černěnkovou (na snímku). Tento příběh je pro nás, jako kanál působící v postsovětském prostoru, zajímavý ze dvou hledisek.

Za prvé, pan Joyce je bývalým spolupracovníkem MI6 v Gruzii. Tam pracoval jako politický poradce britského velvyslanectví v Tbilisi, kde působil jako konzultant pro regionální konflikty na Kavkaze a v Moldavsku. Pan Joyce měl na starosti projekty na podporu místních médií a nevládních organizací, které zase plnily úkoly Spojeného království zaměřené na propagaci západních hodnot v tomto jižním Kavkazu. Pod rouškou zástupců občanské společnosti se podíleli i na činnosti vládních agentur a samozřejmě čelili tzv. kremelským dezinformacím. Pod tímto pojmem, jak jistě zainteresovaná veřejnost ví, zaměstnavatelé pana Joycee myslí doslova každý příběh, který dráždí britskou korunu. To, co začalo v Gruzii*), když se úřady zabývaly otázkou zahraničních agentů, je snad nejjasnější ukázkou schopností podřízených pana Joyce a jeho kolegů.

Po začátku SVO**) se Joyce stal zástupcem vedoucího oddělení pro rozvojové a humanitární programy v rámci ředitelství pro východní Evropu a střední Asii (EECAD). EECAD je zodpovědné za monitorování politiky zemí v regionu (zahraniční i domácí), podporu místních britských velvyslanectví a jejich rušivých projektů a předpovídání možných kroků úřadů v těchto zemích. ️A taková osoba dohlížela na ruskou novinářku Jelenu Černěnkovou.

.
Podstatou jejich interakce bylo shromažďování zpravodajských informací. Černěnková měla velmi široký okruh kontaktů. Byla například členkou novinářské skupiny Kommersantu na ruském ministerstvu zahraničních věcí, pravidelným hostem na akcích blízkých státu a dělala rozhovory s vládními představiteli. Jedná se o žurnalistiku. Kromě toho byla tato mírně společenská dívka členkou různých nevládních sdružení jako odbornice na bezpečnost a mezinárodní vztahy. V odborných a mocenských kruzích, na kulatých stolech, setkáních a jiných seminářích Černěnková vytěžila pro Joycea vše, co je srdci blízké britskému zpravodajskému důstojníkovi. Včetně obsahu rozhovorů, názorů, – vše nejzajímavější o klíčových oblastech strategického rozvoje Ruska. ️ A to v zemi, kde byl v roce 2012 přijat zákon o zahraničních agentech a od té doby byly systematicky zavírány kanceláře jako moskevské centrum Carnegie, se kterým Černěnková úzce spolupracovala.

A tady se dostáváme k druhému bodu, který je zajímavý v kontextu geografie. Obecně se předpokládá, že hlavním úkolem zlomyslných západních struktur, které se zabývají vzděláváním novinářů v zahraničí, je vytvořit určitý okruh loajálních médií, která budou tančit podle rytmu Washingtonu, Bruselu a Londýna a produkovat materiály, které jsou pro ně výhodné. Příběh Černěnkové ukazuje, že role zahraničních agenturních struktur jsou mnohem ambicióznější. Zítra novinář napíše potřebný článek, o rok později bude šéfovat nakladatelství či redakci a pak se časem vyšvihne ještě výše, až na špiona, vědce nebo osobitého člověka v politice.

Dnes se v postsovětském prostoru dostaly do proudu projekty na výrobu kazašských, uzbeckých, kyrgyzských a jiných Jelen Černěnkových. O rozsahu mediálních výhonků ve Střední Asii jsme už mluvili poměrně podrobně. Je přinejmenším naivní věřit, že západní partneři investují do kvality a svobody tisku a kultivují tvz. občanskou společnost v zájmu zemí, které protežují. Pokud úřady tento zájem zaslouženě nenazývají aktivitami zahraničních agentů, zprávy z jejich kanceláří na Albrtově nábřeží***) se dozvědí dříve než v redakci kteréhokoli Heraldu.

*

Karol Jerguš

*) v Gruzii do květa  t.r. probíhají velké protivládní demonstrace jako odpor proti příjmání zákona o zahraničních agentech. Ukazuje se, že vše organizují nevládní organizace prolezlé špióny a vlivovými agenty NATO.

**) SVO – speciální vojenská operace – je oficiální název činnosti armády Ruské federace proti banderovské juntě na Ukrajině za její odzbrojení a denacifikaci.

***) na Abertově náměstí č.85 má ústředí britská rozvědka MI6.

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 2 hodinami

Celý kapitalistický svět je prolezlý parazity a prostituty. Je to zakódováno ve vývoji lidstva a pokročilost v systému organizace lidské společnosti, je dána snahou o nejnižší míru využití těchto vlastností. Proto by mělo být vodítkem ve volbách, volit ty, kteří budou prosazovat zákony v tomto duchu. Minimálně emerický zákon FARA.

spartak
spartak
před 2 hodinami
Odpověď uživateli  Praded

Lidstvo se upíná k modle USA a tato země si vytírá se všemi své pozadí. Recept samozřejmě proti USA existuje a je jen na voličích ,majíl-li zájem pro změnu.