Nesmyslně drahý špás ministra Hladíka. Komu tím prospěje?

Ministr životního prostředí Petr Hladík prosazuje povinné zálohování PET lahví, i když odborníci a samosprávy varují před zbytečně vysokými náklady. Moderní třídicí linky by přitom problém plastů řešily levněji a efektivněji.

Lidovecký ministr životního prostředí Petr Hladík se ocitl pod palbou kritiky z mnoha stran. Jeho snaha zavést povinné zálohování PET lahví a hliníkových plechovek čelí tvrdému odporu nejen ze strany odborné veřejnosti, ale také organizací zastupujících obce, města a regionální samosprávy. Hladík však, jak se zdá, ignoruje hlasy těch, kterých by se tento systém nejvíce dotkl, a to na úkor daňových poplatníků.

Jedním z hlavních argumentů proti zavádění zálohovacího systému je jeho enormní nákladnost. Odhaduje se, že zavedení nového systému by stálo přes 5 miliard korun, a následné roční provozní náklady by dosahovaly dalších 1,2 miliardy. A to vše jen proto, aby si občané museli zvyknout na vracení PET lahví a plechovek do automatů či k malým obchodníkům. Je těžké si nevšimnout, že tato reforma není o ochraně životního prostředí, ale spíše o finančním prospěchu několika velkých hráčů v oblasti nápojového průmyslu.

Je zvláštní, že Hladík ignoruje fakt, že Česká republika už disponuje efektivními třídicími systémy. Moderní třídicí linky, jako je ta v Ostravě, která stála pouhých 300 milionů korun, dokáží odpad zpracovávat s minimálním zbytkem odpadu. Navíc existuje prostor pro rozšíření těchto technologií na všechny kraje, což by zemi stálo zhruba 4 miliardy korun, což je o dvě miliardy méně, než kolik by si vyžádal nový zálohovací systém. Proč tedy investovat do drahého a zbytečného řešení, když máme k dispozici efektivní a levnější alternativu?

Hladíkovo povinné zálohování navíc není pouze otázkou ekonomiky. Jeho zavedení by znamenalo i zmařenou investici tam, kde již efektivní třídicí systémy fungují. Místo toho, aby se finanční prostředky investovaly do rozvoje stávající infrastruktury, ministr prosazuje systém, který nejenže nebude efektivnější, ale bude i dražší a méně praktický.
Odpor vůči této reformě roste napříč politickým spektrem. V Senátu proti zálohování dlouhodobě vystupuje Zdeněk Nytra (ODS a TOP 09), a dokonce i koaliční partneři z hnutí STAN se přiklánějí k názoru, že tento návrh postrádá zdravý rozum. A to není vše. I v Poslanecké sněmovně se ozývají hlasy proti zálohování, nejen z opozice, ale i z koaličních klubů ODS a STAN.

Když se podíváme na tuto situaci blíže, musíme se ptát: Pro koho je vlastně tato reforma přínosná? Pro občany, kteří budou muset sáhnout hlouběji do kapsy, rozhodně ne. Pro životní prostředí? To už máme efektivní systémy. Odpověď je jednoduchá – zálohovací systém je jen další příležitost pro několik korporací, jak zvýšit své zisky pod rouškou ekologického opatření.
Je jasné, že tento návrh není cestou k efektivnějšímu hospodaření s odpady. Ministr Hladík by měl přehodnotit svou snahu a věnovat se tomu, co skutečně funguje – rozšiřování moderních třídicích linek a zvyšování osvěty mezi občany. Pokud tato vláda opravdu chce pomoci životnímu prostředí, měla by investovat do technologií, které nám již dnes šetří jak přírodu, tak peníze daňových poplatníků.

První Zprávy

5 4 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Georg
Georg
před 1 dnem

Jsem proti tak zv. Zelenému údělu (ZÚ), jsem proti zákazu aut na benzin a naftu a dalším nesmyslům, proti topení dřevem, emisním povolenkám nyní dokonce pro naše domy a byty, snižování počtu skotu, lži o snižování CO2 atd.. Jsem pro to, aby tato civilizace byla odpovědná a pokorná k přírodě, tedy vlastně k nám samým, protože lidstvo… Číst vice »

Georg
Georg
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Georg

Moje otázka zní, co je v tom směru důležitější, náklady nebo odpovědnost k přírodě ? Z těchto důvodů mě nevadí zálohování plastových lahví, plechovek od nápojů, protože bohužel na sklo zřejmě již podnikatelé nepřejdou, to by jim musel nařídit zákon. Ještě dodám, “tak zvané ochrany přírody”, tak zv. ZÚ se chopila EU s přispěním zelených fanatiků,… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 1 dnem

Celá tato fialová vláda stojí za dvě věci – prostě a jasně za hovno.

keporkak
keporkak
před 1 dnem

Standardní problém: dejte pitomci funkci, tak vymyslí lejstro: Soudnému člověku je jasné, že se kolem zálohování plastových lahví a nápojových plechovek m,usí vybudovat nový systém, který bude nákladný. a zaplatit to budou muset zákazníci. Stát před krachem na to nemá a výrobci to promítnou do ceny, ˇŠvédové kdysi vyřešili problém s všude se povalujícími… Číst vice »

maxim
maxim
před 2 dny

Normální je a bylo zálohování skleněných lahví … A teď vidíme jak všechno zdegenerovalo, místo chemicky inertního skla se zavedl plast který chemicky znečišťuje obsah lahve, už je plno výzkumných zpráv jak mikroskopické částice plastu z lahví zaneřádily těla lidí .. Bylo debilní zrušení skleněných lahví, že kvůli enomickým dopravním nákladům, teď se… Číst vice »

maxim
maxim
před 2 dny
Odpověď uživateli  maxim

Asi největším a nejhlubším stupněm debility je za starostí o zdraví planety (která si pomůže sama i bez debility lidí) je starost o zdraví lidí (všemožné “vymyšlené” zázračné léky farmacie a očkování před vším “vymyšleným”), která tu degeneraci ukončí tak, že všichni vychcípají …

mikkesh
mikkesh
před 2 dny

Ministr Hladík, jehož jméno jsem v životě neslyšel, (tak je potřebný) zabije dvě mouchy jednou ranou. Zaplatí tím svoje angažmá ve vládě firmám, které ho dosadily a současně docílí i toho, že nejen já, ale i mnoho dalších se dozvědělo, že nějaký Hladík je také ministrem. Jestli to je z jeho hlavy, tak to až… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  mikkesh

Z jeho hlavy to nebude, na to má “lidi”. Jestli je blb, je otázka. Jak na co. Jeho jízlivě roztlemená tlama naznačuje, že mu “nic lidského není cizí”. V tom dost připomíná piráty. Že to zálohování “petek” je další forma dolování peněz z občanů je víc než jasné. Pokud bude nadále organizován… Číst vice »