Nesloží to…

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák
Přátelé, dneska se mi chce věštit. A tak mi prosím dovolte první nástřel toho, co se stane za rok v parlamentních volbách. Ondra Dostál totiž v uplynulých dnech navázal celou řadu kontaktů a díky tomu bude moci splnit své předvolební sliby voličům. Trochu tomu napomohly moje řeznické speciality a já teď mám pocit dobře odvedené práce. Vždycky, když jsem v takovém rozmaru, tak se moje úvahy odtrhnou od přítomnosti a začnou propojovat jevy s trendy a nakonec se mi z toho udělá nějaký názor. Podotýkám, je to názor, nikoliv svatá pravda. O jeden takový se s vámi dneska podělím.

Viděli jste Fialu na posledních tiskovkách? Všimli jste si, jak mluví? Hystericky. Už to není ten rozvážný pan profesor, který dělal široká gesta a nahlas a pomalu vysvětloval národu, že politika je o vysílání jasných signálů…

Mimochodem, tohle já hodně sleduju – klíčová slova, která vyhrávají volby. V podstatě potřebujete trefit nějaké nové neoposlouchané úsloví, které ve společnosti nějak zarezonuje. Fiala vyhrál na jasném signálu, za který kritizoval Babiše, protože Andrej ho za covidu neuměl vyslat. Sice si pak za to vysloužil pár přiléhavých přezdívek, ale to už byl ve funkci.

Piráti v roce 2017 uspěli díky úsloví „nastavit parametry.“ Kamkoliv přišli do debaty a ať dostali jakoukoliv otázku, odpovědí bylo, že musejí správně nastavit parametry. Žádný oponent nebyl na tuto frázi zvyklý, nikdo ji ještě neuměl odrazit a bylo tak obecné, všeříkající a nic neříkající, že se na tom dostali do sněmovny jako třetí největší strana.

Zpět k věci… náš premiér už není vysílač jasných signálů, co má všechno pod kontrolou, který, narozdíl od Andreje Babiše, umí vládnout. Už nevěří svým vlastním slovům, že lidé ho za jeho politiku ocení. Už je trvale podrážděný. Jeho řeč hodně zrychlila a přestala být souvislá. Předtím byl jen odtržený od reality, takže člověk zíral, jaké bláboly je schopen vyslovit. Ale vyslovoval je pomalu a s grácií.

Teď se nám do reality vrátil… a je to hnusná realita. Je to realita, ve které má ODS plnou naštvaných kolegů. Je to realita, ve které se jeho SPOLUkoalici tak nedaří, že by také za rok nemusela překonat jedenáctiprocentní hranici a pokud půjde každý sám, tak se TOPka a KDU nedostanou do sněmovny. Místo české obdoby CDU-CSU to spíš vypadá na renesanci kmotrostrany se strakou ve znaku, za kterou ovšem už ODS byla jednou potrestána a měl to být právě Fiala, kdo značku očistí. Místo toho ji přivedl do tak velkého srabu, že se pro partajní šíbry zdá lepší, když budou mít znovu nálepku korupčníků a odkláněčů.

Kdo si pamatuje, kolik procent dostala ODS v roce 2013? Měla šestnáct poslanců… posbírala necelých osm procent hlasů! Ano, premiérem byl v té době extrémně neoblíbený Nečas, který se zesměšnil aférou se svojí metresou (a sestřelil ho Šlachta, který teď vstupuje hlavním vchodem do senátu – kruh se uzavřel). Fiala je ještě mnohem méně oblíbený než Nečas a strašení Ruskem už jaksi vyprchalo.

Dokonce vyprchalo tak moc, že i Kalousek na Twitteru oznámil, že prý všichni tak nějak čekali, že válka na Ukrajině skončí územním kompromisem. Ale samozřejmě, když jsme to říkali před dvěma roky, byli jsme za zrádce.

Má Fiala něco, co Nečas neměl? Má nějakou výhodu, nějakého žolíka? Nečas měl ekonomickou krizi, Fiala má ekonomickou krizi. Nečase lidi neměli rádi, Fialu lidi nenávidí. Nečas měl stranu plnou kmotrů, Fiala má teď už opět stranu plnou kmotrů. Nečas měl Kalouska, Fiala má Rakušana. Marně hledám pro Fialu nějaké plus. Něco, co před dvanácti lety bylo jinak. Něco, co by Fialovi dávalo naději na nějaké lepší preference, než měl Nečas. Nic mě nenapadá.

Nevidím žádný důvod, proč by ODS příští rok měla dopadnout líp než tenkrát.

Snad jedna drobnost… Nečasovi padla vláda a do voleb to doklepala úřednická vláda Miloše Zemana. Ale i na tuto podmínku máme ještě celý rok. Když vidím, jak zrychlilo Fialovo mávání pažemi a jak se jeho hlas posunul z příjemného barytonu do cirkulárkového tenoru, tak mám pocit, že bude splněna i ta poslední podmínka. Vystrčil i Černochová se za ním tvářili, jako by nejraději umřeli… nebo aby raději co nejdřív umřel Fiala…

K tomu si připočítejte Myrdu a jeho novou stranu KASTRÁT (Kalouskova strana temna) a máte víceméně kompletní obrázek. Ano právě Kalouskova TOPka dostala v roce 2013 krásných dvanáct procent hlasů a šestadvacet poslaneckých mandátů… Ano, tenkrát už všichni věděli, jaká je Kalousek politická sfíííně, ale stejně mu to liberálové hodili. Fíkový list knížete Kchárla fungoval. Ti stejní to pak o čtyři roky později začali házet STANu a za další čtyři roky to hodili Rakušanovi už vlastně všichni. To je totiž taková soft verze Kalouska.

Teď si Myrda vezme ty hlasy zase zpátky… Hilšera si na to vezmi, Mirku! Hilšera!

Za mě z toho vychází, že Babiš příští vládu s ODS nesloží, protože to na většinu nebude stačit. Mohl by ji složit s Kalouskem, ale toho nesnáší ještě víc než Okamuru. Pokud připustíme, že v příštích volbách už voliči neuvěří ani v SOC-DEM, ani v Přísahu, ani v různé Volné bloky či Trikolory*) (tím pádem nepropadne tolik hlasů), tak ANO může udělat lepší výsledek než v minulých volbách, ale bude mít méně poslanců, protože se těch čtyřicet propadlých mandátů nebude přerozdělovat.

Jinými slovy, pokud Alternativa udrží trochu disciplíny a nehodí to znovu beznadějným případům, může to také dopadnout tak, že liberálové buď budou muset vzít Andreje na milost a dovolit, aby se hnutí ANO stalo jejich novým lídrem (není to vyloučené) a nebo to Veľký Bocian prostě bude muset složit s kolegy z opozice. Pokud v nabídce zůstane sjednocené STAČILO! a sjednocená SPD, může to být pro ANO vlastně jediná možnost, za kterou je voliči neproklejí…

Dodám své obligátní: Dumejte, dumejte. Máte na to ještě rok.

*

Daniel Sterzik – Vidlák

*

*) Trikolora jde do voleb s SPD, takže její hlasy nepropadnou.

4.2 10 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 6 hodinami

Take bude zalezet na tom,jak na ne ” houknou” z Bruselu ( USA )..Vzdyt uz to zname

adam
adam
před 7 hodinami

Vidláka čtu rád a fandím mu. Přiznávám ale, že už jsem dokonale znechucen tou bramboračkou, která se sice označuje za “českou politiku”, ale ve skutečnosti se jedná o nikdy nekončící pletichaření, škorpení, pomlouvání a handrkování. A na pozadí této nevábné podívané se rozkrádají a ničí hodnoty, narušují samotné základy existence státu a budoucnosti jeho obyvatel. Vznikají… Číst vice »

spartak
spartak
před 9 hodinami

Bohužel , prachy a moc ,to je to co ovládá tuto zemi a drtí rozum. Voličům to vyhovuje ,protože zahrániční peníze jim umožňuje plápolat. Volby rozhodnou kulový ,jen posunou hranici blbosti.

vaclav
vaclav
před 9 hodinami

Snad nejhloupější článek od Vidláka!!