Náš mor

Bojujíce, musíme ale aspoň někteří vědět, že nemůžeme zvítězit, ba není si ani co přát, abychom zvítězili.

Ludvík Vaculík
Ludvík Vaculík

Všechny války vyšly ze sousedských vztahů: Francouz tradičně válčí s Němcem, ten s Polákem a ten dále oponuje Rusovi. Rus teď válčí s Ukrajincem a tak dokola kolem zeměkoule. Jenom sousedé mají dost dobré vlastní důvody k nepřátelství, aniž by potřebovali být k němu ještě navíc dostrkáni pomocí důvodů cizích.

Některé obyvatelstvo soupeřících národů má však přirozený sklon hranice svým životem rozleptávat, státní politiku zdravě pouštět druhým uchem ven, a nejde-li o holé živobytí, chovat se k sobě prostě jako lidi. Většinou jsou to ty generace, které už jednu nebo dvě války viděly a ví, že ve válce je vždycky hůř.

→ Pokračování na serveru Blogosvět

2.3 4 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
skeptik
skeptik
před 6 dny

Je všeobecně známo, že Izraelci desítky let okupují Palestinu a zabírají území. Opravdu jsou Palestinci teroristi když bojují proti okupantům?? A Afghánci byli taky teroristi když bojovali proti americkým okupantům?? Ty by znamenalo, že Češi byli taky teroristi když bojovali proti nacistům. I když nevím jestli opravdu nebyli, když podle dohody Francie a Anglie… Číst vice »

Praded
Praded
před 6 dny

Prostě tlachání jak je znám za celý život. Kapitalizmus vede od 2SV nepřetržitě nějaké osvobozovací války od otroctví a parazitizmu. Mírotvorná EU nedokázala zabránit válce v bývalé Jugoslávii? Nebo v tom zdegenerovaném banderostanu? EU je jenom další nástroj zhovadělých kapitalistických parazitů, manipulujících zblblé ovce. Stále se jim daří, protože mají na své straně… Číst vice »

Primak
Primak
před 6 dny

Dlužno dodat, že ty nepřátelské vztahy těch sousedů jsou vždy podníceny zájmy jejich vůdců. To je dokázáno u všech těch minulých válek a u těch současných ještě víc. To, co je řečeno o Izraeli je pěkný žvást, nevím jestli by to Vaculík takto sám formuloval. I když potom, co jsem ho viděl zpívat Kníže k lidu… Číst vice »

maxim
maxim
před 6 dny
Odpověď uživateli  Primak

Cilka pořád nechce pochopit, že děda a táta měli špatné kamarády, kteží je negativně ovlivňovali …
Třeba ten A.Lustig, to byl vymytý magor, který v tom r.1967 tady v čechách chodil demonstrativně v uniformě izraelské armády …

standa
standa
před 6 dny

Bezva výběr !