Musíme odstranit genocidu v sobě

Morální apel australské novinářky Caitlin Johnstoneové, který jistě zuřivým zastáncům kapitalismu bez lidské tváře přijde směšný. Ale jen na první pohled. O kejhák jde totiž nám všem.

Caitlin Johnstone
Caitlin Johnstone

„Izraelský deník Haaretz vydal nový článek s názvem ‚Představitelé obrany: Vláda odsunuje dohodu o rukojmích, zaměřuje se na anexi Gazy‘. Zní to přesně tak, jaké to je. Anonymní vysocí izraelští představitelé říkají tisku, že vláda opustila jakoukoli představu o zajištění dohody o rukojmích a nyní pracuje na „postupné anexi velkých částí pásma Gazy“.

Zdroje Haaretzu říkají, že úplné obležení a další válečné zločiny, o kterých jsme slyšeli v severní Gaze, byly provedeny bez velkého plánování, aby bylo civilní obyvatelstvo nuceno odejít na jih, aby se vyhnulo hladovění a vyhlazování, a že izraelská armáda postupuje vpřed, přestože ví, že pravděpodobně zabije rukojmí v oblasti.

Tak tady to máte. Po celém roce si konečně začínají připouštět, o čem to vždy bylo.

Tohle nikdy nebylo o osvobození rukojmích. Nikdy nešlo o to zbavit se Hamásu. Nikdy nešlo o ‚právo Izraele bránit se‘. Nikdy to nebylo o masovém znásilňování, sťatých dětech nebo dětech pečených v pecích. Vždy šlo o krádeže půdy původním obyvatelům Palestiny.

https://x.com/Antiwarcom/status/1845569417360613488

Lidstvo nemůže takhle dál žít.

Zničení Gazy a vyvraždění a vyhnání domorodého arabského obyvatestva nelze omluvit žádným zločinem Hamásu

Kdy to skončí? Kdy skončíme se zabíráním půdy a etnickými čistkami původního obyvatelstva? Kdy přestaneme zabíjet lidské bytosti kvůli území a zdrojům? Kdy se konečně probudíme ze své vražednosti a chamtivosti a staneme se uvědomělým druhem?

Včera jsem měla s někým krátký rozhovor o Německu a jeho napomáhání izraelským genocidním zvěrstvům v Gaze. Řekl, že protože Němci byli zatlučeni do země pocitem viny za pokus o vyhlazení Židů, vrhli svou energii do ‚naprostého opaku‘, tj. do bezpodmínečné podpory Izraele.

Řekla jsem mu, že pravý opak “pokusu vyhladit Židy” rozhodně není “pomáhat židovskému etnostátu vyhladit domorodé obyvatelstvo”. Opačným opakem pokusu o vyhlazení Židů by byla přeměna německé společnosti na laskavý, mírný, mírumilovný národ plný laskavých, mírných, mírumilovných lidí, kteří by nikdy nemohli připustit, aby se něco vzdáleně podobného holocaustu ještě někdy opakovalo.

Po holocaustu k tomu byla šance nejen v Německu, ale v celém západním světě. Mohli jsme se nechat tím politickým momentem, aby nás vyburcoval k přeměně ve spravedlivou, soucitnou, mírumilovnou civilizaci, tak pevně proti rasismu, nerovnosti a zneužívání, že semena budoucích holocaustů by nikdy nezapustila kořeny. Místo toho jsme se rozhodli založit sionistický apartheidní stát a pomáháme mu zabít každého, koho jen bude chtít.

Mohli jsme odstranit ty síly v nás, které daly vzniknout holocaustu, ale místo toho jsme je jen přesměrovali a dali jim jinou práci. Zbavili jsme se nacistické strany, ale nezbavili jsme se úrodné půdy v sobě, která umožnila semenům nacismu znovu vzejít. Odstranili jsme Třetí říši z Německa, ale ne z Němců.

Pokud máme na této planetě přežít, budeme se muset naučit, jak spolu pokojně koexistovat. Tyto duševní poruchy soutěžení o nadvládu nás postavily na pokraj zničení jadernou válkou nebo kolapsem životního prostředí. Už to dál nemůžeme dělat.

Má-li lidstvo přežít, musí se transformovat. Nestačí ukončit genocidu v Gaze, musíme v sobě vykořenit věci, které mohou vést ke genocidě. Všichni žijeme na zemi, která byla odebrána jiným civilizacím – mnozí, jako my tady v Austrálii, v mnohem mladší historii než lidé v jiných částech světa. Potřebujeme najít způsob, jak se takových impulsů vzdát a nechat je na smetišti dějin pro něco zdravějšího, máme-li dál žít v tomto světě.

Musíme ukončit genocidu a musíme so od genocidy očistit do morku kostí. Musíme se zbavit všeho v naší společnosti, v našich vládách a v nás samých, co by mohlo někdy znovu způsobit genocidní zvěrstva.

Musíme se stát laskavými a starostlivými lidmi. Musíme opustit systémy založené na konkurenci, které řídí lidské chování, ve prospěch systémů založených na spolupráci, které nám umožňují spolupracovat mezi sebou a s naším ekosystémem pro společné dobro všech bytostí. A musíme se zbavit všeho v sobě, co tomu stojí v cestě.“

*

Caitlin Johnston, překlad Jana Kunšteková

3.9 7 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 3 hodinami

Předpokládám, že tato australská! novinářka, se neobjevuje pouze zde, ale že pravděpodobně je šířená napříč světem (pátrat a dohledávat se mi nechce). Její řeči zní velmi líbivě – pro mě téměř stejně, jako ten nezapomenutelný projev Havla z listopadu 1989: “Budou vás strašit nezaměstnaností a kapitalismem, není to pravda, všichni chceme republiku, která… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 3 hodinami
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Havel to potvrdil hned 2. prosince 1989 v rozhovoru pro Rudé právo, kde na dotaz proč nechce zrušit Komunistickou stranu, odpověděl, že nepřátelům se musí odpouštět – ve skutečnosti mu v souladu s politikou EU šlo o marxismus, tedy o komunismus, ovšem zbavený stalinismu! Marxismus neuznává vlastenectví a udržování hranic a národů, marxismus chce internacionální!/globální společnost, do čehož… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 3 hodinami
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Pro úplnost – Havel obhajuje Komunistickou stranu, Rudé právo 2. prosinec 1989 “Několik otázek V. Havlovi”:
comment image

Praded
Praded
před 7 hodinami

Na YT: Rozhovory zo Šmonom: Tomáš Michalák, Izrael robí Palestincom to, čo robili nacisti židom po čas druhej svetovj vojny. K tomu není vůbec co dodat.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 10 hodinami

Hlavne musime odstranit dvou a vice metrovou ” moralku”..Nemuzeme alibisticky zavirat oci nad tim,ze nekterym toleruje v podstate vse a z jinych delaji” nelidi” jen aby mohli obhajit jejich vrazdeni ( a kradez)

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 10 hodinami
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

A uplne mne dojima,kdyz si pak ti sami zacnou hrat na lidumily ,okradou jine lidi ( nas) a tem prvnim z toho vyplati nejakou almuznu