Ministr Válek dál tlačí lékaře do kouta. Pacienti budou trpět

Zdravotnictví je páteří každé společnosti. A lékaři, kteří dennodenně stojí u lůžek pacientů, si zaslouží nejen náš obdiv, ale také adekvátní ohodnocení. Nynější situace však jasně ukazuje, že ministerstvo zdravotnictví nehodlá naslouchat těm, kteří se snaží zajistit funkčnost systému.

Ambulantní specialisté a praktičtí lékaři nejsou jen zaměstnanci, kteří poskytují službu; jsou to především profesionálové, kteří svou péčí zajišťují zdraví obyvatelstva.
Protestní uzavření ambulancí, plánované na konec října, není prvním varovným signálem. Roky slyšíme o nespokojenosti lékařů, kteří čelí nejen enormnímu pracovnímu vytížení, ale i neudržitelnému finančnímu tlaku. Jejich náklady rostou, inflace zdražuje nejen energie a materiály, ale také provoz ordinací. Zatímco jiné sektory dostávají podporu, lékaři zůstávají stranou. Ministerstvo zdravotnictví je ponechává na „druhé koleji“, ignorujíc nutnost přizpůsobení jejich odměn reálným ekonomickým podmínkám.

Ministr zdravotnictví Válek se zdá být slepý vůči tomu, co lékaři již dlouho hlásí, a to že za těchto podmínek je péče neudržitelná. Navýšení o 4,7 % pro specialisty a o 2,8 % pro praktiky je výsměch ve světle prudce rostoucích nákladů. A co na to pacienti? Ti pocítí nedostatek lékařské péče na vlastní kůži. Ordinace budou zavřené, dostupnost služeb se zhorší a ve výsledku to budou právě pacienti, kteří zaplatí nejvyšší cenu.

Lékaři už nemohou zůstat v ústraní. Pokud by nyní protest nezrealizovali, ministerstvo by si na to zvyklo a dál by snižovalo úhrady, čímž by ohrozilo kvalitu poskytované péče. Je to zcela neakceptovatelné a každý, kdo se postaví proti tomuto kroku lékařů, by se měl zamyslet nad tím, co opravdu chce – tedy dobře fungující zdravotní systém nebo systém, kde lékaři přežívají jen stěží a pacienti trpí.

Proč neustále přehlížíme naše zdravotníky? Tito lidé zaslouží nejen zvýšené úhrady za poskytování zdravotní péče, ale i celospolečenské uznání, které jim dlouhodobě chybí.

*

nov, prvnizpravy.cz

5 3 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
23 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pavel 1964
Pavel 1964
před 1 hodinou

Celospolečenské uznání po covidu? Žertujete?

Jana
Jana
před 5 hodinami

Sním nebo bdím? Víte, kolik berou “ti chudáci” obvoďáci nebo další soukromí lékaři? Ti, kteří se na Vás podívají od počítače a kterým zaplatíte pětistovku za potvrzení na řidičák, aniž by Vás vyšetřili? Ti, kteří za Vás dostávají měsíčně zaplaceno od pojišťovny jen proto, že jste u nich vedeni?Ti, k nimž se musíte… Číst vice »

Jana
Jana
před 5 hodinami
Odpověď uživateli  Jana

Ještě dodávám: má další vedlejšáky – dům důchodců, závodní lékař ve fabrice a lékař sportovního klubu. Je to chudák? Takových znám nejmíň deset.

Anonym
Anonym
před 4 hodinami
Odpověď uživateli  Jana

250.000 Kč? To bude plat ředitele nemocnice, nebo špičkového chirurga… běžně takové platy nemají.

Anonym
Anonym
před 4 hodinami
Odpověď uživateli  Anonym

Internet uvádí průměrný měsíční plat lékaře cca 90.000,- Kč. Nástupní plat c a okolo 40.000,- Kč.

Anonym
Anonym
před 4 hodinami
Odpověď uživateli  Anonym

Proč navštěvujete soukromého lékaře, když nejste s jeho službami spokojená? Servis, který popisujete, jistě můžete mít na pokladnu.

heriot
heriot
před 57 minutami
Odpověď uživateli  Anonym

To si děláte legraci? Nebo se opravdu tak hluboce neorientujete.
Stávkuji praktičtí lékaři, jejichž úhrady jsou od pojišťoven, čili dle Vás “na pokladnu” .
Asi rád sledujete filmy z 1. republiky, že…

heriot
heriot
před 1 hodinou
Odpověď uživateli  Jana

Ano, stávka milionářů.

spartak
spartak
před 8 hodinami

Vše, co se děje v této republice spěje k amerikanizaci. Socialistické zdravotnictví bylo postupně ničeno ,aby lékaři mohli mít své soukromé ordinace či vedlejšáky třeba na plastice atd. Voliči jsou balamuceni politikou ,která je prohnilá a americká jak sviňa

orinoko
orinoko
před 9 hodinami

No, slovo do pranice : Doktorum vládne Lékařský klub či jak se to jmenuje. Svině Kubek. A doktoři? Jako ovce – nechají si ve svém čele největší hovada. A Cikrt jede.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 9 hodinami

Mě celé to úsilí otečkovaného pana ministra a jeho štábu připadá jako cílená snaha dovést veřejné zdravotnictví v ČR do stavu naprosté klinické smrti. Hrozí zavírání místních nemocnic, zavírání ordinací, další zhoršení dostupnosti lékařské péče vč. zubařů, záchranky… Vždyť naše generace zažila polikliniky v každém, i malém městě, záchranky s dostupností asi 15 minut (to… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 9 hodinami
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Ve stavu umrtvení zdravotnictví dojde samozřejmě k “výhodné” privatizaci špičkových a fakultních nemocnic, specializovaných lékařských pracovišť a laboratoří. Samozřejmě to spolkne demokratický hodnotný kapitál podle západních pravidel a v jejich duchu začne poskytovat naprosto humanitární péči. Když na ní nemáš, máš smůlu a už vyhlížej pangejt, v němž zdechneš. Státní systém bude totálně odbourán, přestanou platby od… Číst vice »

Naposledy upraveno před 9 hodinami uživatelem Haskuv Duch
Jarda
Jarda
před 10 hodinami

Zatím tu nikdo neuvedl skutečnost,že u moci jsou hajzlové z 5kolky,kterou volilo značné množství tupců a těmto tupcům můžeme my kteří jsme je nevolili a i doktoři poděkovat,že vládnou hajzlové jako je Válek a spol.Jiný zákonný způsob poslaní těchto hajzlů do zapomnění než volbami neznám.Je tu ještě jedna možnost násilná,ale to bychom byli jako v Africe a to… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 9 hodinami
Odpověď uživateli  Jarda

Někdy to holt chce trochu více Afriky nebo Jižní Ameriky…

Jarda
Jarda
před 6 hodinami
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Zásadně jsem proti násilí,jen si přeji,aby občané voliči více přemýšleli než vhodí hlasovací lístek u jakýchkoliv voleb do urny.

Ludvik
Ludvik
před 11 hodinami

Ve státu, jehož občané v podstatě jen přihlíželi zničení prosperujícího Československa, zničení jeho průmyslu, zemědělství, obranyschopnosti apod., volí do svého čela “vládní elity”, které mají zcela jiné zájmy než jejich budoucnost, nelze očekávat, že zdravotníci, ale i jiné profese, budou řádně odměňováni za svou práci, a dostane se jim celospolečenského uznání.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 11 hodinami
Odpověď uživateli  Ludvik

Jenze ta manipulace je neskutecna. Otevrete treba Seznam..blby Super a hned na vas vybehnou ty ” stare paky”
( Kalousek,Nemcova) a placaji porad ty stejne kraviny..Posledni dobou mne to rozciluje cim dal vic

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 10 hodinami
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Strasne by mne potesilo,kdyby jim nekdo do oci rekl: ” Nechte si ty ” moudrosti”.S vami jsme to dotahli tak daleko,ze uz nemame ani na doktory.”

Jarda
Jarda
před 6 hodinami
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

A proč čtete takové sračky Seznam..blby Super jak uvádíte ?

Praded
Praded
před 13 hodinami

Kdyby lékaři od převratu pracovaly jako politici, tak už neexistujeme. Porovnávat platy politiků s jejich náhradami, přednáškami o hovadinách a ještě zlodějinami je neuvěřitelné.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 11 hodinami
Odpověď uživateli  Praded

Nejvic zanedbavaji ty,ktere potrebuje naprosto kazdy..

Jarin G.
Jarin G.
před 5 hodinami
Odpověď uživateli  Praded

Praděde! Nezlob se na mě, ale lékaři pracovalY je fakt síla.

Anonym
Anonym
před 4 hodinami
Odpověď uživateli  Jarin G.

No, že by váš příspěvek byl nějakým hlubokým obohacením diskuze, to se říct nedá.