Ernestovo ukrajinské okénko na 14.10.2024

Co píše Strana.ua

https://strana.today/news/473531-pochemu-aktivizirovalis-oblavy-ttsk.html

Téměř po celé Ukrajině probíhají od minulého týdne rozsáhlé razie TCC.

Toto je možná nejsilnější zintenzivnění „pouliční“ mobilizace od začátku války.

„Strana“ po rozhovoru se zdroji v TCC a ministerstvem obrany zjistila, co to znamená a s čím to souvisí.

V první řadě musíme tyto dva procesy rozlišovat.

Prvním z nich jsou „demonstrační vystoupení“ TCC na koncertech, v nočních klubech restauracích. Ty, jak jsme již psali, jsou především informačního a PR charakteru. A jsou vykonávány, aby ukázali armádě a společnosti, že „neexistují nedotknutelní“. Ve skutečnosti, jak říkají zdroje ze Strany, je vliv na doplňování armády z takových akcí zanedbatelný – většinou se tzv. „business“ muži ze služby vyplatí. Navíc díky takovým nájezdům vojenští komisaři inkasují „dvojitou platbu“– „platí“ jak zadržené osoby, tak podniky. Daně za to, že TCC neruší zákazníky restaurací a nočních klubů, existovaly vždy. Ale nyní, na příkaz shora, bylo nařízeno zapomenout na předchozí „výpalné“. To ale neznamená, že nebudou nové dohody. Budou. Jen dražší.

Nicméně, jak říkají zdroje, tato „demonstrační představení“, ačkoli přitahují pozornost všech, jsou přesto pomocného charakteru. Jejich úkolem je zajistit PR krytí druhého a hlavního procesu – prudkého zintenzivnění pouliční mobilizace a nájezdů na všech přeplněných místech: tržištích, obchodních centrech, jakýchkoli veřejných akcích.

Důvodem této aktivace je celková (až 70%) neúspěšnost mobilizačních plánů.

„Oficiálně se uvádí, že po přijetí zákona o mobilizaci se její tempo zvýšilo téměř trojnásobně, ale ve skutečnosti k nárůstu nedošlo, ale do 50 % plus mínus bylo zajištěno. Nešlo především o nový zákon o mobilizaci, ale prudké snížení požadavků na způsobilost ke službě ze zdravotních důvodů se zatím příliš neprojevilo v právu na tom, že vynatí a ti s odklady budou aktualizovat své údaje. Realita je ale jiná.

Za prvé – většina těch, kteří obnovili své údaje mají buď výjimku, nebo odklad. Za druhé – těm,kteří obnovili své údaje ale nemají výjimku nebo odklad,, začali hromadně rozesílat povolávací rozkazy teprve nedávno. Ale ty zkušenosti, které jsou, ukazují, že dobrovolná účast je velmi malá. Je podezření, že mnozí prostě nahlásili falešné adresy. Za třetí -velmi rychle začal růst ,počet vyňatých pracovníků, který dosáhl jedena půl milionu lidí. Ve výjimkách z mobilizace vznikl „trh“, alternativních úplatků v TCK nebo v MSEK. Lidé za peníze získávají práci v podnicích, které mají právo na výjimky a platí je vedení. V reakci na tyto problémy byla přijata tři řešení. První je zintenzivnit distribuci předvolání. Druhým je začít s auditem podniků, které si vyjímají zaměstnance z mobilizace. Třetím zahájit hromadné pouliční razie s cílem identifikovat ty, kteří neaktualizovali svá data, a hromadně je odvést do TCC s následnou mobilizací. To je důvod toho, co se nyní děje v ulicích,“ říká zdroj ze sektoru TCC.

Efekt razií TCC je ale podle jeho názoru kvůli totální korupci velmi nízký – i když byli vyvedeni na ulici, existuje možnost dojít si pro peníze.

„Pokud vás vzali na ulici a nemáte žádný odklad, je možné z minibusu okamžitě vystoupit, ještě před příjezdem do TCC – stojí to asi tisíc dolarů. Polovinu z té sumy odevzdat“načalstvu“ po razii. Pokud schováte peníze, dříve nebo později dají vaši a pak zadrží za úplatek. Je možnost odejít domů i z TCC. Ale toto je dražší – cena od 3 do 5 tisíc dolarů, v závislosti na hamižnosti vedení. Kromě toho můžete být požádáni, aby zaplatili 500 až tisíc dolarů měsíčně, jako záruku, že nebudete znovu nezadrženi. Výsledek – zůstanou jenom neschopní platit a bez protekce. Masová korupce. Po některých raziích na mobilizaci pošlou jenom 10–15 % zadržených,“ říká zdroj.

Ale dokonce i s těmi, které se podařilo mobilizovat, je mnoho problémů.

Vzhledem k nižším zdravotním nárokům jsou muži s chronickými nemocemi, a dokonce i závislí na alkoholu a drogách, považováni za schopné služby.

„Pak se stane tohle – do tréninkového centra přivezou pacienta s astmatem, cukrovkou, nebo chromého chlapa, který neuběhne víc než pět metrů, nebo vyloženě narkomana či opilce. Takové rázně odmítá náčelník výcvikového střediska přijmout do jednotky Protože když přijme nemocného člověka, nebo narkomana, tak už bude mít problémy on. Pacient může zemřít na tréninku, narkoman bude dál píchat drogy nebo užívat drogy.Pitom mají přístup k vojenským zbraním, mohou nastat různé problémy, od sebevražd až po zúčtování v kasárnách. narkomani a alkoholici stejně odmítnou nastoupit do bojové jednotky, jejich velitelé také nepotřebují takové „štěstí“ ani za nic.

„Postižení“ lidé nejsou schopni boje. Ale opravdu musíme bojovat i s těmi, je katastrofální nedostatek lidí. Proto jsou pak „postižení lidé“ po týdny převáženi do různých regionů, doslova přesvědčováni, aby je vzali do výcviku. Pravda, v posledních dvou měsících se takový kontingent začal kvůli zvýšenému nedostatku lidí brát do výcvikových i bojových jednotek. Na školení se nic necvičí ani neučí. Nejčastěji vykonávají nějaké domácí práce. Poté jsou po třech týdnech takového „kondičního výcviku“ posláni k těm nejvybitějším brigádám na nejtvrdších sektorech fronty – velitelé brigád se prostě potýkají s tím, že nemají na výběr a je potřeba, aby je alespoň někdo zakryl díry v jejich pozicích. Proto jsou „postižení lidé“ okamžitě vrženi na bojové pozice,“ hovoří jeden z ukrajinských důstojníků o tom, co se stane po mobilizaci.

Zdroje z vojenských kruhů uvádějí, že kvůli problémům s doplňováním armády se opět začalo hovořit o snižování mobilizačního věku (v současnosti je spodní hranice 25 let). Žádné politické rozhodnutí ale podle nich zatím nepadlo. Úřady stále čekají na účinek pouličních zátahů a hromadných povolávání. Navíc obecně chtějí pochopit, jaká bude budoucí strategie války nebo jejího konce na základě výsledků voleb ve Spojených státech a také na základě obecné situace na frontě. Pokud je ale jasné, že válka trvá již delší dobu, může být na pořad dne otázka snížení věku.

https://strana.today/news/473536-itohi-964-dnja-vojny-v-ukraine.html

Analyzujeme výsledky 964. dne války na Ukrajině

Situace na frontě

Vladimir Zelenskyj učinil několik prohlášení k situaci v Kurské oblasti, kde Rusové přešli do útoku.

V sobotu večer připustil, že „došlo k pokusům Ruska zatlačit naše pozice, ale držíme určité linie“. A dnes na velitelství vrchního velitele hlásil vrchní velitel prezidentovi, že „Rusové se již pátý den snaží prolomit naši obranu v Kurské oblasti“ a ukrajinští bojovníci se „drží a přecházejí do protiútoku“.

Ruské veřejné stránky tvrdí, že jejich jednotky vyčistily kurské vesnice Ljubimovka a sousední Tolstoj Lug – osady, kde byly síly ukrajinských ozbrojených sil odříznuty po ruské ofenzívě minulý týden. Uvádí se také, že ukrajinská posádka v Olgovce (v oblasti Korenevo) byla „prakticky zničena“.

Ukrajinské vojenské veřejné stránky označují Ljubimovku za šedou zónu (tedy podle jejich verze tam pokračují boje), Tolsty Lug a Olgovka jsou klasifikovány jako zóna kontroly ukrajinských ozbrojených sil. Telegram DeepState zároveň píše o postupu ruských sil v oblasti Olgovky a sousedních Kremjan.

Soudě podle veřejných prohlášení se zatím nepodařilo situaci po zahájení ruské ofenzívy stabilizovat.

„Situace v oblasti Kurska není dobrá, obranné síly provádějí stabilizační opatření, ale je velmi obtížné obnovit to, co bylo ztraceno,“ řekl DeepState.

Bojovník Aidaru Stanislav Buňatov píše, že deštivé počasí narušuje provoz dronů a vojenské techniky.

„Za deště nemohou naše drony efektivně fungovat. Husí krk (pásové vozidlo – pozn. red.) se stále pohybuje, dokud není země velmi mokrá.

O víkendu se také objevila informace, že v Ljubimovce Rusové zastřelili devět ukrajinských pilotů dronů, kteří byli zajati. Deep State o tom napsal. Buňatov to ale popřel s tím, že operátoři dronů se nevzdali, ale zemřeli v boji.

Svědčí o tom přitom už samotný fakt, že operátoři dronů byli nuceni odrážet ruské útoky v boji zblízka ručními zbraněmi. Říká, že ruské jednotky rychle pronikly hluboko do ukrajinských pozic – drony jsou obvykle ovládány ze vzdálenosti 5–10 kilometrů.

Po celou dobu trvání Speciální vojenské operace armády Ruské federace má hlavní slovo na bojišti dělostřelectvo

V Donbasu ruské jednotky postupovaly na třech místech poblíž Časov Jaru, uvádí DeepState. Postup byl na jih od města, kde Ruská federace dobyla rozcestí silnice, která vede do Časov Jaru z Bachmutu a Konstantinovky. A také na sever – v oblastech Kalinovky a Grigorjevky.

O těchto akcích píší i ruské stránky. Soudě podle konfigurace ofenzivy se Rusové snaží obklíčit Časov Jar, kde je v posledních týdnech relativní klid.

Včera se vešly ve známost podrobnosti o novém útoku Rusů v Záporoží.

Ruská vojenská veřejnost uvedla, že vesnice Levadnoje, západně od Velikoj Novoselky, byla dobyta. Tato vesnice byla osvobozena ukrajinskými jednotkami během letní ofenzívy v roce 2023. Ruské ministerstvo obrany dnes také oznámilo, že Levadnoje bylo ovládnuto.

Soudě podle mapy ukrajinského veřejného DeepState je Levadnoje pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil. Jak ale píše ukrajinský telegram „Nikolajevskij Vaněk“, Rusové „měli částečný úspěch, získávají oporu v lesních pásech v oblasti Levadnoje a připravují se na další akce“.

Ruské útočné skupiny v buginách se podle něj „těsně“ přiblížily k Levadnému a postupovaly směrem k Novodarovce.

„Situace je téměř zrcadlová jako u Volčanska v květnu – hlásíme, že „jsme připraveni“, ale ukázalo se, že nejsme připraveni, také (jak tomu bylo v květnu v charkovském směru) absolutně všechna data, kdy, kým a jak se nepřítel přesune, ale nakonec se opěrné body nějak ztratí,“ píše zdroj.

Začátkem minulého týdne ruské jednotky postoupily do Záporožské oblasti v Kamenském a v oblasti Rabotino. To znamená, že útoky v tomto strategicky důležitém regionu jednoznačně zesilují.

K ostřelování. Rusko dnes zasáhlo další dvě nákladní lodě v Oděské oblasti. Takové útoky se již staly pravidelnými. Ruská federace se zřejmě snaží novým způsobem blokovat ukrajinskou námořní dopravu. Protože vzhledem k takovým útokům bude mnohem méně firem ochotných poslat na Ukrajinu kontejnerové lodě a lodě s nákladem.

Také námořní pojištění pro lodě mířící do oděských přístavů již výrazně vzrostlo, píše Bloomberg.

Cena pojištění se zvýšila na více než 1 % z hodnoty plavidla. To je více než minulý týden, kdy to bylo asi 0,75 procenta. To znamená, že u lodi v hodnotě 50 milionů dolarů se pojištění zvýšilo o 125 000 dolarů za plavbu.

Plán vítězství ukážou Ukrajincům

Poté, co Zelenskij představil svůj „plán vítězství“ na Západě (nejprve prezidentovi USA Bidenovi a poté hlavním evropským vůdcům), bylo v Bankové sděleno, že plán bude brzy ukázán Ukrajincům. O víkendu to oznámil poradce vedoucího OP Podoljak.

Řekl, že plán „je o nátlaku politickém, diplomatickém, ekonomickém, vojenském“. Podle Podoljaka „i když jsou hlavní body již jasné, prezident doplní detaily, které jasně řeknou, co je tento prosazovací program a proč je důležitý.“

A dnes vyšlo najevo, že Zelenskij plánuje ve středu na zasedání Nejvyšší rady předložit „plán vítězství“, což potvrdil poradce prezidentské kanceláře Sergej Leščenko..

Obecně je již nyní, díky mediálním únikům a prohlášením představitelů zřejmé, že plán je zaměřen na prudké zvýšení západní pomoci, zrušení omezení útoků západními zbraněmi na Ruskou federaci a přijetí Ukrajiny do NATO (přesněji řečeno výzva k oficiálnímu pozvání Ukrajiny do Aliance). Účel dokumentu již zazněl na Bankové více než jednou – posílit Ukrajinu s partnery do té míry, aby Rusko souhlasilo s jednáním o podmínkách Kyjeva.

Opuštěná technika ze států NATO u Kurska. Jako z Hitlera v létě 1943…

A zde samozřejmě není klíčová otázka v předkládání těchto tezí ukrajinským poslancům, ale v tom, že na ně budou reagovat západní spojenci – neboť realizace plánu je na nich stoprocentně závislá.

Již dříve jsme psali, že postoj Spojených států a Evropy k Zelenského dokumentu je obecně velmi chladný. Indikativní z tohoto pohledu je zrušení schůzky skupiny Ramstein, kde Ukrajina plánovala předložit svůj dokument všem klíčovým spojencům. Biden pod záminkou hurikánu Milton do Ramstein nejel a poté oznámil samostatnou návštěvu Německa. „Ramstein“ byl odložen na neurčito.

Kromě toho se s největší pravděpodobností již nebudou konat schůzky skupiny o Ukrajině před volbami ve Spojených státech, uvádí německá veřejnoprávní stanice ZDF. Podle zpráv médií je plánován „tichý příjezd“ Bidena a jeho setkání s kancléřem Scholzem. „Původně plánovaný program návštěvy Německa bude značně zhuštěný,“ píše se v článku.

„To znamená, že setkání v Ramsteinu se v nejbližší době rozhodně neuskuteční. Další rozhodnutí ve formátu Ramstein lze s největší pravděpodobností očekávat až po výsledcích voleb ve Spojených státech,“ domnívá se ZDF.

Další německá publikace Bild s odkazem na zdroje také píše, že Biden na Ramstein nepřijel, protože se nechce vyjadřovat k tématu války na Ukrajině v předvečer prezidentských voleb v USA

To ukazuje, že Zelenského nedávná cesta do Evropy nebyla z hlediska prosazování ukrajinského plánu průlomová.

Bild hodnotí výsledky návštěvy jako „ubohé“. Vojenský expert a specialista na Ukrajinu Carlo Masala řekl, že „Zelensky neudělal žádný pokrok ve dvou hlavních požadavcích svého plánu vítězství (povolení zasáhnout raketami dlouhého doletu Ruskou federaci a pozvání do NATO – pozn. red.). Proto je evropské turné z ukrajinského hlediska neúspěchem.“

Publikace také píše, že Scholzovo oznámení na brífinku se Zelenským o „nové pomoci v miliardách eur“ pro Ukrajinu „se při bližším zkoumání ukázalo jako podvod“. Všechny zbraně oznámené v pátek již byly přislíbeny a financovány minulý rok. Obecně se materiál nazývá „Scholz odmítá Zelenského“.

Také Německo, říká článek, již nebude posílat těžkou vojenskou techniku ​​na Ukrajinu – taková data jsou obsažena v uzavřené zprávě německého ministerstva obrany, kterou noviny přezkoumaly. Uvádí také, že Berlín „nevěří, že Ukrajina bude brzy schopna“ provést protiofenzívu.

Navíc po Zelenského odchodu z Evropy další německá publikace napsala, že Ukrajina zvažuje zastavení války podél frontové linie na základě kompromisu s Ruskem.

„V Kyjevě se projednávají scénáře, podle kterých země odmítne úplné znovudobytí okupovaných území, téměř 20 procent území Ukrajiny,“ píše německý Der Spiegel s odkazem na nejmenovaného ukrajinského představitele.

Jeden z účastníků rozhovoru v Kyjevě připouští, že „máme špatnou představu o vítězství“. „Věřili jsme, že vítězství by mělo být bezpodmínečnou kapitulací Putinova Ruska, ale bez ústupků by dohoda neměla být pro Rusko přínosná,“ říká.

V Kyjevě se také podle časopisu aktivně diskutuje o „západoněmeckém modelu“, podle kterého byla SRN součástí NATO a NDR součástí sovětského bloku.

„Vnitřní hranice Německa však nebyla zpochybňována a Německo za ni nebojovalo, a proto je představa, že NATO může přijmout Ukrajinu před koncem války, zcela iluzorní,“ píše se v publikaci s odkazem na politologa Fesenka. blízkého prezidentské kanceláři. „Zelenskij to chce, je maximalista, ale NATO se nezaváže bránit Ukrajinu ve válečných podmínkách,“ dodal politolog. Skutečnost, že vstup Ukrajiny do NATO je extrémní, je to problematická varianta, mimo jiné kvůli pozici Ruska a kvůli neochotě Západu riskovat válku s Ruskou federací, napsal Strana dříve.

Připomeňme, že Ukrajina takové plány oficiálně popírá a trvá na požadavku úplného stažení ruských vojsk („Zelenského formule“). Zároveň již několik západních médií informovalo, že se v Kyjevě zvažuje zastavení boje podél frontové linie pod zárukami NATO – zejména Financial Times a americká agentura Bloomberg.

Očekává se, že Čína a Brazílie také na summitu BRICS příští týden v ruské Kazani představí svůj mírový plán, který zahrnuje i zastavení války podél frontové linie.

*

vybral a sestavil Ernest

3.5 10 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 4 hodinami

Píšu o tom dlouho, naposledy před dvěma dny: “odpověď uživateli  Pozorovatelka Že se současně schyluje k rozpadu NATO – přesněji k tomu, že evropská část NATO se změní v Jednotnou evropskou armádu, jak to začalo být realizováno hned po Brexitu s tím, že hlavní slovo…” https://www.novarepublika.cz/2024/10/vucic-sedel-vzdy-jen-na-jedne-zidli-proc-srbsky-prezident-podepsal-protiruskou-deklaraci#comments A dnes velmi aktuální zpráva: “Nové velení NATO v německém Wiesbadenu, které převezme… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 4 hodinami
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Tedy opět nic, co se nedalo očekávat a o čem jsem i tady psala několikrát, byť jsem za to byla kritizována. A nejen v souladu s odkazem na své nedávné komentáře výše opět opakuji, že dokud jsou USA v NATO, je dobře. A je logické, že pro Rusko je lepší Harrisová, než globalista Trump.

Naposledy upraveno před 4 hodinami uživatelem Pozorovatelka