Dozimetrův Dopravní podnik

Pražský dopravní podnik je dlouhodobě pokladničkou kmotrů chodících si do něj pro speciální dividendy. Vysoce dotovaná organizace poskytující mnoho možností, kudy si nechat otevřená vrátka k vedlejším příjmům, je svou štědrostí vůči politikům a jejich loutkovodičům proslulá.

Jindřich Kulhavý
Jindřich Kulhavý

Obrovské náklady na provozování PID (Pražské Integrované Dopravy) a zajištění fungování převozu milionu Pražanů různými směry poskytují různé varianty na možné zisky těch, kteří rozhodují o prodeji jízdenek, reklamních plochách, výstavbě nových tras, nákupu dopravních prostředků, pohonných hmot a všeho točícího se kolem provozu tohoto molocha. Jde o tak velkou organizaci, že k zbohatnutí stačí pár kapajících kohoutků přinášejících vláhu do správných tůněk. A věřte tomu, že se bossové kolem této jednosměrné kampeličky umí postarat. Policie už o tom ví své a pravidelně někoho zkouší ulovit. Záleží jen na tom, jak sofistikovaný systém zloději volí a za jak dlouho přestanou být opatrní natolik, aby zůstalo zhasnuto. Zároveň stát se ředitelem Dopravních podniků hl. města Prahy je být okamžitě jednou nohou v kriminálu, aniž byste se museli něčeho osobně účastnit. Lobismus a politický tlak Vás prostě doženou.

Dozimetr, neboli jedna z dalších obrovských kauz, v níž hrají roli vládnoucí politici, se táhne už dlouho a k zodpovědnosti se lídři již mrtvé Pětikoalice nehlásí. Přitom se vše točí kolem více členů jejích stran a paradoxně to vše měl uhlídat Pirát Hřib. Tento generální škůdce pražské dopravy tak má, i když možná nepřímo, také velkou zodpovědnost. Místo hlídání procesů v DP však špuntuje dopravu a mění odpadkové koše. Říká se, že i nyní vládne pražskému magistrátu místo Svobody z ODS, nicméně právě doprava je bohužel jeho doménou. Je to však natolik bezcharakterní rodák ze Slavičína, že nebude chtít přijmout následkya nadále se bude držet zlatého koryta.

Kauza DP se potáhne stejně dlouho, jako dávné vyšetřování kolem distribuce jízdenek, ze které odešel očištěný její strůjce Rittig. 17 haléřů z každé prodané jízdenky dalo vzniknout solidnímu bohatství. To jen abyste pochopili, jak obrovské peníze se v pražské dopravě točí. Autor článku ji stabilně desítky let nevyužívá, pouze naráží na překážky její činností tvořené, takže k majetkové trestné činnosti kmotrů pumpujících z této pražské organizace nepřispívá. Nicméně se zdá, že kolem Dopravního podniku bude ještě veselo. A měli byste vědět, že podobných státních a obecních firem mají politice k ruce mnohem více. Hlídají penězovody a umí je zdárně ruku v ruce s podnikateli odklonit. I tak vznikají díry v různých rozpočtech.

Jindřich Kulhavý

5 3 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
Žádné komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře