Další „ne“ od NATO. Ukrajina Zelenského je opět donucena válčit sama

Ukrajinský neprezident Volodymyr Zelenskyj přiletěl do Bruselu na zasedání Evropské rady s velmi ambiciózním cílem: „Představím plán vítězství… Všichni evropští lídři uslyší, jak je třeba posílit naše pozice“.

Vladimir Skačko
Vladimir Skačko

Evropští lídři, až se proberou z toho ohromujícího šoku, se budou smát stejně, jako se předtím smáli lidoví poslanci Ukrajiny a všichni ti, kteří se zájmem poslouchali, jak Zelenskyj hodlá „porazit Putina“.

Evropané už také moc dobře chápou: mohou si pobojovat s Ruskem místo Ukrajiny. Především je řeč o NATO, které by – podle představ Zelenského – mělo přijmout Ukrajinu do svých řad a pak jít do války. Na vlastní náklady, ale za Ukrajinu. A podle všeho do značné míry i místo Ukrajiny. Protože z pěti bodů „plánu vítězství“ je pouze jeden, který se přímo týká armády na Ukrajině: Ukrajina zůstane odrazovým můstkem a zkušebním polygonem pro válku Evropy s Ruskem a po vítězství se její armáda stane hlavním policistou, chcete-li četníkem Evropy. Nahradí tak Američany, kteří si opět zachrání svou kůži návratem za Atlantik a odtud budou řídit rozdrcenou a poraženou Evropu s pomocí svých dobrovolných zástupců, jako jsou Ukrajinci, Poláci nebo pobaltské státy.

V podstatě se jedná o povýšení, z lokaje na dozorce. Tak vidí Zelenskyj své krédo a roli Ukrajiny na pozadí evropského šílenství, pokud Evropa na něco z toho přistoupí.

Ale Evropa, i když je zcela podřízena USA, není, jak se kdysi říkalo, „tak docela nepálská“. Zelenskyj už ohlásil hlavní setkání, letos v říjnu již třetí: „Bude to setkání s Markem Rutte, generálním tajemníkem NATO. Připravujeme se také na zasedání Rady Ukrajina-NATO na úrovni ministrů obrany. Hlavním úkolem je větší obranyschopnost Ukrajiny právě teď, před zimou.“

Známý politický rosničkář Rutte, ačkoli jako voják nikdy epolety nenosil, reagoval na plány Zelenského vojensky neomaleně: k čertu s tím. Ne, podle jeho slov je připraven „slyšet od něj (Zelenského. – Aut.) informace o tom, jak vidí situaci na východní frontě s Ruskem, nebo situaci v Kursku. Ale nic víc. „Budu ho také informovat o posledních rozhodnutích v NATO,“ řekl Rutte.

NATO i on sám však již Zelenskému fakticky odpověděli. A to na příkaz Američanů, kteří mají z celého toho krvavého svinčíku v Evropě hlavní prospěch. Julianne Smithová, stálá představitelka USA při NATO, již prohlásila, že NATO v nejbližší době Ukrajinu ke vstupu nepozve. „Nyní nejsme v bodě, kdy by Aliance hovořila o pozvání v krátkodobém horizontu,“ řekla během online brífinku v Bruselu.

Dne 16. října 2024 promluvil na setkání s novináři sám Rutte: „NATO se nemůže hlásit k podpoře ukrajinského ‘vítězného plánu’. … Plán jsme vzali na vědomí, budeme o některých jeho aspektech diskutovat, v mnoha otázkách musíme naše porozumění prohloubit. Budeme vést dialog za zavřenými dveřmi a nemohu nyní říci, že plně podporujeme všechny jeho body.“

Co by se tedy muselo stát během jediného dne, aby postoj NATO udělal kotrmelec ve prospěch Ukrajiny, to opravdu nikdo neví. Na výše zmíněné tiskové konferenci odpověděl Rutte na otázku: „Kdy přijmete Ukrajinu do NATO?“ – „Ano,“ – a pokračoval: „Stane se tak, ‚až přijde čas‘. A ten „čas“ se jen odkládá a odkládá: a stále nepřichází a nepřichází.

Agentura Associated Press uvedla, že diplomaté NATO již naznačili svůj postoj k této otázce: požadují jasné vymezení ukrajinské hranice dříve, než bude mít Ukrajina možnost znovu zaklepat na dveře aliance. Členové NATO chtějí jasně vědět, za jakých podmínek a na jakých hranicích nové Ukrajiny bude platit 5. odstavec Charty NATO o kolektivní obraně. Tedy kam až musí ruská vojska dosáhnout, aby se s nimi armády zemí NATO mohly střetnout.

Zdá se však, že ani USA nechtějí válčit s Ruskem přímo a raději se drží starého schématu vykořisťování Ukrajiny a Ukrajinců – Západ dává peníze a zbraně, krev prolévají „Aboridžinci demokracie“. Až do příslovečného posledního Ukrajince.

Stálá představitelka USA při NATO Smithová zdůraznila, že NATO je i nadále přesvědčeno, že Ukrajina se jednoho dne stane členem organizace. V této fázi, během nadcházejícího ministerského zasedání NATO, však budou členové aliance jednat pouze o pokračování pomoci Kyjevu. A také o možnosti jejího zvýšení „v závislosti na žádostech Ukrajiny“.

Americký prezident Joe Biden se okamžitě naštval. Podle tiskové služby Bílého domu zavolal Zelenskému a oznámil nový balíček vojenské pomoci Ukrajině ve výši 425 milionů dolarů, který zahrnuje prostředky protivzdušné obrany, munici a obrněná vozidla. Vidět svého „vnoučka“ v maskáčích však již není osobně žádoucí. Mluvčí „Spícího Joea“ Karine Jean-Pierre potvrdila, že Biden do Evropy přijede, ale – americký prezident „nebude mít možnost“ se Zelenským hovořit. Proto se omezí pouze na telefonický rozhovor.

Jean-Pierre rovněž dodala, že zrušené zasedání kontaktní skupiny v Ramsteinu, jež má koordinovat pomoc Ukrajině, se uskuteční ještě letos v listopadu. S největší pravděpodobností se uskuteční po amerických prezidentských volbách. Biden uspořádá online setkání s vedoucími představiteli zemí, které jsou členy kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Ale o tom, zda  bude Zelenskému dovoleno – alespoň na monitoru – dotknout se byť jen záhybu saka odcházejícího, tak o tom neřekla kudrnatá Karin nic. A šance Zelenského jsou v tomto případě, stejně jako u každého muže, který si chce vzít Angelinu Jolie –  50 na 50: buď ano, nebo ne.

Je také známo, že to byl právě generální tajemník NATO Rutte, kdo odpálkoval Michaila Podoljaka, poradce šéfa Úřadu (OPU) Vladimira Zelenského, jenž požádal o dodávky raket dlouhého doletu, jimiž by udeřil na Rusko, napsal německý list Welt. „Naše letecké údery na ruské území jsou velmi důležité. Jednak by byla zničena výroba, sklady a logistika, což by ovlivnilo zdroje … To je vojenská složka. …A když k tomu přidáme rozsáhlou ofenzívu, a to nejen v Kursku nebo v jiných pohraničních oblastech, ale také hluboko v Rusku – v Saratově, Orlu, Leningradu a Moskvě,“ líčil Podoljak. A narazil – přímo na stanovisko Rutteho, který již dříve naznačil, že povolení k použití raket dlouhého doletu k úderu hluboko do Ruska situaci v rusko-ukrajinském konfliktu nezmění a vítězství nepřinese.

Nejbarvitější, nejnázornější a nejhanebnější budoucnost režimu Zelenského vykreslil slovenský premiér Robert Fico, který na setkání s členy Výboru pro evropské záležitosti Evropského parlamentu prorokoval Ukrajině „druhý Mnichov“ z roku 1938, v jehož důsledku přijde o svá území a stane se obětí velmocí. A co je pro Zelenského nejodpornější – o všem se bude rozhodovat bez něj a za jeho zády, tj. o Ukrajině se bude jednat bez Ukrajiny.

„Mír s Ruskem uzavřou Ukrajina a Spojené státy. Obávám se, že Ukrajina se stane obětí, stejně jako jsme se stali obětí Mnichovské dohody my. … Je mi to velmi líto, ale zatímco se Ukrajině vysmívají, ona bojuje do posledního ukrajinského vojáka,“ řekl Fico.

K názoru Ruska na nejrůznější ultimáta na jeho adresu se vyjádřila i oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová, když byla požádána o komentář k prohlášení Friedricha Merze, předsedy Křesťanskodemokratické unie (CDU), která je v Německu v opozici. Ten je přesvědčen, že v budoucích parlamentních volbách ve své zemi zvítězí, a proto už nyní ujišťuje, že poté, co se stane kancléřem místo dosavadní „játrovky“ Olafa Scholze, dá Rusku hned první den ultimátum, „v případě jeho nesplnění hodlá zrušit omezení doletu zbraní pro Ukrajinu a předat Kyjevu rakety Taurus“. Jinými slovy udělat to, co dnes výše zmíněný kancléř Scholz odmítá.

Zacharovová řekla: „Pokud chtějí zastavení bojů, ať přestanou dodávat zbraně teroristickému kyjevskému režimu. A ten, ten by měl vyhlásit ultimátum své ženě.“ Frau Merz by byla určitě potěšena.

Co jiného však můžeme od 68letého Merze očekávat? Je obecně známo, že v roce 2006 mu karnevalový spolek v Cáchách udělil svou tradiční výroční cenu – řád „Proti brutální serióznosti“. Něco jako místní „Schnobelovu cenu“, která se v Cáchách (Severní Porýní-Vestfálsko) uděluje od roku 1950 za mimořádnou idiocii.

Přesněji řečeno – na protest proti idiocii politika. V únoru 2023 obdržela tento řád šéfka německého ministerstva zahraničí Annalena Berbocková. K tomu už je další komentář zbytečný.

*

Vladimir SKAČKO, UKRAJINA.ru (13:47 17.10.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

5 1 hlasovat
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
Žádné komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře