Bude v Den samizdatu zrušena cenzura ?

Lenka Procházková
Lenka Procházková

Pravda přestala být Boží,

proclili ji jako zboží.

Chceš-li zdarma dostat Lež,

do fronty si pro ni běž!

Pojem samizdat pochází z ruštiny. České, slovenské, maďarské a dokonce ani polské samizdatové autory původ slova nedráždil, uznávali, že ne všechno, co přicházelo ze Sovětského svazu, je nutné zavrhnout. Ale estébáci, kteří nám při domovních prohlídkách zabavovali strojem psané knihy a časopisy, naopak pojem samizdat vnímali jako nepatřičný, neboť rozkolísal jejich víru v to, že vše, co vymysleli v SSSR, je povinné obdivovat. A tak do protokolů místo samizdat psali zakázaná literatura a měli stále doplňovaný seznam zakázaných autorů, knih a periodik.

Samizdatovému literárnímu měsíčníku, do kterého jsem přispívala fejetony a povídkami, jsme proto nedali žádný prozrazující název, ale řadili jsme své ve dvanácti kopiích rozepsané texty do běžných kancelářských desek. První list v deskách byl nadepsaný jako OBSAH a zahrnoval názvy příspěvků. Díky této strategii unikal měsíčník „OBSAH“ při domovních prohlídkách pozornosti. Exempláře jsme pak půjčovali přátelům k dalšímu opisování.

Kromě domácí tvorby vycházely v samizdatu i překlady. Například Solženicynova kniha Souostroví Gulag. Tu jsem měla půjčenou na pouhé dva dny, pročítala jsem ji v noci a cítila dojetí nad tužkou připsanými poznámkami předchozích čtenářů, kteří na bílé okraje průklepáků psali komentáře k překladu a navrhovali změny. Připadala jsem si jako účastnice tajného obřadu, který postupně propojoval neznámé čtenáře při jejich hledání a šíření pravdy. Písařky, na rozdíl od nehonorovaných autorů, dostávaly za rozepisování samizdatů skromnou odměnu, za jednu stránku A5 asi čtyři koruny. Většina písařek pracovala na elektrických psacích strojích, které měly větší údernost a dokázaly text propsat až na dvanáct průklepáků. Poslední dvě kopie už bývaly špatně čitelné, ale když se pod tenkou stránku vložil bílý list a když měl čtenář silnou žárovku a motivaci, šlo to.

V roce 2005 našli řemeslníci ve sklepení Vrchního státního zastupitelství v Praze zapečetěné bedny se zabavenou „závadovou“ literaturou, kterou někdejší prokuratura schraňovala jako důkazní materiály. Další bedny oblepené policejními páskami obsahovaly „závadovou“ korespondenci, kterou někdejší státní pošta nedoručila „závadovým“ adresátům. Staré (ale slídičsky rozlepené) dopisy, ineditní knihy a časopisy čekaly v bednách porostlých pavučinami od počátku osmdesátých let. Po jejich „archeologickém“ nálezu jsem byla jako „znalkyně“ přizvaná k roztřídění zatuchlých písemností, protože obsah beden nebyl při jejich dávném naplnění pořízen. Jeden z nedoručených dopisů byl i pro mě. Posílal mi ho v roce 1983 Ota Filip z Mnichova a obsahoval kromě překladu mé povídky do němčiny i autorovu fotografii, jak fešácky stojí na lyžích někde na ledovci. Tohle historické psaníčko jsem si dala rovnou do kabelky. Ostatní nálezy jsem řadila na hromádky podle jmen a vrchní státní zástupce, v té době to byl JUDr. Jiří Kulvejt, je pak dal služebním autem rozvézt adresátům. Za některé už je bohužel převzali pozůstalí.

Nedávno Sněmovna rozhodla, že mezi Významné dny bude zařazen i Den samizdatu, který připadne na 12. října. Pro Den samizdatu hlasovala i Markéta Adamová Pekarová spolu s dalšími zastánci současného boje proti tzv. dezinformacím. Takže někdejší strojem rozepisovaný samizdat je dnes ze zákona veleben a slaven jako odvážné tažení proti cenzuře, (která byla znakem svržené totality), ale současný samizdat (šířený prostřednictvím internetu) je ve jménu vítězné demokracie předmětem slídění a postihu. Tak jako kdysi i dnes totiž platí svoboda slova jenom pro vybraná slova a šířit se smějí jen schválené „cílené“ informace. Některým občanům (či spíš obyvatelům teritoria Čechy a Morava) takový předvýběr vyhovuje, asi jej vnímají jako péči o své duševní zdraví. Jiní občané se stejně jako za minulého režimu shánějí po odpíraných informacích, aby je odpinkli dál. Tím se ovšem řadí do kasty „sviní,“ jak nám odbornou mluvou vysvětlil budovatel příkopů Plk. Podle něj prezentuje ostrůvek sviní jen necelých pět procent z populace. Zbylá většina slušných lidí by se nás měla štítit jako malomocných.

To ale nefungovalo ani v minulém (zločinném) režimu, na jehož sklonku se cyklostylovaná vydání Lidových novin v některých trafikách tajně prodávala „pod pultem“. Na zjišťování „závadových“ trafik a zajišťování trafikantů už neměla StB dost lidí a dost motivace. Dnes v době internetu je dohled nad „dezinformacemi“ posílen o dobrovolné slídily a nahlašovatele a navíc o fenomén umělé inteligence. AI je ale zatím v záběhu a je školená především mladými programátory, kterým, při jejich černobílém vnímání textů uniká barevnost češtiny a písmácké finty Čechů, takže síto AI mechanicky sice zachycuje zakázaná klíčová slova blokuje nepovolené informace, ale zlatý písek filtrem snadno proplouvá a dál pableskuje na hladině. Hledači, stejně motivovaní a urputní jako v minulém režimu, si zrnka pravdy najdou a skládají si z nich obraz o stavu země i světa. Ten pak posílají po proudu dál k doplnění a okomentování. Účastníků tajného obřadu stále přibývá. Až dosáhnou nadkritického množství, promění se ze „sviní“ ve statečné občany, kteří chránili demokracii před pádem do nové totality.

Kopyrajt na pravdu ale nemá žádný režim, ani ten budoucí. Pravdu totiž nemůže nikdo vlastnit, jen se k ní přibližovat silou své touhy. A toužit po pravdě znamená, že pravda vlastně vlastní nás. Podle lidských zákonů je vlastník odpovědný za své vlastnictví. Jenže pravda to má zavedeno opačně. „Její lidé“ pečují o ni, mnohdy na vlastní nebezpečí. Působí to jako přírodní úkaz. Nebo nějaký vyšší úmysl? Debatovat o tom s AI je zatím předčasné a s paní Pekarovou zpozdilé.

Takže zakončím nadčasově: Sláva samizdatu! Hanba cenzuře!

*

Nedostáváme státní podporu a ani granty. Základem naší existence je Vaše pomoc. Facebook omezuje publikování našich materiálů, vláda a zfašizovaní majitelé hostingových firem mnoho měsíců blokovali naše stránky, Youtube blokuje kanál jedno z našich adminů. Pokud se rozhodnete podpořit naši práci a přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar. Fio-banka: 2300 736 297 / 2010.  Děkujeme.

3.6 18 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
31 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 4 dny

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ne-hloupi-Sileni-Pruzkum-ukazal-ktera-strana-v-USA-ma-vic-dusevne-nemocnych-763059/diskuse/predplatitelu
Co se naucit nejake nove triky…Diky tomu,ze se porad opakuji, si ja myslim,ze jsou pomateni vsichni

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 4 dny

Tady se porad neposouvame.Ja nevim,ale v dobe kdy jsem chodila do skoly ja,uz jsme tyhle veci bezne cetli i ve skole pod lavici..Kdybychom to tedy nechali pomalu posouvat ( bez zahranicniho prevratu) nemuseli bychom se tocit v kruzich

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 4 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Treba Amadea nebo Prelet jsem videla nekdy v 86 .Promitali to na Jarove na kolejich VSE

Primak
Primak
před 4 dny

Dlužno připodotknout, že tyto Samizdaty byly na Západě běžně k mání od našich exilových nakladatelství, pochopitelně vkusně svázané. A v knihovnách našich emigrantů byly hojně vystaveny, ale málokdy přečteny. Většinou objednány v prvních letech emigrace v rámci jistých předplatných, něco jako u nás byl Klub čtenářů. Později už to objednávání dosti opadlo, předplatné vypovězeno. Něco takového… Číst vice »

Prodost
Prodost
před 4 dny

Revoluce? “Vezmi bidlo, zamíchej žumpou a teď se podívej, co vyplavalo na povrch!”

To z článku dobře prosvítá. A tak doufám, že po více než třiceti letech tomuto výroku bude rozumět daleko více lidí a ne jej odsuzovat a pohoršovat se nad ním, jako tehdy.

skeptik
skeptik
před 4 dny

Když jste se zbožnou úctou vzhlíželi k “demokratickému” Západu věděli jste o jeho zločinech? Věděli jste, že okupuje a drancuje jiné země jako své kolonie? Když vám tolik vadila sovětská “okupace”. Ten kdo byl placen zločinným Západem aby škodil vlastní zemi je u mne vlastizrádce. Určitě byla spousta takových, kteří nebyli placeni ale dělali… Číst vice »

standa
standa
před 4 dny

Cenzura nezmizí. Bude posilovat !

JK
JK
před 5 dny

Vybavuji si tu atmosféru, když se k nám od poloviny 80. občas dostaly špatně čitelné průklepáky s nějakým samizdatem. Ten pocit spiklenectví byl jako z dobrodružného filmu. Nešlo ani tak o obsah, takže moc nevadila špatná čitelnost, jako o formu, že jde o něco zakázaného. Něco jako když si jdou školáci zakouřit na půdu s povznášejícím pocitem rebelství… Číst vice »

Naposledy upraveno před 4 dny uživatelem JK
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 4 dny
Odpověď uživateli  JK

Skoda,ze ty vtipne knihy po prevratu tak divne zfilmovali…Normalne mi to zkazili

Praded
Praded
před 4 dny
Odpověď uživateli  JK

Pro paní autorku: Vdala jsem se vdala, ale byly chyby, starosvati černí raci a drůžičky ryby. Nebo: Za pravdu je divná sazba, někdy metál, jindy vazba. Když jí neřekneš právě v čas, tak ti pravda zlomí vaz.

heriot
heriot
před 5 dny

Nojo, paní Procházková… Se čas od času vynoří, aby nám sdělila, jak statečně bojovala proti minulému “zločinnému režimu”. Asi si neuvědomuje, že tím pomáhala nastolit i režim současný neskonale více zločinný.  Ano cenzura byla, jistě to asi byla i chyba, nicméně byla zaměřena zejména proti destrukci ze strany západu, který se od r.… Číst vice »

heriot
heriot
před 5 dny
Odpověď uživateli  heriot

Tak si kladu otázku, k čemu mají tyto její “vzpomínky” sloužit.
Jakože dnes se máme dobře, máme banány, Solženicyna, Černé barony a stačí vyhodit Pekarovou a bude krásně ?
Nebo jde o to, aby lidé nesrovnávali ? Neseřadili si priority, věci podstatné a nepodstatné a podle toho hodnotili ?

mikkesh
mikkesh
před 4 dny
Odpověď uživateli  heriot

Myslím, že paní Lenka a zvláště její otec, tedy klima v němž vyrůstala, určitě (doufám, že se nemýlím) tím, že bojovala, jak píšete, proti minulému režimu, ani ve snu ji nenapadlo, že se dočká takové holomajzny, která s kapitalismem nemá zbla nic společného. Ostatně si nepamatuji, že ona i její otec by někdy horovali… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Ještě dodám, že paní Procházková si to nenechala líbit tehdy, nenechá si to líbit (na rozdíl mnoha z nás) ani teď.

heriot
heriot
před 4 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Já vím, Vy to vidíte optimisticky a chápavě. Možná lépe než já. Přesto já si myslím, že každý odpovídá za své činy, i když to chtěl dobře a dopadlo to špatně. Navíc i v 1968 okamžitě začala přece vystrkovat růžky všelijaká chamraď typu KA a KAN a různí privatizátoři. Takže vidět, jak to může skončit, mohl každý.… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 dny
Odpověď uživateli  heriot

Většina chartistů ano. Ale zrovna paní Procházková přiznala (v rozhovoru s panem Skálou), že se v hodně věcech mýlila. Ještě znám pana Schneidera. Proto si jich vážím. Vždy si vzpomenu jak kdysi udělali anketu nejhůře vyslovitelná věta. Sešlo se spousta jazykolamů a – vyhrála věta “Já jsem se mýlil”.

heriot
heriot
před 4 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

To máte pravdu, p. Schneider je dobrý příklad. Také ho uznávám. Ale ten právě nikdy nebrousí v minulosti a nenaříká jak byl utlačován.

jbskalensky
jbskalensky
před 4 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Myslím si totéž. Významná část tzv. “disidentů” v minulém režimu netoužila po nastolení kapitalismu. Netvrdím že všichni. Ale mnozí žádali, aby režim dodržoval své vlastní zákony a předpisy. Navíc v minulé době nebylo tolik možností dostat se k informacím, pravdivých, jako je to teď. Já jsem dodnes přesvědčený, že nějaká forma státu , podobná, ale lepší,… Číst vice »

Praded
Praded
před 4 dny
Odpověď uživateli  jbskalensky

No ano, vyhrály paraziti za pomocí záchodu. Starý Benda dělal pokladníka. Jeden disident, nepamatuji si jméno ale zemřel na podchlazení v altánku Kinského zahradě, vyprávěl, jak mu Benda vždy z plné zásuvky, dával trochu peněz, aby nevzbudil pozornost velkým obnosem.

Praded
Praded
před 4 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

No a on ten kapitalizmus byl někdy demokratický a sociální?

mikkesh
mikkesh
před 4 dny
Odpověď uživateli  Praded

Nebyl.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 4 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Kapitalismus,ale v te dobe uz podstate takhle fungoval.Uz od vzniku FED

mikkesh
mikkesh
před 5 dny

Naše paní Lenka velmi hezky, velmi žensky. Já bych za sebe dodal, že kdysi bojovala s nějakým světonázorem, který se bál disputace. Dnes má proti sobě, slouhy a hlavně kretény, kteří dokáží vyslovit i pro minulý režim nepředstavitelné – vždyť na cenzuru máme právo. Je to k uzoufání, ale s takovými kretény nejde ani diskutovat,… Číst vice »

Praded
Praded
před 4 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Vždyť to jsou potomci těch dobroserů, co dokážou lehko existovat za každého režimu. Vzor: PePa na Hradčanech a jeho pomocnice a jiní tam od převratu snad ani nebyly. Čest vyjimkám jako je MUDr David.

mikkesh
mikkesh
před 4 dny
Odpověď uživateli  Praded

Možná, ale jak je vidět paní Procházková to neměla lehké tehdy a nemá to lehké ani dnes. A dle mého to bude asi tím, že její otec nekritizoval socialismus, ale cenzuru a hlavně tupost pitomců co nám tehdy vládli a paní Lenka se nehodlá smířit s tupostí šašků dnes. Asi jako Vy i já. Rozdíl mezi… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 5 dny

Krásný článek jsem přečetla jedním dechem. Děkuji, paní Procházková.