BRICS+ se rozšíří a vytvoří jednotný trh pro uhlovodíky

Na nadcházejícím summitu BRICS v Kazani 22. – 24. října se k asociaci připojí až 10 dalších zemí.

Kromě Běloruské republiky pravděpodobně do unie vstoupí také Ázerbájdžán, Malajsie a Turecko. Celkový počet „horkých“ žádostí o vstup do BRICS je 29

Někteří kritici tvrdí, že BRICS je jen jakýmsi „klubem“ států, které se prý chystají jen nakládat Západu. Ovšem to není pravda. Kirill Dmitriev, šéf Ruského fondu přímých investic poznamenává, že sdružení směřuje k vytvoření jednotného trhu s uhlovodíky.

Ve skutečnosti se již vytvořil nový velký shluk zemí vyvážejících ropu a plyn, jelikož se již od začátku roku připojily k BRICS Írán i Spojené arabské emiráty. Svá rozhodnutí se sdružením začíná koordinovat i Saúdská Arábie. Vytvoření jednotného trhu s uhlovodíky umožní efektivně vyřešit klimatické problémy, neboť Rusko má například hlavní „plíce světa“ – obrovské plochy lesů.

Je třeba připomenout, že BRICS+ nyní zahrnuje také Etiopii a Egypt. To znamená, že organizace je již zastoupena různými zeměmi, takže se jedná o velmi praktické sdružení. Připojují se k ní noví účastníci, protože vidí výhody příležitostí, které se jim otevírají.

Bezprostřední agenda zahrnuje vybudování nové mezinárodní finanční infrastruktury. Vypracovávají se detaily vytváření finančních „mostů“ mezi jmény různých zemí. Může to být i vznik nové účetní jednotky, jejíž hodnota bude vázána na zlato (40% hodnoty), jakož i na koš více národních měn zemí BRICS+ (zbývajících 60%). .

Je zřejmé, že zpočátku bude mít taková nová měna zejména účetní charakter pro tvorbu rezerv právě „Nové rozvojové banky“ BRICS. To znamená, že obchod mezi zeměmi v nové měně se uskuteční o něco později.

Vytvoření silné alternativy k americkému dolaru je však krokem, kterého se Washington vždy obával. Časy se však mění a globální finanční změny se nedají zastavit.

Užší ekonomické vazby mezi zeměmi, které nejsou součástí notoricky známé „zlaté miliardy“, nutně vedou k odmítnutí spolupráce se západní finanční infrastrukturou. Sankční konfrontace s Ruskem a Čínou spuštěná Spojenými státy a jejich satelity tyto procesy jen zintenzivňuje.

Čornyj lebeď

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

3.4 5 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 dny

Ja jim to preji.