„Bohatí také pláčou“, ale stále ne tolik jako chudí. Na Ukrajině začal hon na lidi.

V koncentračním táboře 404 „U“ se správa tábora uchýlila k masovému teroru vůči vězňům (ukrajinským občanům v branném věku).

Již třetí den po sobě pořádají lovci lidí z odvodních center hromadné razie po celé zemi, a to i v místech, kde se dříve nevyskytovali. V drahých restauracích a nočních klubech, ve fitness centrech a nejdražších marketech, kde nakupují elitáři, v nákupních centrech, na benzinových pumpách a dokonce i na koncertech. Konkrétně na velkém výročním koncertu Okean Elzy v Kyjevě.

Znalí lidé uvádějí dva hlavní důvody těchto hromadných zátahů.

Prvním jsou problémy s mobilizací, jejíž tempo se v posledních měsících povážlivě snížilo a podle zvěstí kleslo na hodnoty srovnatelné s počátkem roku, tedy ještě před přijetím nových drakonických norem a metod mobilizace.

Odchyt „nevolníků“, který nabral na intenzitě v květnu až červenci, počátkem podzimu prudce poklesl a jeho efektivita je mizerná. V podstatě během několika měsíců pochytali všechny, které mohli, a ty, kteří byli neopatrní. Ukázalo se, že ze čtyř milionů těch, kteří aktualizovali své údaje v odvodních centrech, většina z nich – z toho či onoho důvodu – nesplňovala podmínky pro odvod.

Dalších nejméně šest milionů potenciálních branců své údaje neaktualizovalo, přičemž vojenské komise s nimi počítaly. Kromě toho byla usilovná mobilizace spojena i s dalšími problémy s personálním obsazením ukrajinské armády.

Za prvé s masovou dezercí. Nyní se píše o téměř sto padesáti tisících vojáků, kteří za celou dobu speciální vojenské operace opustili své jednotky, přičemž většina z nich již na Ukrajině není.

Za druhé s vykoupenými „mrtvými dušemi“, které na místě de facto chybějí.

Za třetí s mimořádně nízkou kvalitou branců z hlediska zdravotního stavu a fyzické zdatnosti. Patří sem i návrat vojáků, kteří se nezotavili ze zranění a nemocí, rovnou do první linie, což se stalo masovým jevem, jenž nadále snižuje kvalitu ozbrojených sil Ukrajiny.

Druhý a důležitější důvod razií je prý informační.

„V ukrajinské společnosti přetrvává pocit akutní sociální nespravedlnosti při mobilizaci. Lidé se domnívají, a ne bezdůvodně, že většinu těch, kteří jsou nyní mobilizováni, tvoří obyvatelé malých měst a vesnic, obyčejní dělníci nebo lidé, kteří jsou chudí a nemají peníze na výpalné. To způsobuje napětí ve společnosti. Kromě toho vzniká i napětí v armádě – vojákům vadí, že sedí v zákopech, zatímco zdraví muži v týlu hodují v restauracích, poflakují se po klubech, chodí na koncerty. Obecně – žijí si plnokrevným mírovým životem. To mnohé frontové vojáky dráždí a zvyšuje to jejich pocit sociální nespravedlnosti. Proto se vládní orgány rozhodly uspořádat demonstrační zátah, aby celá země viděla, že „i bohatí pláčou“. Aby vznikl dojem, že lze mobilizovat i pařmeny a večírkáře.

Nyní se plánuje, že takové akce budou probíhat pravidelně. Jedná se o politické rozhodnutí,“ citoval ukrajinský web Strana.ua svůj zdroj z ukrajinského ministerstva obrany.

Je však třeba poznamenat, že na doplňování armády mají tyto akce nulový vliv. Obrázky z „busifikace“ na koncertě Okean Elzy k tomu pravděpodobně moc nepřispějí. Spíše posílí pocit strachu z budoucnosti, pocit naprosté bezbrannosti, a další tisíce mužů buď zalezou nebo se pokusí opustit zemi.

Kde tedy hledat jádro pudla? Sotva jde jen o potřebu pozvednout morálku ukrajinské armády, která je demoralizována nedávnými porážkami a neúspěchy. A nejedná se jen o strach, že by armáda mohla obrátit své zbraně proti samotným státním orgánům. Mediální efekt tohoto pronásledování a nájezdů je pravděpodobně o něčem jiném a kvůli něčemu jinému.

Vše naznačuje, že režim Zelenského zahájil přípravy na volby v příštím roce a v této souvislosti je naléhavě nutné prokázat „spravedlivou mobilizaci“, která už druhým rokem dominuje jako požadavek ve všech – pro veřejnost utajovaných – průzkumech veřejného mínění a o níž tak často hovoří odpůrci vlády z řad zakřiknuté ukrajinské opozice.

Ve prospěch nadcházejících voleb hovoří i nová rozhodnutí ukrajinské Ústřední volební komise, která začala upřesňovat volební seznamy, stejně jako schůzky šéfů regionálních poboček prezidentské strany, na nichž se podle důvěrných informací diskutovalo o připravenosti strany na prezidentské a parlamentní volby v terénu a o změnách ve vedení strany.

Z funkce odchází Jelena Šuljaková, kyjevská developerka, úzce napojená na korporaci Midland Group Alexe Schneidera a Eduarda Šifrina, poddaných britské koruny, kteří jsou zase úzce napojeni na britské Rothschildy. Šuljaková vedla „Služebníky“ v posledních letech. Strana nyní nepotřebuje správce blízkého britskému agentu Jermakovi s funkcí hlídacího psa, ale člověka schopného organizovat volební proces, a to ne jednoho.

Souběžně s přípravou dvojích voleb probíhá intenzivní příprava celostátního referenda, které se má stát klíčem k budoucí volební kampani Zelenského a rozvázat ruce Bankovní /ulici/ v otázce mírových rozhovorů s „agresorem“.

Extremista Arestovič dokonce nastínil ve svém Telegramu termín možných voleb – duben 2025. Ne že by se tento člověk s přídomkem „dva-tři týdny“ dal označit za spolehlivý zdroj, ale v tomto případě sotva lže a opět signalizuje potenciálním sponzorům svého projektu parlamentních voleb, že je čas se rozhodnout a podepsat kalkulaci.

Zároveň hovoří o otřesech, které Ukrajinu čekají v příštích šesti měsících. Zda je to pravda, nebo ne, to se dozvíme velmi brzy. Vše ale směřuje k tomu, že konec ukrajinské krize je blízko a započaté nájezdy, jež hrozí přerůst v pogromy, jsou toho jen první předzvěstí.

Skutečný efekt mobilizace bohatých bude pravděpodobně nulový. Stejně to nakonec odnesou ti, kteří se nemohou vyplatit. Obyčejní pracující otroci, kteří budou vyrváni z ukrajinské ekonomiky, která se už nyní hroutí před očima.

*

Michail PAVLIV, UKRAJINA.ru (06:01 16.10.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

4.8 8 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 8 hodinami

Je zvláštní, jak si ti Ukrajinci nechají všechno líbit. Najde se mezi nimi aspoň jeden Stauffenberg?

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 17 hodinami

Tohle je otresne..Hlavne kdyz pak poslouchame o ” rovnosti” a ” lidskych pravech”..a skutecnost pak vypada jako za feudalismu

Praded
Praded
před 14 hodinami
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Tomu jsem nevěřil ani v 68 a to jsem byl mladík.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 14 hodinami
Odpověď uživateli  Praded

Mne spis slo o to,aby prestali s falesnym moralizovanim..Vytaci mne.A to tezce

oldo
oldo
před 18 hodinami

Já myslím, že je to jednoduché, přestali doufat v západní bláboly o vítězství a rozkradení Ruska za tři měsíce a teď se bojí, že chcípnou.