5 nejlepších citátů Vladimira Putina

Ruský prezident Vladimir Putin se v pondělí 7. října dožil 72 let. Web Ukrajina.ru připomněl pět nejznámějších výroků ruské hlavy státu.

Vladimir Vladimirović Putin
Vladimir Vladimirović Putin

„Vymácháme je i v latríně“

Září 1999. Druhé čečenské tažení, které skoncuje s terorismem na severním Kavkaze a zažene zbytky bojovníků do hlubokého podzemí, nabírá na obrátkách. Do proslulého Jelcinova „Já odcházím“ a Putinova nástupu do funkce úřadující hlavy státu zbývají ještě měsíce.

Na tiskové konferenci v Astaně se Putin – ještě jako premiér – vyjádřil k operaci v Čečensku:

„Ruská letadla v Čečensku útočí a budou útočit výhradně na základny teroristů, a to všude, kde se teroristé nacházejí. Teroristy budeme pronásledovat všude, když budou na letišti – tak na letišti. Takže, omlouvám se, budeme je chytat i na záchodě – a když to bude třeba -vymácháme je i v latríně. To je vše, záležitost je uzavřena,“ řekl.

Výraz „vymáchat v latríně“ zůstává dodnes asi nejzvučnějším Putinovým výrokem, který už dávno vstoupil do ruského politického folklóru.

 

Odejdeme do ráje jako mučedníci, zatímco oni jednoduše zdechnou.“

Další slavná věta ruského prezidenta byla věnována otázkám jaderné bezpečnosti.

„Podstatou ruské jaderné doktríny je, že agresor musí vědět, že odplata je nevyhnutelná, že bude zničen.  My – oběti agrese –  odejdeme do ráje jako mučedníci, zatímco oni jednoduše zdechnou a nebudou mít ani čas na pokání,“ řekl Putin na zasedání Valdajského fóra 18. října 2018.

Příběh této věty pokračoval. O rok později na stejném Valdajském fóru novináři prezidentovi jeho slova připomněli a zeptali se: „Přiblížili jsme se letos k ráji?“ A Putin odpověděl: „Pro Boha jsme všichni vždy stejně blízko, on určí, kde se octneme po skončení naší pozemské cesty.“

V roce 2022 se na Putina obrátil moderátor Valdajského fóra Fjodor Lukjanov: „Mnozí lidé znervózněli, když si vzpomněli na váš výrok na naší akci před čtyřmi lety – že všichni přijdeme do nebe. Nespěcháme tam, že, nebo ano?“.

Ruský vůdce mlčel, načež Lukjanov řekl: „Vy o tom přemýšlíte, už to je alarmující.“ Putin vzápětí odpověděl: „ Přemýšlel jsem o tom záměrně, abych vás zneklidnil. Účinek se tedy dostavil.“

 

„Po smrti Mahátmy Gándhího už není s kým rozmlouvat“

Slova o hlavním ideologovi indické nezávislosti zazněla v souvislosti s Putinovým projevem o demokracii.

„Zda jsem „čistý a ryzí demokrat“? Samozřejmě, jsem absolutní čistý demokrat. Ale víte, v čem je problém? A není to jen neštěstí, ale naprostá tragédie. Spočívá v tom, že jsem jediný, na světě takoví, jako jsem já, už nejsou. Jen se podívejte, co se děje v Severní Americe: mučení, bezdomovectví, Guantánamo, zadržování bez řádného soudního procesu. A v Evropě: brutální zacházení s demonstranty, používání gumových projektilů a slzného plynu v jednom hlavním městě, v jiném zabíjení demonstrantů na ulicích. A to už vůbec nemluvím o postsovětském prostoru. Tam zbývala jediná naděje – Ukrajina, ale i ukrajinští hoši se zcela zdiskreditovali a všechno tam směřuje k totální tyranii. Naprosté porušování ústavy, všech zákonů a tak dále. Po smrti Mahátmy Gándhího už není s kým rozmlouvat,“ odpověděl v roce 2007 na dotaz novináře z německého časopisu Der Spiegel.

 

„ Pracoval jsem jako otrok na galejích.“

Na začátku roku 2008 končil Putin svůj druhý mandát ruského prezidenta. Na velké tiskové konferenci v Kremlu shrnul výsledky svého vládnutí:

„Nestydím se před občany, kteří mě dvakrát volili a zvolili mě prezidentem Ruské federace. Celých těch osm let jsem pracoval jako otrok na galejích od rána do večera a dělal jsem to s plným nasazením.“

Výraz „jako otrok na galejích“ nevymyslel Putin, ale právě na jeho popud našla fráze nový život a dostala se k lidem.

 

„K čemu by nám byl takový svět, kdyby v něm nebylo Rusko?“

Další z Putinových okřídlených výrazů, který se týkal konfliktu s použitím jaderných zbraní.

Tato slova zazněla v televizním filmu novináře Vladimira Solovjova, který byl uveden v roce 2018.

„Pokud se někdo rozhodne zničit Rusko jaderným úderem, máme zákonné právo odpovědět. Ano, byla by to globální katastrofa pro lidstvo. Ale přesto si jako ruský občan a hlava ruského státu musím položit otázku: k čemu by nám byl takový svět, kdyby v něm nebylo Rusko?“

*

Sestavil Pavel KOTOV, UKRAJINA.ru (11:01 07 07.10.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

4.7 14 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
BillyJoe
BillyJoe
před 10 dny

Naštěstí je anglosasů a jejich lokajů jen něco přes miliardu a chybí jim zdroje. Takže doufejme, že blízká budoucnost už bude jen lepší a lepší. Bohužel ale Čechové si své osvoboditele dokázali pohněvat tak, že si toho všimli i řadoví Rusové a dokonce jsme se díky našemu tajvanci vryli do paměti i Číně. A to pro nás… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 10 dny

Rozhovor ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova s americkým časopisem «Newsweek», 7. října 2024 https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1974612/ “V tuto chvíli, jak chápeme, obnovení míru není součástí plánů nepřátel. Zelenský nezrušil svůj dekret zakazující jednání s Moskvou. Washington a jeho spojenci v NATO poskytují Kyjevu politickou, vojenskou a finanční podporu pro pokračování války. Diskutuje se o možnosti umožnit ukrajinským ozbrojeným silám… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 10 dny

Asi posuzuji spis podle toho,co pro Rusko udelal.Podle mne hodne,kdyz dokazal napravit bordel po Jelcinovi

vaclav
vaclav
před 10 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Počátek pádu byl Gorbačov!!!!!