Zprávy z bojiště

Na celé frontě SVO je horko. Obě strany zkouší vybojovat kus území do podzimní plískanice. Nejvíc pravděpodobně pospíchají naši spojenci z Ukrajiny, neboť ví, že tanky Leopard a Chellenger se v blátě zahrabávají a nejdou vytáhnout.

Druhým důvodem ke spěchu je nejistota z blízkých voleb v USA. Ani jeden z kandidátů na prezidenta v USA financování UKR armády určitě nezastaví, avšak hrozi zpoždění vlivem změn v administrativě.

Kurská oblast

Zde rázny protiútok armády RF se zastavil o urputný odpor UKR bojovníků. Navíc UKR armáda prorazila hranici s RF na novém místě na západ od původního vpadu, ohrozila tím logistiku armády RF. Zde vidím opět chybu velení RF, útok zde mohli předvídat a hranici víc opevnit. Mimochodem se málo mluví o tom, že UKR útok na Kurskou JE byl zastaven tak, že za dva týdny inžerýrské vojsko RF pod palbou postavilo nepřekonatelné opevnění, což se zapíše do dějin válek. Zatím UKR velení posílá do útoku další a další posily, které armáda RF decimuje již za pochodu. Málo kdo vidí v takové zarputilosti našich spojenců vojenský význam. Údajně ani UKR generálové útok na Kursk neschvalovali, že cíle a výsledek operace nebyly dostatečně definovány. Byla to hlavně PR akce Zelenského pravděpodobně s cílem ukázat, že UKR armáda dovede zdárně útočit.

Pokrovsk zatím ještě není Krasnoarmejsk (viz původní jméno)

U města Pokrovsk jsou stále boje, přičemž armáda RF postupně obchází město z obou stran. UKR armáda zde má dost rezerv, ale zastavit postup RF zde zatím nemohou.

Ukrajinsk dnes obsadila armáda RF

Dnes je velký úspěch armády RF, osvobozen Ukrajinsk. Osvobozen říkám proto, že to je území Donbasu a dle referenda a nové ústavy RF to je území RF. Ukrajinsk je malé město havířů pojmenované podle šachty Ukrajina. Město zůstalo bez značných poškození, neboť boje byly hlavně o šachtu, jiank armáda RF město obklíčila a obránci se stáhli na předem připravené pozice. Ohledně pozic, to se tak oficiálně říká, ale v tomto případě moc připravené nebyly. Dál za městem už nejsou dlouho budované obranné linie.

Uhledar je v ohrožení

Uhledar je na jiho-východním rohu fronty. Armáda RF již několikrát ztroskotala v pokusech město dobyt. Tentokrát je taktika jiná a dle některých západních analytiků armáda RF město obchází ze dvou stran. Silnice pro logistickou podporu UKR armády již jsou pod palbou a pokud taková situace se protáhne ještě týden nebo dva, URK armáda bude muset město opustit.

Strategie stran

  • Strategie RF: udržovat iniciativu na bojišti, minimalizovat ztráty, držet ekonomiku, rozvíjet BRIKS a počkat na diplomatické řešení.*) Pokud současné UKR vedení padne, je naděje na vyhnání z Ukrajiny zahraničních kurátorů a urovnání konfliktu k plné spokojenosti národů obou dočasně znepřátelených zemí.
  • Strategie UKR: vítězství prostřednictvím eskalace. Náš dočasný přítel prezident Zelenský údajně má nový tajný plán vítězství ze čtyř bodů, který v nejbližší době předloži svým sponsorům v NATO. Líbí se mi, že má konstruktivní přístup, že má vizi, tak je to správné. Jenže takových vizí a plánů už bylo hodně, všechny zkrachovaly a Zelenského už vážně neberou ani jeho falešní kamarádi z Británie a USA.

B. G.

*) ruští frontoví dopisovatelé a většina ruských komentátorů požadují likvidaci celé dnešní Ukrajiny (označované jako Stát 404 podle internetového error 404 -mezi nejčastější příčiny této chyby patří, mimo jiné, nesprávně nakonfigurovaná nastavení systému nebo nepravidelné položky v systémových prvcích). Podle nich jakýkoli zbytek tohoto státu by byl fyzickým ohoržením Ruské federace. Rusové mají momentálně navrch nad zeměmi NATO, které Ukrajinu vyzbrojují, její armádě oddávají spcialisty, školí ji a dnes i živí. Jakákoli přestávka v boji by znamenala konsolidaci ukr. armády, dozborjení a novou válku včetně dalších velkých ruských ztrát. Ukrajina je zachvácena banderovskou ideologií a obdivem k nacizmu a Ukrajincům je už několik desetiletí do hlav vtloukána nenávist ke všemu ruskému. To vše vede k přesvědčení, že odtržení Ukrajiny od Ruska byla fatální chyba, kterou je nutno napravit.

-vd-

Pro podporu projektu „Nová Republika“ je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010. Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar. Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

4.7 14 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
22 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 1 dnem

Z toho je jasné, že pan Svatoš lže, když říká, že ruská armáda vítězí a postupuje dál na západ. Naopak Zelenskeho armáda vítězí a postupuje na východ a postupně vytlačuje ruské vojáky z původně ukrajinského území. A v kurské oblasti postupuje Zelenskyj nerušeně dál, získává další a další ruská území. A zřejmě nemá ani žádné ztráty, když otevírá… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Karel2002

Zkuste zvážit i jiné aspekty těch operací vedených a vedoucích k osvobození Ukrajiny než jen územní zisky či ztráty. Válka je poněkud komplexnějším úkazem …
A pan Svatoš? I ten se může mýlit (to náleží k těm, kteří denně nosí svou kůži na trh), ale stává se mu to vzácně. Téměř nikdy.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Plebej

Ukrajina a její občané nechtějí osvobodit. Z jejich pohledu bojují proti okupantům a za svou fašistickou vládu. Zeptejte se některého u nás. Jinak by to už dávno vzdali. Po přečtení tohoto nezvykle kritického článku se nemýlí jen pan Svatoš, ale často i pan Iščenko(kde mu konec? dřív tu byl ob článek). Prosím, jaké aspekty operací mimo… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ukrajinci denně ztrácejí území např. v Donbasu, a ty ztráty uzemí se zrychlují. V kurské oblasti sice včera Ukrajinci zíkali část vesnice, ale za cenu velkých ztrát na lidech i technice. Kursk připomíná Hitlerovi Ardeny. Od Karla 2002 beru příspěvek jako legraci/parodii na “nestranná” a “nezávislá” česká média. Nebo se mýlím?

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

No on Karel je mnohdy takovej svůj, někdy tápu jak a co myslí…

jbskalensky
jbskalensky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Asi ne, nemýlíte. Jeho pokusy o nadsázku a ironii bývají zhusta nepodařené. Už mu to bylo několikrát naznačeno, ale u Karla je to marný, je to marný, je to…..Tenhle příspěvek je z těch podařenějších, soudím. Alespoň já to tak pochopil, už jsem si asi zvykl.

SunTzu
SunTzu
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Karel2002
SunTzu
SunTzu
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Karel2002

https://www.youtube.com/watch?v=ZkPW-ooO-kg

Ten váš blekot je z Forum24.

Karel2002
Karel2002
před 1 dnem
Odpověď uživateli  SunTzu

Tento článek (Zprávy z bojiště) je převzatý z Forum24?

SunTzu
SunTzu
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Karel2002

Ne, ty tvé kecy jsou jak Forum24.

Primak
Primak
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Karel2002

Karel zapomněl zmínit svůj pramen (Link, die Odkaze) – jak je dobrým zvykem – odkud má své informace: píšou to dnes v iděs…

standa
standa
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Primak

O tom co se děje se snaží asijský tisk, Youtube, západní nezávislí analytici (bývalí v CIA či armádě a nemám pochbynosti, že nemají relevantní info) je to daleko pravdviější obrázek než západní propaganda uvádí. To nám ten Karel nějak opomíjí. Chápu jeho podporu Ukrajině. Má názor, že fašismus je lepší, neberu mu ho,… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Primak

… a naznačují to přeci volební výsledky a prognózy a diskuze na sociálních sítích. Naše zbraně postupují vítězně vpřed.
To dá přece rozum že to tak musí být, protože “říkali to v televizi”.

standa
standa
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Karel2002

Píšete často satiru ?

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 dnem
Odpověď uživateli  standa

To není satira. Tyhle hlody spíše navozují situaci: do vaší hospody přišel Brettschneider. Pivo už si neobjednávejte, párky nedojídejte, hoďte pár drobných na stůl za útratu a urychleně opusťte lokál.

skeptik
skeptik
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Karel2002

Očividně nemáte ponětí, co dělá lež lží.

Vopice
Vopice
před 20 hodinami
Odpověď uživateli  Karel2002

Co to melete? To jste si přečetl u soudruha Šafra?

Plebej
Plebej
před 1 dnem

Na rozsah té ruské osvobozovací operace zvané SVO mám stejný náhled jaký má i většina ruských frontových dopisovatelů a komentátorů (jak to v závěru připomíná pan redaktor -vd-). To i rakovina, pokud není z těla postiženého důsledně eliminována, vede k pozdějším metastázám. Rusové ji po 2. světové podcenili, a tak dnes sklízejí to trpké ovoce. Snad se poučili, a na ty… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 dnem uživatelem Plebej
spartak
spartak
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Plebej

Přesně tak jak je napsáno.Sice po výměně Zelenského přijde změna ,ale nepodstatná, holt si Rusko od Stalina,Chruščeva atd.zadělalo na průser.

Ludvik
Ludvik
před 1 dnem
Odpověď uživateli  spartak

V případě J.V.Stalina máte konkrétně na mysli co ? Porážku spojených evropských armád, vedených Hitlerem ?

standa
standa
před 1 dnem
Odpověď uživateli  spartak

Neplést dohromady Stalina s Chruščevem. Stalin byl v jádru bolševik a Chruščov trockista. Bolševici byli likvidováni trockistickými komunisty. Stalin pro Rusko udělal mimořádnou práci na staletí, Chruščov se snažil všechno likvidovat a Gorbačov v likvidaci výsledků pokračoval.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Plebej

Možná bylo těžké po válce sáhnout k razantním akcím a rozmlácenou Ukrajinu, která se nejdříve hubila sama a potom ještě důsledněji svými skopčáckými “osvoboditeli a spojenci”, vystavit tlaku další represivní operace. Na jedné straně Ukrajinec – partyzán, osvoboditel Střední a Východní Evropy a Balkánu, na druhé straně Ukrajinec – z SS Gallizien, UPA, banderovců, vrah a terorista… Nebylo to… Číst vice »