Zmatená bezpečnostní analytička

Bezpečnostní analytička Kristina Soukupová promluvila o tom, jak vidí svět. Za některé výroky je dobré ji pochválit, nicméně celkový dojem zvyšuje mou depresi, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Jan Schneider.

Jan Schneider
Jan Schneider

prvnizpravy
Kristina Soukupová v interview na <Aktuálně.cz> například souhlasí s ředitelem BIS Michalem Koudelkou, že „nynější bezpečnostní situace je nejhorší od druhé světové války“. Holt, mládí nevykouřené, jak glosovával s jemností sobě vlastní Magor Jirous. Bezpečnostní analytička sice vystudovala válečná studia na King‘s College v Londýně, ale leccos jí tam zřejmě zatajili. Nicméně bylo by naivní chtít slyšet něco jiného od lidí, více nebo méně viditelně závislých na vojenskoprůmyslovém komplexu, jehož zisky jsou zase závislé na intenzitě napětí a nedůvěry mezi národy a státy.

Soukupová to ostatně řekla přímo: „… ta další válka, která po Ukrajině přijde, a jakože přijde, protože lidstvo bojuje prakticky od počátku věků …“. Prostě kšeft nadosmrti, nehledě na oběti. Podobně jako drogoví terapeuti, kteří nemají rádi protidrogové preventisty, protože ti cílí k tomu, aby problémy s drogami pokud možno mladí lidé vůbec neměli, čímž by drogovým terapeutům připravili pochmurné vyhlídky …

Zpět k Soukupové. Třetí světová válka nehrozí od doby, kam zřejmě její paměť sahá, tedy od roku 2022, ale již od roku 1945, kdy ještě před ukončením druhé světové války v Evropě Winston Churchill spřádal plány, jak vrazit sovětským spojencům kudlu do zad (Operace Unthinkable). 

Potom zjevně v době karibské krize v roce 1962, která však byla ve skutečnosti krizí tureckou, neboť rozmístění sovětských raket na Kubě bylo odpovědí na rozmístění amerických raket v Turecku (jejich stažení si Chruščov tímto gambitem vymohl, přičemž vyhověl americké prosbě, aby jeho podmínka – stažení amerických raket od sovětských hranic – nebyla publikována).

A nesmíme zapomenout na hlubokou, ale skrytou krizi v listopadu 1983, kdy cvičení NATO Able Archer zmírnilo svou intenzitu teprve po upozornění, že SSSR to vyhodnocuje jako přípravu skutečného útoku. Oleg Gordijevskij, britský špión v sovětské KGB, dostal po svém útěku ze SSSR do Velké Británie za toto varování od anglické královny vysoké vyznamenání (Order of St Michael and St George), z čehož je patrné, že nebezpečí bylo tehdy bezpochyby značné. Co se tedy na King’s College vyučuje, jestliže má absolventka takovou neznalost?

Znalosti bezpečnostní analytičky Soukupové jsou ke všemu nepodložené zkušeností, pouze teoretické, dost idealistické, ne-li přímo naivní. Tvrdí například, že při rozhodování v NATO mají všechny členské státy reálnou možnost použitím práva veta zastavit případné válečné aktivity aliance. Kdoví, zda na King’s College učili o tom, jak členské státy NATO obcházejí tuto zásadu, například při bombardování Srbska v roce 1999 – tím by totiž dostala odpověď na problém, který vidí v tom, že by se na vojenské akci asi těžko shodly všechny členské státy NATO, zejména tím mínila Maďarsko a Slovensko a správně zapochybovala i o Turecku.

Mluvila o tom v souvislosti s případnou iniciací článku 5 Washingtonské smlouvy, kterou – chválím! – nevykládala tak idiotsky, jako političtí a vojenští představitelé ČR, že jde totiž automaticky o ozbrojenou pomoc napadenému státu: Soukupová ví, že škála pomoci napadenému státu jde třeba od kojeneckých vod až po zbraně. Nicméně, při znalosti článku 5, člověk by si zoufal, že se nezmínila o článku 1, v němž je jediný závazek členských států NATO:

„Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli OSN.“

To by celý její pohled posadilo „na mísu“, protože je zřejmě mimo, i když intuitivně možná chápe jakousi disonanci, když mluví o tom, že naši vojáci, tedy vojáci členského státu NATO, jsou bojovníci, ale nesmí se říkat, že jsou bojovníci, ale že „jezdí na mírové mise a řeší tedy pouze ten mír“.

Komickou vložkou bylo, když Soukupová řekla, že „naše velká síla ale i slabina je v tom, že se držíme mezinárodního práva, to je prokletí, které si jako demokracie neseme, že se snažíme dodržovat to, na čem jsme se dohodli, a snažíme se to neporušovat.“ 

4.6 13 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
26 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Georg
Georg
před 14 hodinami

Českou TV nesleduji již několik roků, myslím tím zprávy a publicistiku. Občas se podívám na přímé přenosy, kde naši politici a političky hovoří naživo, abych slyšet jejich autentické názory. Asi proto, abych jim nekřivdil, když ve většině případů zejména s politiky vládnoucích stran nesouhlasím. Opoziční hlasy tam prý zaznívají také, ale velmi spoře.… Číst vice »

Georg
Georg
před 14 hodinami
Odpověď uživateli  Georg

Jedná se o ženu v jedné z několika nejvyšších funkcí naší země. Jedná se o paní Adamovou-Pekarovou. V oné debatě prohlásila, že jsme museli dát Ukrajině tanky, protože kdyby jsem je tam nedali, tak by Ruské tanky byly opět u nás. Myslím, že za tyto její “velmi hloupá”slova opravdu nemohou ony dvě prestižní vysoké školy v Praze.… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 hodinami
Odpověď uživateli  Georg

Kritické myšlení? Možná se u té nešťastnice snažili, ale …”vem na dlani chlup”.

Vopice
Vopice
před 15 hodinami

Chudák ženská… Blb o sobě neví, že je blb, ale nejhorší je, když se blb dostane na místo, kde může začít poučovat ostatní.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 15 hodinami

Kritizovat výrok té paní, resp. výrok Koudelky, že nejhorší bezpečnostní situace je tu od konce druhé světové války? A není? Když nás naše fašistická vláda zavedla až na práh jaderné katastrofy? Nikdo jiný, než naši spojenci a naše vláda nás neohrožují. I když má Rusko velké problémy s Ukrajinou, přesto by nás mohlo ohrozit.… Číst vice »

standa
standa
před 17 hodinami

Jsem rád, že se tady tento článek objevil. Jsou jedinci, kteří ani o tom nechtějí slyšet natož číst, protože propaganda kolektivního Západu je postupně pohltila – nechali se. Když člověk objeví 60. léta, tak mírové hnutí bylo na vzestupu a války byly neustále instalovány, i když existovalo “mezinárodní právo a NATO”. Anglosasové postupně začali mezinárodní… Číst vice »

spartak
spartak
před 17 hodinami

Vymeteno v hlavičce má mnoho žen ,néli většina ,bohužel . Soudobá doba přináší zvěrstva proti zdravému myšlení a tak máme sice hezké fasády ,ale za fasádou je temno až na dno.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 17 hodinami

Co jim ve skolach nacpou do hlav,to tam maji…Prvni,co odbourali, je samostatne mysleni

maxim
maxim
před 18 hodinami

Je už pozdě (se zpožděním cca 30 let) na nějaké mírové iniciativy , které mohly být úspěšné pouze v organizovaném oficiálním Mezinárodním mírovém hnutí pod patronací socialistických a pokrokových zemí … V současnosti máme Svět jako globální kapitalistickou džungli, kde se lidé na Západě proměnili v mezi sebou se rvoucí zdegenerované opice, pod bojovým… Číst vice »

maxim
maxim
před 18 hodinami
Odpověď uživateli  maxim

Je na čase znova vytvořit Velkou koalici proti globálnímu fašismu, ta vzniká se zakládajícími členy Ruskou federací, Sýrií a Iránem, a brzy i Severní Koreou proti reinkarnaci globálního fašismu v USA a u jeho Evropských NATO poskoků a v degenerovaném teroristicky rasistickém Izraeli … Ostatní země nezápadního světa jenom čumí a čekají jak se situace s globálním fašismem bude vyvíjet,… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 15 hodinami
Odpověď uživateli  maxim

“…globálního fašismu v USA a u jeho Evropských NATO poskoků a v degenerovaném teroristicky rasistickém Izraeli …” Nějak Vám uniká, že Izrael (stejně jako Ukrajina) je velmi významnou součástí opětovného obnovování fašismu, tentokrát fašismu globálního, který opět má být zahájen nástupem antisemitismu (a ten nastupuje, kam se podíváš). Banderovci na Ukrajině proti Rusku a Hamas a Hizballah proti… Číst vice »

Vopice
Vopice
před 15 hodinami
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Toto je naprostý blábol, ale co čekat od “pozorovatelky”. “Británie,kdo na piedestál světa vynesl Írán a tím islamizaci světa”… Co to melete? Vy jste úplně zešílela z kolotočáře? A Banderovci se vesele paktují s ukrajinskými židy, kteří je platí, takže byste se opravdu měla uklidnit.

Naposledy upraveno před 15 hodinami uživatelem Vopice
orinoko
orinoko
před 1 hodinou
Odpověď uživateli  Vopice

Konečně někdo řekl: Král Lavra! Jinak se tu totiž ty bláboly čtou velmi pozorně, jak se někteří duCHODCI vypouzdrili.
Camal a H , to je stejné tě100. Alzak, Rixo a Pozorovetelka – nejsvětejší trojice.

maxim
maxim
před 14 hodinami
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Nooo …, Pozorovatelko .., já si nemyslím že Malá Británie a Izrael s jeho teroristickým vyšinutím jsou globálními hráči, jsou to jenom vazalové a poskoci USA nesrovnatelní s globálním významem Ruské federace nebo Iránu … Globálnímu oligarchickému židovstvu a sionismu je domovem New York a Londýn, Izrael je jenom nepotopitelná vojenská základna USA na Blízkém východě… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 14 hodinami
Odpověď uživateli  maxim

To je marnost – Vy jste úplně mimo, prý “Malá Británie”… Víte vůbec, co je jaderná dohoda s Íránem “5+1”, kterou za USA až Trump zrušil, zatímco Británie na ní trvá? Víte, že to Británie stvořila BRICS, který je hlavní protiváhou USA? A je mi Váš názor celkem jedno, dávno jsem smířena… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 13 hodinami
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

A už jen čekám, jak si vrcholný český antisemitský web VK teď poradí s aktuálním prohlášením Trumpa, za kterého jeho AEN tolik kope, a to o Trumpově prohlášení směrem k židům: “Naštvaný Trump: Jestliže bude nějaký Žid volit Harrisovou, ať jde k lékaři” https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/trump-vyzval-zidy-aby-ho-volili-kdyz-prohraju-bude-to-i-vase/r~2838d93c772111ef9a9dac1f6b220ee8/ Tak to chci vidět, jak z toho teď ten aeroneťácký antisemitský web,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 13 hodinami uživatelem Pozorovatelka
maxim
maxim
před 13 hodinami
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Pozorovatelko, za ten antisemitismus si můžou sami židé svým jednáním a vztahem ke gojimům, nelze za ten “vyprovokovaný antisemitismus” obviňovat mě, VK, ani žádné jiné gojimy …

maxim
maxim
před 14 hodinami
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Nooo.., a k těm muslimům …, jejich evropskou imigraci tvoří idioti zblblí k tomu účelu do jejich prostředí infiltrovanými militantními pseudonáboženskými učeními právě z toho New Yorku a Londýna .. Kapitálem zotročení gojimové musí být pořád ve strachu před někým, aby náhodou nezačali přemýšlet nad svojí blbostí .., dříve to byl strach z komunistů, nyní z muslimů… Číst vice »

SunTzu
SunTzu
před 18 hodinami

Dotyčná analytička má tak hlavu naplněnou liberální ideologií a polickou korektností, že tam není skulina pro zdravý rozum a kritické myšlení. Tam v té královské koleji se mohla tak naučit pokrytectví a dvojímu metru, zvláště u mezinárodního práva.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 17 hodinami
Odpověď uživateli  SunTzu

Uz ve skolach je uci,ze musi vzbudit ” potlesk ne-li jasot” A ten nikdy nevzbudi ten, kdo nejde s proudem… Osobne to “nacvicovani spartakiady” ( tak tomu rikam) uplne nesnasim.Je to jak pro pitomce..Ale je to vsude…Manzel pracuje v nadnarodce ( do dnes z domova) a ja se tomu za zady rehtam,jak se placaji po plecich…Jeste… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 19 hodinami

Chtěl bych pana Schneidera ubezpečit, že ta dívenka vůbec nemusí být zmatená. Prostě absolvovala nějakou King’s College a tam jí vštípili do makovinky, že zná všechno. Mohu uvést příklad absolventky, shodou okolností mé dcery, obyčejné státní College v San Antonio. Ve druhém ročníku měli půl roku předmět – “Obsluha bankomatu”. Studovala výtečně a já… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 20 hodinami

A nač se vlastně zmiňovat o nějaké článku 1 NATO postaveném na Chartě OSN, když v čele OSN stojí takový Chuan Peréz de Guteréz (nebo jak se tlama jmenuje), který zatím posvětil každé svinstvo pocházející od západních hodnot?!
Ale chápu, jakože chytit je za koule, když je nastavují. Dobrá, dobrá…