Zelenskij: Volba mezi smrtí nebo sebevraždou

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij odcestoval do USA, aby prosadil svůj „plán vítězství“, píše se v komentáři na německém webu PiNews.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

prvnizpravy

Zelenskému dochází čas. Když se díváte pozorně, myšlenka, že Zelenskému dochází čas není nereálná. Jednak kvůli neustálým porážkám jeho armády na východě a v poslední době bohužel i v Kurské oblasti. Není to dobrý základ pro hlavu státu, která za svou funkci prezidenta „vděčí“ pouze nesmyslné válce.

Záchranný kruh se nachází ve Washingtonu. Právě tam se nyní soustřeďují zoufalé pokusy zachránit, co se zachránit dá. V hořkém poznání, že čas benevolence končí, tak nyní představuje Zelenskij konečný plán „vítězství“ a „žebrá“  ať to stojí cokoliv.

Zelenského „plán vítězství“ obsahuje čtyři body.

  • poskytování bezpečnostních záruk obdobných článku 5 statutu NATO, ale není zde žádná zmínka o vstupu do Aliance;
  • pokračování ofenzivy ukrajinských jednotek v Kurské oblasti Ruské federace, čímž se zajistí územní „výměna“;
  • vlastnictví „moderních“ zbraní;
  • mezinárodní finanční pomoc na obnovu zdevastované ukrajinské ekonomiky.

The Times se rouhají: „Nejde ani tak o plán vyhrát, ale přežít. Zelenskij se stal realistou.”

Je velmi pochybné, zda by NATO odvedlo dobrou službu, kdyby poskytlo bezpečnostní záruky. Zvlášť když se má expresně pokračovat v bojích na ruském území Kurské oblasti. Řečeno na rovinu, Zelenskij chce oficiální povolení vést válku proti Ruské federaci. Na oplátku by NATO mělo garantovat bezpečnost Ukrajiny. Trochu komplikované. „Křišťálově čisté vyhlášení války“ nelze lépe formulovat stručně a výstižně.

Plán „vítězství“ je podle ukrajinských médií konečným voláním o pomoc při záchraně kyjevského režimu před případnou změnou prezidenta v USA.

Olaf Scholz by udělal dobře, kdyby stále odolával požadavku Kyjeva souhlasit s útoky na „hluboké ruské srdce“. Možná je to instinktivní touha přežít, nenechat se strhnout topícím se člověkem.

Zelenskij má jedinou volbu mezi morem a cholerou: Kapitulací nebo totální válkou. Jak něco takového dopadne, je známo…

(rp,prvnizpravy.cz,pinews,foto:arch.)

 

4.5 6 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
Žádné komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře