Západní média: Rusové na Pokrovsk nezaútočí čelně, blíží se z boků

Ruské jednotky dobyly Vodjanoje severovýchodně od Ugledaru. Informovala o tom vojenská veřejnost Deep State, píše ukrajinský web Strana..

O tuto osadu a její okolí se bojuje od léta 2022. Pro obranu Ugledaru má klíčový význam opevněná oblast ozbrojených sil Ukrajiny ve Vodjanoji.

Nyní je jedním z klíčových úkolů Ruské federace v této oblasti přerušení trasy z Ugledaru do Bogojavlenky, po které vede hlavní zásobování města. Je to asi pět kilometrů na západ od Vodjanoje.

Pokud se trasa přeruší, bude to znamenat operativní obklíčení Vugledaru. Protože zůstane „závislý“ pouze na logistice podél venkovských silnic.

Ukrajinští vojáci provádějí protiútok na severu New Yorku (původní název obce je Novgorod) u Torecku. Azov, který tam byl převelen, i ukrajinská vojenská veřejnost to říká od konce minulého týdne. A potvrzují i Rusové.

V pátek Azov informoval o odblokování ukrajinských bojovníků v oblasti fenolové továrny a dobytí podniku. Zároveň se uvádí, že cesta Rusů k Nelipovce byla zablokována. V sobotu vojenská publikace Deep State uvedla, že vojáci 53. brigády jeli obilným výtahem v centru New Yorku.

Některé ruské vojenské veřejnosti potvrzují odblokování továrny na fenol na severu obce. Jiní zároveň zveřejňují videa ruské kontroly v různých oblastech New Yorku. Obecně platí, že podle Deep State většinu vesnice ovládá Rusko. Ukrajinské ozbrojené síly dobyly zpět pouze část území na severu.


Pokrovským směrem Rusové podle Deep State postoupili ke Grodovce a obsadili přibližně třetinu osady, z níž vede cesta do Mirnogradu.

Na jižním křídle Pokrovského výběžku přitom ruské jednotky pokračují v útoku směrem na Kurachovo – útočí na Ukrajinsk a bojují na předměstí Gornjaku.

Západní média píší, že se tamní ruské velení snaží obklíčit skupinu ukrajinských ozbrojených sil, která zajišťovala oblast výběžku Nevelskoje. Samotné Nevelskoje už bylo obsazeno, píší ukrajinské vojenské publikace. A německý vojenský analytik Julian Röpcke napsal, že Ukrajina začala stahovat jednotky z výsledného poloobklíčení. O tom, že ukrajinské ozbrojené síly stahují jednotky z východního břehu řeky Volča se od minulého týdne píše i na ruských veřejných stránkách. Ukrajina to nepotvrdila.

Bojovník Ajdaru: Ukrajinci byli obklíčeni mezi Lysovkou a Želanným ve směru na Pokrovskij

The Economist s odvoláním na ukrajinskou armádu píše, že Rusové se přeskupují severně a jižně od Kurachova a snaží se tam obklíčit ukrajinské síly. 

Logistika ukrajinských ozbrojených sil se zde zhoršuje: Palivové cisterny, zásobovací vozy a velitelství byly přesunuty dále od fronty a doplňování zásob začalo trvat déle. Příjem minometných granátů nebo protitankových střel Javelin trvá v lepším případě půl dne, evakuace raněných se ztížila a do nemocnice se včas dostane méně lidí.

Ukrajinci mluví o vysokých ztrátách na obou stranách. Novinářům říkají, že „Rusové mohou postavit až 18 svých vojáků, aby vyřadili dva vyčerpané hladové Ukrajince“. Rychle byly zničeny posily nezkušených pěšáků ukrajinských sil.

„Za tři dny se 100 lidí změnilo na nulu, někteří utekli, někteří zemřeli. Bojujeme s posledními zálohami a házíme do zákopů i naše logistiky,“  říká bojovník 59. brigády.

Na jižní části doněcké fronty proto hrozí obklíčení. Silnice se stávají neprůjezdné a obchody a kavárny se zavírají – „znamení, že se situace zhoršuje“.

Přímo pod samotným Pokrovskem přitom Rusové v posledních dnech nepostoupili. Stalo se tak kvůli přesunu ukrajinských rezerv do města, píše magazín Forbes.

Připomeňme, že „Strana“ dříve napsala, že je nepravděpodobné, že by ruské jednotky okamžitě zaútočily na poměrně velkou městskou aglomeraci Mirnogra-Pokrovsk, ale spíše se zaměří na jiný úkol – postupovat jihozápadním směrem k nádrži Kurachovskoje a obejít hlavní linii opevnění od týlu ukrajinských ozbrojených sil a vytvářejí hrozbu obklíčení pro ukrajinské jednotky nacházející se západně od Doněcka v oblasti od Karlovky po Kurachova.

A podle tohoto plánu ruské jednotky jednaly, dobyly Novogrodovku a zahájily útok na Selidovo. Poté, co byly zálohy ukrajinských ozbrojených sil přesunuty do Selidova, Rusové poněkud změnili směr hlavního útoku a soustředili své úsilí na východ – na průlom na Ukrajinsk a Gornjak, kde mají vážný pokrok, což uznávají i ukrajinské zdroje. Ale obecně platí, že hlavní směr pohybu ruské armády stále není na západ (k Pokrovsku a Mirnogradu), ale na jih a jihozápad.

Je ale možné, že se nyní ukrajinské ozbrojené síly pokusí přivést na Ukrajinu další jednotky, aby ofenzívu zastavily. Otázkou ale je, kolik těchto sil bude, odkud budou přesunuty a zda pak fronta bude proražena někde jinde.

Západní média také píší, že ruské velení zvolilo taktiku úderu v místech, která nejsou kryta zálohami, a manévruje síly k úderu tam, kde je obrana Ozbrojených sil Ukrajiny nejistá. Ruská federace díky tomu postupuje téměř každý den v různých částech doněcké fronty.

*

Zdroj: StranaPrvní Zprávy

4.7 14 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 9 dny

Strach o svojí hovniválskou kuličku vám nedovolí se k mému příspěvku dole vyjádřit. Tak to je v celém čechysranu a proto se nic, bez katastrofy, nemůže změnit.

standa
standa
před 9 dny

Vždyť taktika RA je viditelně jasná – vytvořit výběžky pro přípravu obklíčení. Z výběžků se dá střílet a tím uzavírat kotle. a kotlíky.

mikkesh
mikkesh
před 9 dny

Po poslechnutí “analytika” Vlastislava Břízy nemám o banderovce vůbec žádný strach. Tenhle světoznámý analytik (jinak by nebyl zván do ČT a ČRo) shrnul taktiku amerických vojevůdců na Ukrajině do nového a nepřekonatelného vojenského termínu “utíkáme, ale vyhráváme”. No není ten Vlastík Boží? Jako první tenhle nešťastník prohlédl taktiku bojů NATO. A snad jen Vlastislav… Číst vice »

Jarin G.
Jarin G.
před 9 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Nový vojenský povel bude znít: “Úprkem v úprk!”. A doplní se pro média a davy: “… a vítězství přijde za námi”. Úprkem zhatí ruský imperialismus, podobně jako Kefalín, který měl na transparentu v prasečí farmě: “Imperialismus zhatí, naši vepři boubelatí!” Divím se, že toho Xena Černochová, se svým ansámblem, nevyužije na podporu UA a nezačne v armádě… Číst vice »

Praded
Praded
před 9 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Jo anállitik, něco jako degenere Foltýn, tak těch máme mnógo. To by byl náš největší vývozní artikl.

Praded
Praded
před 9 dny

Nikdo nepíše, že prostí občané v těchto osadách, městech i na Ruském území Kurska, nemají zájem někam odcházet a nechávají vše na sudbě, Je to tím, že válka jím nepřinese nic dobrého, jako parazitům na celém světě. Proto tvrdím, že pokud budou muset veškeré vojenské výdaje hradit občané s majetkem nad stanovenou hodnotu, budou… Číst vice »

shakalaha
shakalaha
před 9 dny

dnes fotbal s nasimi novymi bratry🇺🇦! pry budou kopat o vitezstvi i za bojovniky na fronte!😎😆😎😄😎

cablik
cablik
před 9 dny

Děkuji všem za informace z fronty.