Zajíček v své jamce sedí sám. Fiala na hranici nervového zhroucení.

Přišel podzim, příroda už nemá vlastní úmysly a chystá se k odpočinku. Čas usednout k televizi, chroupat brambůrky a sledovat komedii, v níž poplašené loutky, kterým přestala fungovat nápověda, hrají samy.

prvnizpravy

V posledních dnech sledujeme premiéra Petra Fialu, jak se postupně dostává do situace, která ho očividně vyčerpává. I když se pokouší udržet obraz stabilního lídra, jeho vystoupení v médiích a zejména v televizi ukazují opak.

Po krajských a senátních volbách, kde ODS utrpěla významné ztráty, se premiér snaží vykreslit tyto porážky jako jakýsi triumf pro svou stranu. Pro mnohé pozorovatele to však působí více než zmateně. Zvlášť, když v debatách začíná ztrácet kontrolu nad svým projevem a tělesnými gesty, což jen zesiluje dojem jeho nejistoty.

Problém je však hlubší. Fiala, jako zkušený politolog a profesor politických věd, má bezpochyby teoretické znalosti, které by měly zajistit jeho stabilní politickou navigaci v krizových časech. Je však zarážející, jak naprosto opačně působí v posledních týdnech. Zdá se, že tlak, který na něj dopadá, se stal neúnosným.

V nadcházejících dnech ho čekají jednání, která mohou otřást základy jeho vlády. Čekají ho klíčová rozhodnutí o stabilitě kabinetu, potenciálním odchodu Pirátů z vládní koalice, personálních změnách a také schvalování státního rozpočtu. Každé z těchto témat samo o sobě vyžaduje pevnou vůli, jasné rozhodování a politickou vyspělost. Místo toho se však zdá, že Fiala ztrácí půdu pod nohama. Jeho zmatený projev a těžkopádné odpovědi na kritické otázky naznačují, že situace je možná vážnější, než se na první pohled zdá.
Není tedy na místě ptát se, zda je premiér schopen zvládnout nadcházející politické výzvy? Ještě znepokojivější otázkou však zůstává, zda je schopen zvládnout tento tlak osobně. Může premiér Fiala vydržet bez nervového zhroucení? V posledních týdnech vypadá, že se ocitá na pokraji vyčerpání. Jeho mentální a fyzická kondice je nyní pod drobnohledem veřejnosti i politických oponentů. A pokud se současný trend neobrátí, hrozí, že se z premiéra stane symbol politické nekompetence a osobní zranitelnosti v klíčovém okamžiku pro českou politiku.

Je tedy na místě, aby premiér Fiala zvážil, jakým způsobem bude dále čelit tlakům nejen z politické scény, ale i z vlastního nitra. Kolaps vlády není scénář, který by si nyní Česká republika mohla dovolit. A především si to nemůže dovolit samotný premiér. Výkon, který premiér předvedl včera v pořadu Partie Terezy Tománkové na CNN Prima News tomu
Zůstává však otázkou: Zvládne to Fiala, nebo čelíme premiérovi, který směřuje k nervovému zhroucení? Výkon, který premiér předvedl včera v pořadu Partie Terezy Tománkové na CNN Prima News napovídá spíše té druhé variantě.

5 7 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 4 dny

Vyjmenovával, jaké jsou, ve všeobecné rovině, úkoly vlády. Už ale nedodal, že jeho vláda dělá pravý opak.

mikkesh
mikkesh
před 4 dny

Domnívám se že u Blyštivého Péti nějaké zhroucení nehrozí. Je to spokojený blb, kterého ověsili tituly zepředu dozadu a který neví co se kolem něho děje. Naopak on je spokojený. Jeho zmatený projev … blb. Jeho těžkopádné odpovědi … nikoliv těžkopádné, ale odpovědi hloupé … spokojený blb. Nic víc, nic míň.

Praded
Praded
před 4 dny

S tím jaký je na něho tlak, to docela zvládá. 5ti kloaka se z toho dostane a dovládne ve 4 kloace. To neznamená, že se to po nových volbách radikálně změní. EU vládne Lejno a tak to půjde do sraček.

Praded
Praded
před 4 dny
Odpověď uživateli  Praded

Dodatek: Nás čekají nové veselé příběhy jako ten na Seznamu: Noční můra z horusické automontovny. No ale na to jsem už upozorňoval několikrát.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 4 dny

Pernamentne nam neco ” vykreskuji”…Jinymi slovy snazi se nas presvedcit,ze cerne je bile,nebo naopak ( kupujte nas produkt je nejlepsi)…Kdyby se drzeli alespon sedive,tak jim neco i sezeru( jako tem pred nimi),ale tihle ne..ti si mysli,ze vas tak zastrasi , ze prestanete videt

Jarda
Jarda
před 4 dny

Fiala je hlupák o jehož demenci může pochybovat jen hlupák jako je Fiala Petr.