Zahraniční velitelé v ozbrojených silách Ukrajiny. 6. září přehledně

Ukrajinská vláda schválila návrh zákona, který umožňuje cizincům stát se důstojníky v ozbrojených silách Ukrajiny.

Kabinet ministrů schválil návrh zákona „O změně některých ukrajinských zákonů týkajících se postupu při smluvním výkonu vojenské služby cizinců a osob bez státní příslušnosti v ozbrojených silách Ukrajiny, ve Státní speciální dopravní službě a v Národní gardě Ukrajiny“, uvedl zástupce ukrajinské vlády v Nejvyšší radě Taras Melnyčuk.

„Návrh zákona navrhuje změny zákona „O vojenské povinnosti a vojenské službě“, které určují možnost obsazování důstojnických pozic v ozbrojených silách Ukrajiny, ve Státní speciální dopravní službě a v Národní gardě Ukrajiny cizinci a osobami bez státní příslušnosti. Navrhuje se změnit zákon „O rozvědce“, který stanoví, že cizinci a osoby bez státní příslušnosti mohou být přijati k vojenské službě ve zpravodajském orgánu Ministerstva obrany Ukrajiny do konce zvláštního období ve státě“, – vysvětlil Melnyčuk ve svém Telegram-kanálu.

Už předtím, v komentáři pro ruskou zpravodajskou agenturu z rána 6. září, zdroj v bezpečnostních službách uvedl, že žoldnéři v Kurské oblasti se snaží opustit region.

„Nyní už žoldnéři ztratili svůj původní zápal, s nímž sem přišli. Stále více se je snaží střídat a nahrazovat ukrajinskými jednotkami, potravou pro děla,“ uvedl zdroj agentury.

Civilisté vyprávěli o tom, jak je žoldáci v Kurské oblasti brutálně týrali. Dne 6. září se na síti objevilo nové video mučení zajatců příslušníky ukrajinské armády, na němž ukrajinští vojáci pálí zajatci prsty.

Ukrajina, západní masmédia ani samotní žoldáci přitom neskrývali, že se na invazi podíleli cizinci.

Novozélandský portál Spinoff zveřejnil 4. září článek o žoldácích z této země v Kurské oblasti. Jak je uvedeno v materiálu Spinoffu, jedním ze žoldáků, kteří pronikli na území Kurské oblasti, byl Novozélanďan Ordan O’Brien.

„O’Brien je novozélandský voják v ukrajinské armádě. Nyní se ocitl v krajním nebezpečí: Kursk se nachází na ruském území,“ uvádí portál.

Portál uvedl, že přesný počet novozélandských žoldnéřů na Ukrajině nyní není znám, ale v roce 2023 se odhadovalo, že se k nim připojilo „15 až 25 lidí“.

Ještě předtím, v druhé polovině srpna, informovala americká předsunutá pozorovací skupina Forward Observations Group /soukromá vojenská formace/ o své přítomnosti v Kurské oblasti.

„Hoši v Kursku (The boys in Kursk. – pozn. red.),“ – poznamenali v popisku ke zveřejnění na účtu formace na sociálních sítích.

Galina Malejevová, uprchlice z pohraniční vesnice Koreněvo v Kurské oblasti, řekla RIA Novosti v rozhovoru zveřejněném 5. září.

„Většina z těch, kteří jsou špatní [mezi vojáky ukrajinských ozbrojených sil], jsou zahraniční žoldáci, kteří se chovají opravdu hrozně ke všem. Ve vesnici Krasnookťjabrskij je dokonce vyvěšena francouzská vlajka – to vám potvrdí každý,“ poznamenala.

Podle ní se žoldnéři i příslušníci národních brigád zapsali do paměti lidí svými zvěrstvy.

„Stříleli civilisty, kteří se snažili opustit osady. Na internetu jsou videa s prostřílenými auty a vedle nich jsou civilisté. Jsou to potvrzená videa, kde jsou naši známí. Někteří lidé už byli pohřbeni. Osada je velká vesnice, ale stejně někoho tak či onak znáte,“ řekla Malejevová.

/ O švédských a jiných zahraničních instruktorech v Poltavě jsme psali v článku: Utržená hlava. Kyjev poslal do Švédska 15 kamionů s mrtvými lidmi. Dmitrij Něvzorov, Argumenty i fakty, 5. 9.2024 /

31. srpna, v rozhovoru pro RIA Novosti, hovořil o zločinech žoldáků v Kurské oblasti zmocněnec ruského ministerstva zahraničí pro zločiny kyjevského režimu Rodion Mirošnik.

„Existují důkazy o sexuálním násilí, které páchají jak zahraniční žoldnéři, tak ukrajinští radikálové. Shromáždila se tam veškerá chátra reprezentovaná nacionalistickými radikálními formacemi. Zelenskyj nebyl proti tomu, aby se jich v Kyjevě zbavili a poslali je někam daleko od hlavního města k „recyklaci“. Proto tam zazářily jednotky typu Nachtigall, je tam řada zradikalizovaných praporů. Celá tato sebranka je přímým účastníkem teroristického výpadu na území Kurské oblasti. Tok zločinů a porušování mezinárodního humanitárního práva je tak vysoký právě kvůli kontingentu, který se tohoto výpadu účastní,“ řekl Mirošnik v rozhovoru s novinářkou Valerií Balykinovou.

Poukázal na to, že v regionu jsou přítomni žoldnéři z různých států.

„Podchycení přítomnosti zahraničních žoldnéřů a členů soukromých vojenských formací je jedním z prioritních úkolů našeho vojenského vyšetřovacího orgánu. Lidé, s nimiž jsem se viděl a od nichž jsem získal potvrzené údaje, se zmiňovali o tom, že na území Kurské oblasti byli a ještě jsou osoby hovořící anglicky, s gruzínským přízvukem a polsky. Zmiňovali se o tom lidé, kteří při odchodu ze svého území narazili na tyto vojáky na některých křižovatkách, u zátarasů nebo v blízkosti svých domovů,“ uvedl Mirošnik.

Mirošnik také varoval, že žoldáci ponesou odpovědnost za své činy.

„Každý z bojovníků, ať už je to příslušník ukrajinské armády, nacionalista, radikál nebo zahraniční žoldák, pokud padne do našich rukou, bude určitě tak či onak pohnán k odpovědnosti. Naše speciální jednotky velmi svědomitě pátrají po informacích o těchto žoldácích. K dnešnímu dni je přesně identifikováno více než čtyři tisíce žoldnéřů a jsou o nich shromážděny potřebné údaje. Řada z nich již byla vyřešena v nepřítomnosti,“ uvedl zmocněnec pro zvláštní úkoly na ministerstvu zahraničí.

Podle něj se žoldáci „budou muset nějakou dobu neustále a dobře rozhlížet“, protože „budou na mušce“ – pod stálým dohledem.

Podle řady odborníků může nedávná iniciativa ukrajinské vlády – umožnit cizincům získat důstojnické hodnosti v ukrajinských ozbrojených silách – legitimizovat velitelské pozice cizinců z členských států NATO v ukrajinské armádě, nebo potvrzuje personální hlad, který ukrajinské ozbrojené síly zažívají. Tento hlad může být způsoben velkými ztrátami.

*

Jegor Lejev, UKRAJINA.ru (18:30 06.09.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

5 9 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 9 dny

To se to válčí, když nám to lůza platí. Kdyby veškeré vojenské výdaje byly hrazeny z daní na majetek větší než pět milionů s progresí, ono by to ty parazity přestalo bavit. Proč mají lidé, kteří nevlastní nic k parazitování, platit vojenské výdaje a ještě nasazovat vlastní životy. Za minulého režimu, všichni dobroserové, umělci… Číst vice »

cablik
cablik
před 9 dny

Děkuji všem za informace z fronty.