Volební masakr vlády

Zbyněk Fiala
Zbyněk Fiala

Titulní grafika od Williama Henry Pynea “Pranýř” z roku 1805

Hlavním výsledkem krajských voleb je praktické vyzmizíkování pirátských komiků. Selhávka Bartoš couvá ze scény a varuje před úhynem demokracie jako v Maďarsku nebo na Slovensku. To asi v případě, že tu jeho digitalizaci opravdu někdo nahodí.

Volební klání po kolena ve vodě dopadlo podle předpokladů. Malá účast ve vytopených obcích, referendum o vládě s výsledkem NE, a naproti tomu rozhodná podpora povodňových hejtmanů bez ohledu na stranické triko, protože prokázali skutečnou službu lidem. V Jihočeském kraji suverénně zvítězil hejtman Kuba, přestože je v ODS. Bylo na něm vidět, že se stará, myslí a umí. Nejvyšší čas, aby ho ze strany vyloučili.

„Z výsledků se dá vyčíst, že povodně mohly mobilizovat podporovatele těch hejtmanů, kteří se ukázali být dobrými krizovými manažery a viditelnými osobnostmi,“ komentoval to v Českém rozhlase politolog Aleš Michal z Univerzity Karlovy. „Uspěli hejtmani Josef Bělica (ANO), Kuba i Grolich, kteří byli v posledním týdnu mediálně velmi viditelní, zejména v souvislosti s tím, jak následky povodní řeší.“

Jak dodává, „jejich přístup přilákal jistě i voliče menších stran, potenciálních partnerů, s nimiž mají velký voličský překryv. Jako důsledek pak vidíme přesvědčivé vítězství Martina Kuby a zároveň fakt, že se například STAN nebo Sociální demokracie vůbec nedostanou do jihočeského zastupitelstva. I v případě Jihomoravského kraje málem hejtman Grolich skončil bez partnerů.“

Opoziční  Hnutí ANO obnovilo svoji dominanci v 10 ze 13 krajů, zatímco většina vládních stran byla na hranici nebo pod hranicí volitelnosti. Zato Piráti obhájili pouhé 4 z 99 mandátů. Hučení rozbouřených vod jako by se mísilo s temným zvukem splachovadla.

Podle některých komentářů byly výsledky vládních stran příkladně mizerné, protože opozice byla více odhodlána přijít k urnám a vyjádřit svůj odpor k vládě národní zkázy. Vedle toho jí však vysvědčení propadlíků vystavili i její někdejší stoupenci, kteří raději zůstali doma. Celková volební účast pod 33 procenta tak ukazuje kombinaci rozzlobené přírody i znechucených občanů. Už jen díky Foltýnovi a České televizi tu máme zemský ráj to na pohled.

Povodněmi (i vládou – Liberta) je nejponičenější Moravskoslezský kraj, kde se dokonce vláda (ministr životního prostředí Hladík, KDU-ČSL) pokoušela obvinit hejtmana Bělicu z ANO, že tento vrcholový karatista s bleskovou reakcí zaspal hrozící katastrofu. Kdyby se dřív probudil, polekaná voda by zřejmě šla jinam.

Lidi byli opačného názoru a dali severomoravskému ANO skoro absolutní většinu (dostalo rekordních 47 procent hlasů). A to je tam Bělica krátce, od jara, v minulém volebním období  nastoupil už jako třetí v pořadí. ANO by mohlo vládnout samo, asi to tak dopadne, ale jednání s dalšími stranami prý proběhne.

Jiná vládní instituce, soudy až po ten Vrchní, už deset let dusí libereckého hejtmana Půtu, který je však v očích voličů nevinný a svůj post v čele Starostů pro Liberecký kraj (SLK) obhájil už počtvrté. Vypadá to jako úspěch vlády, ale Půtu možná zachránilo, že s ní nemá – díky uvedeným soudům – nic společného. Jenže schopného Půtu chtěl svého času do vlády i Babiš. To mohl být polibek smrti, který možná uvedl do života, podobně jako v Babišově případě, nekonečná obvinění.

Jejich podstatu pitvat nebudu. Na Seznamu Zprávy o tom věcně píše Jan Stránský:

„Je-li kdokoliv stíhán a souzen bez pravomocného verdiktu celou dekádu – navíc s předpokladem, že se věc může táhnout další roky –, je to samo o sobě opakem spravedlnosti. Zapomeňme teď na Půtu. Je jedno, zda jde o politika, nebo příslovečného obyčejného občana. Vinného, či bezúhonného. Pokud obviněný čeká na rozhodnutí soudu – jedno, jaké bude – deset roků, a logicky to zásadně ovlivňuje celý jeho život, můžeme bez přehánění hovořit o příkoří. O křivdě. O selhání systému. Ba o bezpráví.“

Kdyby na těch Půtových obviněních něco bylo, bude těch voličských hlasů míň než 34,8 procenta, což je výsledek typický spíše pro ANO. SLK uvažovalo o menšinové vládě Liberecka s dohodnutou podporou, ale v Českém rozhlase už Půta mluvil o přání vytvořit tříčlennou koalici.

Strakovka se zkusí hlásit k vítězství v Jihomoravském kraji, kde však hejtman Grolich uspěl hlavně svým jménem, či spíše úspěšným naplněním funkce. Jak zdůrazňoval, hejtman není vláda. Nakonec se mu to referendum o vládě odvrátit podařilo. Teď aby si poradil s největším projektem kraje, přesunem nádraží v Brně, kde se nová lokalita úspěšně zatopila, jak ostatně zněly všechny předpovědi.

Senátní volby komentovat nebudu, koho by to zajímalo?

*

Zbyněk Fiala, Vaše Věc (22. 9. 2024)

3.7 6 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 4 dny

Hejtmani povodně nezaspali, ale zaspala je vláda !

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 5 dny

Ted jsem cetla Bartose a tezce mi pripomina Nemcovou…monotematicky

Ludvik
Ludvik
před 5 dny

„Každá doba má své lidi. Jako je umění včas přijít, je i nemenší umění včas odejít… Ten, kdo to pochopí, odchází možná někdy i tragicky, ale vždycky důstojně. Vy, kulturní protagonisté včerejška, jeho hlavní aktéři, nedopusťte už ve vlastním zájmu, aby na Vaši minulou činnost, v níž bylo mnoho dobrého, padly další a zbytečné… Číst vice »

shakalaha
shakalaha
před 4 dny
Odpověď uživateli  Ludvik

tito lidi neodejdou nikdy! proc?protoze nemaji tzv. atlasovu kost-po “engelsku back bone”!
a kdoby se nedrzel jako kliste za 250-300mega mesicne ne?😎😄🤮