Vláda si koleduje o pořádně horký podzim

Propad reálných mezd na úroveň roku 2017, kterým argumentují odbory, nelze odkopnout tvrzením, že v rozpočtu nejsou peníze. Co je to za rozpočet, který nepočítá s odměnou za práci?

Zbyněk Fiala
Zbyněk Fiala

Roztrpčená odborářská delegace odcházela ze středečního jednání na vládě za doprovodu výtek, že když není nic, drobeček má stačit.

Jak to, že nejsou peníze?

Jednání s odboráři byl škvírka, kterou se dalo nahlédnout do dosud utajovaného návrhu státního rozpočtu ČR na rok 2025. Utajovaný je z dobrých důvodů, aby nevznikl chaos a panika, opakuje moudře ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Čím později se budete probouzet v koupeli studeného potu, tím lépe.

https://plus.rozhlas.cz/vyhneme-se-chaosu-haji-tajeni-rozpoctu-poradce-premiera-ekonom-verejnost-ma-9300299 

Zatím se musíme smířit jen s dílčí zprávou, dokládající, že vláda k věci přistupuje jako řádný hospodář, úsporně, neboť schodek pro příští rok má být jen 235 miliard korun. Pro srovnání, letos to bylo 210 miliard už v červnu. Ekonomové, kteří se v tom vrtají, mluví o chystaném strukturálním schodku ve výši 2,2 procenta HDP. Pokud HDP neklesne, samozřejmě. Kdyby klesl, bude to víc.

Strukturální deficit je něco jiného, než cyklický. Cyklický vzniká v krizi, když se vydávají peníze na její zmírnění. Ty se pak ušetří, až bude z čeho. Strukturální schodek však ukazuje zcela jinou situaci. Vydáváme peníze, které nemáme, i v době, kdy krize není. Spíše na ní pracujeme, aby byla.

Skutečný důvod, proč vláda utajuje vývoj příprav státního rozpočtu, proto hledejme v tom, že se v tom prostě nevyzná. Že si s tím neví rady. Jediné, co umí, je podkuřovat zahraničnímu kamarádovi. Kupuje jeho předražené zbraně a umožňuje mu ozbrojený volný pohyb na našem území, aby měl radost. A když už bude v tom dobrém rozmaru, mohl by tuhle partu neumětelů zachraňovat, kdyby toho vlastní obyvatelstvo mělo dost.

Důvody, proč bychom toho  měli mít dost, se přitom množí jak hraboš polní na nekonečných lánech. Zpravodajství z tripartity uzavíral povzdech odborářů, že v situaci, kdy vláda nabídla vyděračské podmínky pro zvyšování jen těch nejnižších mezd, nezbyde než chystat protesty a možná i stávky. Já bych zmínil i regionální a senátní volby, které lze využít za měsíc.  V únoru vládě věřilo 17 procent občanů, ale kde jsou ty časy? Prý je ještě méně populární než ta Nečasova, a to ji řídila sekretářka s přehledem.

Nad čím plakat usedavěji?

Máme největší propad reálných mezd, protože vláda dopustila nejvyšší růst cen energie a podepsala se tak na nejvyšší inflaci. Z ekonomiky je bezradná, hospodářský růst zamrzl, všude je samý deficit, nejenom v rozpočtu.

Znovu a znovu narážíme na nějaká negativní prvenství. V Česku je třeba nejméně dostupné bydlení v Evropě, vlastní nemovitost vyjde na 13,3 průměrných hrubých ročních mezd.

https://www2.deloitte.com/cz/cs/pages/press/articles/cesko-je-v-dostupnosti-bydleni-nejhorsi-v-cele-evrope-a-praha-je-mezi-metropolemi-predposledni.html

Dobře vydělávající táta dává 14 let všechno stranou, aby se rodina s dospívajícími dětmi konečně mohla nacpat do malého dvoupokojáku o 70 metrech. Předtím bydleli v lese a museli si odpustit i jídlo. A to se bavíme jen o ceně nemovitosti, kdo chce hypotéku, musí počítat s nejméně dvojnásobnými náklady.

Teď se dozvídáme, že chybí lůžka na vysokoškolských kolejích. Můžete samozřejmě zkusit privát, ale potom jsou venkovští studenti postaveni do situace, kdy mají ty zběsilé náklady na bydlení hradit bez vlastního příjmu.  Rodiče je v tom samozřejmě nenechají, pokud na to mají. Nebo na to nemají, a pak koupí mladému z posledních peněz lopatu, aby zkusil jinou kariéru.

Vláda si zoufá, že nemá peníze na nic, ale to lze číst jen tak, že nejsou na nic užitečného. Rozpočet počítá s dalším schodkem ve výši čtvrt bilionu jako by zemi sužovaly kobylky, mor a nelítostní Hunové. Odsává se z naší budoucnosti.

Hůře je i dnes. V obcích mizí pošty, autobus tam jede dvakrát denně, pokud vůbec, obchod i hospoda jsou zavřené už dávno. Práce žádná, jen někde v montovně, ale dostat se tam. Posledním majákem civilizace je sud s pivem v hasičárně, kde se chlapi scházejí a hradí útratu do krabice od bot.

Nízká mzda se vyrovnává délkou pracovní doby. V České republice se pracuje skoro 40 hodin týdně, skoro jako v Řecku, takže nakonec na něj přeci jen došlo. V Německu je průměrná pracovní doba lehce přes 35 hodin týdně. Přitom německá minimální mzda za tuto kratší pracovní dobu je na úrovni české průměrné, na kterou dosáhne jen horní třetina českých zaměstnanců a s delší pracovní dobou. Má to i pozitiva. Čech nemusí brzy domů, kde ho čeká zlá žena, proto prý pracuje déle.

https://prace.starke-jobs.com/platy-v-nemecku-minimalni-mzda-2024/

Samotné porovnávání mezd však dává smysl jen když odečteme, co z nich ukousla inflace. Jen za předchozí dva roky se česká reálná mzda snížila o 11 procent. Klesá soustavně ještě déle a podle analytiků už se propadla na úroveň roku 2017. Jinými slovy, konec loňského roku nabídl nejchudší čtvrtletí od roku 2017. Sedm let jsem u vás sloužil, a nic jste mi nedali, notuje prozíravě teskná lidová píseň.

Letos už máme inflaci zplaťpámbu za sebou, aspoň podle statistik, ale ten pokles vlečeme dále. Pohrdavé jednání vlády s odbory bylo postaveno na představě, že je všechno v pořádku, už jste si mohli zvyknout. Když se teď mzda někde nepatrně zvedne, jedná se o zlepšení, za které máme být vděční, a ne kafrat o protestech a stávkách. Pobouření premiéra Fialy nad touto nevděčností bylo přesvědčivé.

Jsem opravdu zvědav, jak stranám pětikolky tento vrcholný umělecký výkon pomůže.

*

Zbyněk Fiala, Vaše Věc

4.3 12 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
eFPe
eFPe
před 15 dny

Lidi ještě furt neryjí držkou v zemi. Odborářům se nadává a já jsem jeden z nich. Předseda. jak chcete něco prosazovat když máte naprosto rezignované mužstvo? Proč spíláte Středulovi (i když si o něm myslím své po osobní zkušenosti)on může být jakkoliv odhodlaný ale jestli mu nepřijdou na demonstraci lidi je to marná snaha. Ani u nás… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 15 dny

Vláda měla mít už pořádně horké jaro, ještě teplejší léto než je, no uvidíme jaký ten podzim opravdu bude. V zimě už by se měla jít klouzat. Trpělivost národa snad nemá hranic.

Praded
Praded
před 15 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Neuvidíte nic, zaměstnanci jsou tak zpacifikovaný, že se na nic nezmůžou. Jedině hlad.

skeptik
skeptik
před 15 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Vše určuje Praha a Pražáci jsou očividně spokojeni. Ti do ulic protestovat proti Fialovi nevyjdou.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 15 dny
Odpověď uživateli  skeptik

Jedině Prahu vyjmout z ČR, udělat z ní samostatný subjekt jaké si San Marino, ale pro jistotu obehnat ji tím Foltýnovým příkopem a hlavní město udělat z Kutné Hory, která kdysi byla v Českém království druhým městem po Praze…

vaclav
vaclav
před 14 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Blbost je nakažlivá , u tohoto autora se opravdu hodně zviditelňuje.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 14 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Vy musíte být hodně zatrpklý člověk. Když nepochopíte ani ironii. No možná vyzněla hloupé ale proč bych měl být hned blbý? Uveďte příklad mých dalších tu napsaných blbostí a na faktech je vyvraťte. Zase jen paušální jaká si ubohá urážka. Nic víc nic míň. To je fakt úroveň. Kam se na… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 15 dny

Základním ukazatelem pro stanovení výše mzdy, je produktivita práce. Krapet to zjednoušším, tak protože jsme o něco línější, tedy někde na třech čtvrtinách produktivity pracovitého Helmuta, no tak by u nás měla být po třicetiletém dohánění a předhánění, jářku někde na Kč 76000,- No a pokud započteme že my leniví makáme 40 hodin týdně a pracovitý… Číst vice »

Naposledy upraveno před 15 dny uživatelem mikkesh
jbskalensky
jbskalensky
před 15 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

O produktivitě práce melou ti blbouni pořád. Ale také, ani náhodou, netuší, co to je. Jak a v čem se to měří. Oni tedy v penězích, to jim poradili. Jen nedokážou vysvětlit, čím se liší produktivita práce například ve Škodovce od mateřského Volkswagenu, když vyrábí stejně či více aut, ve srovnatelné kvalitě, atd. atp.,… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 15 dny
Odpověď uživateli  jbskalensky

Škodovka je nejhezčí příklad. Pás jede stejně rychle jako ve Wolfsburgu. Dokonce když nahlásí “odboráři” stávku (musí dopředu, směšné) tak jim to pustí rychleji, aby si tu psinu nadělali (!!!) Ziskovost největší z koncernu a, a mzdy pro čechechej. Pro otroky u pásu dokonce poloviční.

Naposledy upraveno před 15 dny uživatelem mikkesh
shakalaha
shakalaha
před 15 dny

jj 5tisracka si koleduje uz od sveho podvodneho zvoleni! a neni paky by jsme se ji zbavili! nebot je furt co zrat ac draho a zajezdy jsou vyprodane do kdejake prdele takze zadne defenestrace ci zmeny v rezimu nebudou! apropo koho bychom meli volit aby se dostalo kolednikum za dost a sli do riti!? jedinou… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 15 dny

Nepřátelé a ekonomičtí negramoti v jednom. To je ta nejšílenější kombinace, která mohla nastat. A není náhoda, bohužel, že k této kombinaci došlo právě v národě, který nevěří sám v sebe, zrazuje své letité přátele a není schopen ze svého bludu procitnout.

Praded
Praded
před 15 dny

Ano ano, dochází všechny zásoby, které ten strašný socialistický systém od 48 do 89 vytvořil. Na dluh se jede už dost dlouho a neviditelná ruka trhu se šťárá v zadnici. Celý státní aparát, většina inteligence a umělecké fronty, je totálně zkorumpovaná a ztrácí jakýkoliv pocit sounáležitosti s občany. Vzdělávací systém je v totálním rozkladu, produkuje v nadměrném… Číst vice »

cablik
cablik
před 15 dny
Odpověď uživateli  Praded

Ono to jde s kopce i s tím „slavným západem” a tím jako jsme i my nedokáží světu nic nabídnout jen ideologické šílenosti a války. Tady vládnou ti co nás nenávidí a nic neumí než tlachat ty jejich fráze. Potřebují velký dluh protože budou cpát prachy banderovi jak u nás tak na Ukrajině.