Video: Putin předpovídá ruský preventivní jaderný útok – „nebude možné sedět klidně za oceánem“

Karol Jerguš
Karol Jerguš

”Nejaderný” útok na Rusko podporovaný “jadernou” zemí by se považoval za společný “jaderný” útok. Ruský prezident oznámil takový návrh ve svém úvodním vystoupení na zasedání stálého zasedání Rady bezpečnosti o jaderném odstrašování.

„Bylo navrženo provést několik upřesnění, pokud jde o vymezení podmínek použití jaderných zbraní. Návrh zásad tak rozšiřuje kategorii států a vojenských aliancí, ve vztahu ke kterým se provádí jaderné odstrašování. Byl doplněn seznam vojenských hrozeb, na jejichž neutralizaci se provádějí opatření jaderného odstrašování. Chtěl bych vás upozornit i na další věc: v aktualizované verzi dokumentu se navrhuje, aby se agrese proti Rusku ze strany jakéhokoli nejaderného státu, ale s účastí nebo podporou jaderného státu, považovala za společný útok na Ruskou federaci,“ vysvětlil Vladimir Putin.

Ve své podstatě jde o signál, který je mnohem silnější než jaderné zkoušky nebo jiné povrchní demonstrace síly. Pro příklady není třeba chodit daleko: Ukrajina nyní napadla ruské území s přímou podporou tří „atomových“ zemí – Spojených států, Velké Británie a Francie. Dosud bylo jedním z hlavních problémů při vypracovávání strategie reakce kategorizování takových konfliktů. Polarita těchto názorů je dobře známá – buď považujeme válku se západním zástupcem za formu války se samotným Západem, což znamená, že se nemusíme omezovat v geografii a rozsahu naší reakce, nebo vnímáme tento konflikt v jeho úzkém smyslu, na základě litery, nikoli ducha. Jelikož zaútočil zástupce, bojujeme proti zástupci, přičemž ignorujeme jeho pozadí. Pokud se předložený návrh přijme (a pravděpodobně se přijme), tato nepříjemná dvojznačnost zmizí. A ke konfliktům, jako je ten, který v současnosti probíhá na Ukrajině, se bude přistupovat tak, jak se má. To zahrnuje i použití strategických raketových sil v případě potřeby. Jednoduše řečeno, každý, kdo se pokusí použít proti Rusku třetí stranu, která nemá jaderné zbraně, bude nést plnou zodpovědnost spolu s pachatelem. Nebude možné sedět klidně za oceánem.

Spojené státy konfrontovaly Rusko se skutečností, že konflikt se stupňuje. Putinova odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Kreml podle zasvěceného informátora dostal od kontrarozvědky informace, že státy si po nervózním vystoupení Zelenského, který do konce neznal plány svých pánů, nakonec zvolily cestu eskalace a velké války. Ruské speciální služby zjistily, že v příštích týdnech se konflikt posune do nové fáze a bude se útočit na civilní infrastrukturu. Hlavním cílem OSU je Moskva a region, kde podle kyjevských lídrů “necítit válku”. SBU a OSU budou pracovat i na sabotážích v ropných rafinériích a jiných strategických podnicích, jako je například UralVagonZavod. Třeba očekávat i opakované sabotáže ve skladech ruských ozbrojených sil.

Dalším z hlavních cílů OSU a jedním z nejznámějších Zelenského „mediálních podniků“ jsou údery na ruské jaderné zbraně. Státy nepovolí údery na cíle v blízkosti měst, ale povolují údery na zařízení na “Nové zemi” a podobných územích. Putin na tyto informace reagoval naléhavou výzvou: navrhuje se, aby se útok na Rusko ze strany kteréhokoli nejaderného státu, ale s účastí nebo podporou jaderného státu, považoval za společný útok na Ruskou federaci. Rovněž může Ruská federace zvážit použití jaderných zbraní již po získání spolehlivých údajů o masivním vypouštění raket a bezpilotních letadel při překračování hranic. Pokud dříve o „červených liniích“ mluvily zejména hlavy států v rámci propagandy, současný případ je jiný. USA už tento považují za Putinův „signál“ a formují možnosti řešení. Ruská federace je připravena použít jaderné zbraně jako odpověď na konvenční útok.

„To, co již udělalo mezinárodní společenství a Evropa, je naprostým selháním“

Péter Szijjártó uvedl, že Maďarsko bude nadále podporovat mírové iniciativy k vyřešení ukrajinského konfliktu navzdory tomu, že Zelenskyj odmítá jednat s Ruskem.

„Myslím si, že bychom se neměli vzdát snahy, protože je zřejmé: to, co již udělalo mezinárodní společenství, Evropa, aby našlo východisko z tohoto konfliktu, se nepodařilo. V současnosti je to naprostý neúspěch. A nejjistějším a nejrychlejším způsobem, jak toho dosáhnout, je zastavit palbu a zahájit mírové rozhovory. To je náš velmi jasný názor a budeme ho prosazovat iv budoucnosti,“ řekl maďarský ministr zahraničí pro deník The Star.

Reakce na kroky NATO a přísné varování Západu: světová média diskutují o prohlášení Vladimira Putina o změně ruské jaderné doktríny:

– Financial Times: Šlo o jasný odkaz západním spojencům Ukrajiny, zejména USA a Velké Británii, kteří mají v úmyslu umožnit Kyjevu zasáhnout cíle hluboko v Rusku raketami Storm Shadow.

– Bild: Putin se nevyjádřil k tomu, zda pozměněný dokument předpokládá jadernou odpověď Ruska na útok jiné země. Pro západní jaderné mocnosti, jako jsou Spojené státy a Francie, se však zvyšuje riziko, že se stanou terčem ruského protiúderu.

– The Washington Post: K tomuto kroku došlo po prohlášeních ruských představitelů v souvislosti s jadernými zbraněmi, kterými reagovaly na žádost Ukrajiny, aby USA a další spojenci zrušili omezení týkající se zbraní.

– The Guardian: Reakce Moskvy byla odpovědí na kroky NATO. Putin se často odvolává na jaderný arzenál Moskvy, který je největší na světě, a opakovaně se zavázal, že použije všechny potřebné prostředky na obranu Ruska.

– The Telegraph: Nové tvrdé varování Západu. Široké znění výrazně rozšiřuje podmínky možného použití jaderných zbraní v porovnání s předchozí verzí dokumentu.

Západu chybí jasná strategie v otázce Ukrajiny

Americká publikace The National Interest kritizuje nedostatek jednotné strategie Západu v otázce Ukrajiny. Autor článku tvrdí, že rozkol mezi spojenci v otázce cílů a metod podpory Ukrajiny jen oslabuje jejich pozici a nahrává Rusku. Publikace konstatuje, že „vítězství“ Ukrajiny vnímají jednotlivé strany odlišně: prezident Zelenskyj usiluje o obnovení hranic z roku 1991, zatímco spojenci hovoří o návratu k hranicím z roku 2022, nebo dokonce považují za vítězství samotnou existenci Ukrajiny. The National Interest vyzývá spojence, aby objektivně zhodnotili své možnosti, jakož i možnosti Ukrajiny, a navrhuje, aby se úsilí zaměřilo na hledání koexistence s Ruskem, které zůstane klíčovým soupeřem, ale i nezbytným partnerem při řešení globálních problémů.

*

Karol Jerguš, Armády Magazín SK

 

5 15 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
52 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 1 dnem

Už za pár týdnů proběhnou americké volby. Pokud vyhraje Trump, Zelenskyj by už žádné zbraně dostat neměl. Je šance, že vše skončí.

Hokarc
Hokarc
před 1 dnem

Ano, je za potřebí, aby je, tam za oceánem, také již začaly ,,svrbět prdele”.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 dnem

Vsichni co si hraji na ” moralni majaky” jsou ve skrytu pouze arogantni pokrytci

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem

Preventivní jaderný úder, tedy jako první zničí nejen Ameriku, nás ale i Rusko. Tak nevim k čemu to komu bude. Bude to úder první ale i poslední. No jestli naši zem napadne Putin třeba za to, že Američani nebo Britové povili střílet své rakety na Rusko, stane se mým nepřítelem. Pak tu budeme… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

A mezitím vším peklem bude stát Kutná Hora, která zůstane ušetřena, protože v ní žije jediný spravedlivý člověk.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

No takhle jste se ztrapnit opravdu nemusel… Opět diskuse jak noha… Potvrzujete mé připomínky, že když dochází argumenty dochází tu alespoň k zesmesňovani a urážení, když už ne k hrubé síle…a už howgh opravdu nemám zapotřebí stále na stejné opakující se kydy reagovat…

vaclav
vaclav
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Konečně už jdi do prdele- stejně patříž do stoky nebo sepiku

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Kazdy se bude branit..Co cekali,ze se s usmevem nechaji pomalu ” vykuchat”?
Uz pred lety jim Putin rekl,ze pro ne svet bez Ruska nema cenu…maji ostatni alespon trosku poslouchat

Ludvik
Ludvik
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Máte zdroj k svému tvrzení, že návrh nové ruské jaderné doktríny zahrnuje preventivní jaderný úder ?

V projevu V.V.Putina ( http://kremlin.ru/events/president/news/75182 ) o něm není žádná zmínka…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Ludvik

Vidím to už jen v titulku. Vy ne?Poslechněte si Putina. Nebo, že by to byl jen jeho osobitý humor? Nebo plané tlachání? Doktrína nedoktrína. Co řekne gosudar to platí. To by jste tu měl vědět. Co Putin dělá, dobře dělá! Teď jsem si šplhnul.

heriot
heriot
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Tak titulek který má přilákat čtenáře, je jedna věc a skutečný obsah jaderné doktríny Ruska je věc jiná.
O preventivním úderu tam není ani řeči. Opět Váš výmysl.
Klidně nás ovšem přesvědčte o opaku, třeba Vám “známí” zase dali nějaké tajné informace…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  heriot

Tak, že to Putin neřekl? Vy už nevíte opravdu kudy kam. Co furt melete o doktrínách zabyvejte se tím co Putin řekl. Já lžu

heriot
heriot
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Samozřejmě, že to neřekl…
Mluvil o nutnosti novelizovat jadernou doktrínu a o jaderném odstrašování. O preventivním jaderném úderu nepadlo ani slovo. Vždy pouze – v případě agrese.
Vy už jste fakt schopen zapřít nos mezi očima…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  heriot

Prosím vás napište tomu autorovi článku ať nás hlupáky ještě více neblbne. Tak že podle vás by Putin nebyl něčeho takového schopen? No já nevím, vy ho znáte dokonale.

vaclav
vaclav
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Proč to hovado je na tomto kanálu?

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  heriot

Když to Putin neřekl tak vynadejte autorovi titulku a neobviňujte mě ze lži. Pokolikáté už bezdůvodně? Už toho bezduchého tlachání nechte. Nikoho to tu nezajímá….

heriot
heriot
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Tak o pár příspěvků výše jste tvrdil že to Putin řekl…No tak, já už nevím, popíráte sám sebe.

Poslechněte si Putina. Nebo, že by to byl jen jeho osobitý humor? Nebo plané tlachání? Doktrína nedoktrína. Co řekne gosudar to platí. ” – napsal pan Kutnohorský…

vaclav
vaclav
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

FUJ

Ludvik
Ludvik
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jaderný úder, který lze označit za preventivní, zatím provedly USA svržením jaderných bomb na Hirošimu a Nagasaki v roce 1945. Zřejmě máte “bujnou fantasii”…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Ludvik

To nebyl úder preventivní ale ukončující válku. Pak už se Japonsko vzdalo. Bojovalo se už před tím.

Ludvik
Ludvik
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jaderné bomby, svržené USA, 2.svv. rozhodně neukončily. Spíše měly ukázat SSSR, skutečnému vítězi nad Německem, svoje “vojenské možnosti” a postavení.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Ludvik

Nepíšu o ukončení války jako takové. Ukončení války mezi Japonskem a USA…a to ostatní jistě….

Karel2002
Karel2002
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Vzdal se hlavně japonský císař, generálové se vzdát odmítali. A pokud vím, USA měly jen dvě jaderné bomby, dalčí by musely vyrobit. Válka se mohla ještě prodloužit.

standa
standa
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Skoda, že vám nejsou jasné kořeny dění. Ušetřil byste si psaní. Je třeba pochopit, kdo vládne kolektivnímu Západu a chciválkové se odvolávají na na článek NATO o společné reakci proti útočníkovi. Útok na Rusko je společný, odveta bude na i na společníky a těmi jsme. Dnes jinak pojmuta odveta Ruskem plně odpovídá reakci na… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  standa

Mezi všemi těmi kolaboranty už mi zbývá být jen český kolaborant. No ruské rakety tu jako vy vítat nebudu.

vaclav
vaclav
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

No hlavně že jsme si zasloužili bombardování těsně před ukončením války ze strany \USA a VB- jdi do prdele hovado.

vaclav
vaclav
před 1 dnem
Odpověď uživateli  standa

Kutnohorský je hovado, které se snaží jen infikovat tento kanál

heriot
heriot
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Tak z Ruska jsme svého nepřítele udělali dávno my – miliardy ve zbraních na Ukrajinu, naše raketomety ostřelují Belgorod a zabíjejí civilisty, naši specialisté je tomu hbitě naučili…Evidetně Vám to nevadí.
Ostatně Rusko bylo naším oficiálním nepřítelem i za protektorátu, že, takže i tehdy byste jistě stál na straně nepřátel SSSR…

Naposledy upraveno před 1 dnem uživatelem heriot
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  heriot

No tohle už je gól… Prosím nedělejte z toho komedii. Srovnávat okupaci s dneškem. Opakuji znova. CCCP vděčím za svůj život ale současnému kapitalistickému, mafiánsky oligarchystickému Rusku nedlužím nic a nikomu se nebudu zpovídat za to co si o něm myslím. Rozhodně je mi šumák, když si dnes mezi sebou vyřizují účty proputinovští a proputinovští… Číst vice »

heriot
heriot
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Samozřejmě, že Putin o preventivním jaderném úderu nemluvil. Pokud stále lžete, že mluvil, no tak ukažte kde.
JInak klidně budu srovnávat, pro Vás je to komedie, pro mne poučení z dějin.

Praded
Praded
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Emerika má nejvíce zavražděných prezidentů, to je snad ta demokracie podle vašeho gusta?

mikkesh
mikkesh
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Zkuste přečíst ještě jednou. Třeba přijdete na to, že banderovci žádné povolení nepotřebují. Pokud poletí raketa na Rusko z Ukrajiny, řídí a odpaluje Američan, Kanaďan, nebo Brit. Nebo si myslíte, že Ukrajinci vlastní satelity a naváděcí systémy? Dokonce i naše houfnice dostávají souřadnice od výše jmenovaných. Rus má pro nechápající určitě i jinou možnost. Třeba… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 dnem uživatelem mikkesh
Praded
Praded
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Nejde o kolaboranty ale o tisíciletou snahu rozvrátit Rusko, ať je tam u moci kdokoliv.

vaclav
vaclav
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Kutnohorský ty jsi oprAVU hovado

Jarin G.
Jarin G.
před 1 dnem

Poznámka mimo téma! Tak se nám včera odkopal protiruský aktivista kutnonorský! Proto to neustále zesměšňování Ruska v SVO. Kopíruji z diskuze k článku: Zprávy z bojiště 25. 9. 2024kutnohorsky před 16 hodinami Odpověď uživateli  jbskalensky Jste sprostý budu i já. Mě je celé Rusko u i s gosudarem u prdele. A vy si dejte bacha ať vám z něho nepraskne žilka…Tohle je úroveň… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Jarin G.

Ano ne hrubý pytel hrubá záplata když Jablonský o hovně já oprdeli. Pouze má reakce na sprostotu .bVy se zabýváte mými charakterovými vlastnostmi a umíte šmahem bez důkazů jen odsuzovat. Jen stále to ubohé, kdo není je proti nám. Teda s vámi opravdu nikdy nebudu a ani na pivo bych a vámi nešel. Mohu jen… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

cizí země. Přenechám to ruským gerojům ať se tu plácají po zadech. Tyto diskuse již opustila řada rozumných lidí. Je to škoda. Když jsem viděl , že Iščenko netáhne, něco jsem napsal a hned bylo ze dvou obdiných dvacet dalších příspěvků. A tu prdel mi promiňte. Jsou mi u zadečku. No psát tu jen… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Já si myslím, že se zde bez TVÝCH hlubokých myšlenek a překvapivých závěrů zdejší suita klidně obejde. Jejich názor je jejich názor, ať se TI to líbí nebo ne, ať s ním lze souhlasit, nebo jen částečně nebo vůbec. Naplňují podstatu svobodné diskuze svobodných lidí ve svobodné společnosti (aspoň prozatím). Známkování, kádrování,… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Opravdu těm vyvoleným, co tu představují podstatu svobodné diskuse závidím. Škoda,bez já za ní jsem tu peskován. Tři věci vám na rozloučenou předpovím. Rusko Ukrajinu neporazí na hávu. Ukrajina se nevzdá i kdyby měla mít vládu v ilegalitě. Rusové ukrajinský fašismus nikdy neporazí. Ten zase přejde do ilegality a nebo bude zahnízděn v imigrantech.… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Já si z té ztráty opravdu nic nedělám. 😉

Praded
Praded
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Remízou v žádném případě, fašisté jsou nesmrtelní jako parazité a kalhoty stahujete brzy.

vaclav
vaclav
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Kolik bereš za tato ignorantská prohlášení?

orinoko
orinoko
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Místní aktiv dobyl svůj Kursk. Tam překvapení, poté zmatení, nedávno ruská aktivita, a teď už zase stagnace. Rusové v bojových liniích říkají, že množství ukro kamikadze nepolevuje ani přes hromady vlastnich mrdvol. Co vlastně chce Putinuv český potěr? Vlastní uspoKOJENI, ať to Rusa stojí co to stojí. On snad už zmizel i Cablik.… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 dnem
Odpověď uživateli  orinoko

” Mistnim” je v podstate jedno,jakym zpusobem se brani…Co ” mistnim” neni jedno je ta blba nabubrela arogance,ktera nas vede do maleru..Proc si proboha nekdo mysli,ze ma pravo ostatni neposlouchat?

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 dnem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Co neposlouchat?Primo ignorovat.Vzdyt to delaji i nam…Oznaci nas za ” dezolaty” a zvysoka na nas s…..Tenhle zpusob muze fungovat jen na ” trosky”

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  orinoko

On nezmizel jen Cablik. Orinoko, včera jsem řešili v hospodě to samé. A o Rusku už se nevedou žádné diskuse. Přestává zajímat…

vaclav
vaclav
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

\koudelníkův syn Jdi do prdele

maxim
maxim
před 1 dnem
Odpověď uživateli  Jarin G.

Pro Kutnohorského …
Když nebudete tak tvrdohlavý válečník v té své “flame war” -ohnivé, svaté válce o svůj názor na ukrajinskou válku -ruskou speciální operaci, a trochu v tom tématu polevíte, tak si ušetříte problémy s přesilou jiných flame “válečníků” o jejich názor …

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 dnem
Odpověď uživateli  maxim

To beru, ale problémy si šetřit nepotřebuju. Já totiž k té diskusi mám přece jen jiný přístup než ti zažraní. Rozhodně nic neprožívám natož abych se rozčiloval. To vůbec ne. Já ale nebojují o svůj názor, jen upozorňuji na to co je tak nějak špatně a na to co se mi prostě na… Číst vice »

Praded
Praded
před 1 dnem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jenže není náboženství jako náboženství a není kapitalizmus jako kapitalizmus.

Praded
Praded
před 1 dnem

Paraziti už nevědí kudy kam, tak se snaží pomocí prostitutů vyškolených ve svých institutech, nahnat euroatlantické zdebilizované stádo do armagedonu. Jasně to dokládají díla všech pro ně pracujících novodobých “inteligentů”, jako Kalergi, Břežinský, Šoroš atd. atd.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 dnem

Porad prekracovali cervene cary, jeste se u toho tvarili,ze oni smi vse..tak at se nedivi