Ve Venezuele zadrželi špiony ze Španělska, USA a České republiky (DOPLNĚNO)

Venezuelské tajné služby zadržely dva občany Španělska, tři občany Spojených států a občana České republiky, kteří jsou podezřelí z plánování atentátu na prezidenta Nicoláse Madura a pokusu o destabilizaci země. Oznámil to dnes venezuelský ministr vnitra Diosdado Cabeio.

Milan Novický
Milan Novický

Zadržení jednali na základě pověření španělského Národního zpravodajského centra. Španělský tisk se postavil na obranu špionů a obvinil Madura z diktátorských sklonů. Otec jednoho ze Španělů v televizi řekl, že jeho syn nebyl špion a do Venezuely odjel na dovolenou. Člověk by si myslel, že země, kterou otřásají opoziční protesty a hrozby Západu, že proti současné vládě použije sílu, bude dobrým místem pro cestovní ruch.

Jeden ze zadržených Američanů je členem speciálních jednotek amerického námořnictva SEALs. Špioni se podíleli na pašování 400 střelných zbraní do Venezuely a měli zajistit příchod bandy žoldnéřů, kteří se měli zúčastnit plánovaného povstání.

USA se obávají ruského vlivu v Mexiku

Američtí experti na konferenci organizované Brookingsovou univerzitou ve Washingtonu uvedli, že existuje nebezpečí ruského vlivu v Mexiku, zatímco pozornost USA pohlcují události na Ukrajině a kolem Izraele a Tchaj-wanu.

Bolestí hlavy pro USA je televizní kanál Russia Today (RT) včetně jeho španělské jazykové verze. Reportéři RT působí v Mexiku a dalších zemích Latinské Ameriky, čímž USA přicházejí o svůj informační monopol v regionu. To má vliv na USA a Evropu, uvedla Fiona Hillová, bývalá poradkyně pro Rusko v administrativě Donalda Trumpa, když byl prezidentem.

Hillová se obává, že Rusové nepotřebují víza k návštěvě Mexika a že dialog mezi Mexikem a Washingtonem je poznamenán migrační krizí. Pronikání tisíců mexických nelegálních přistěhovalců do USA normalizaci vztahů nepomáhá.

*

Milan Novický, Armádny Magazín Sk

 

Zadrženým Čechem je Jan Darmovzal, příslušník aktivních záloh, před tím sloužil v AČR u výsadkářů. Podle některých zdrojů byl držitelem prověrky na stupeň tajné.

Podle zjištění Neovlivní.cz jde o třiatřicetiletého Jana Darmovzala, aktivního záložníka ze 43. výsadkového pluku v Chrudimi.

Muž se v minulosti prezentoval jako skvělý sportovec, má za sebou sportovní studia na brněnské univerzitě. Pět let podle svého životopisu působil v Singapuru, kde dálkově vystudoval právo na Londýnské univerzitě. Po návratu do Česka pracoval pro českou státní správu a následně působil v armádě.

“K aktivním zálohám u 43. výsadkového pluku Chrudim nastoupil v roce 2019 na pozici staršího střelce,” popsal pro Neovlivní.cz vysoce důvěryhodný zdroj z bezpečnostní komunity.

ZDROJ

Jeho profil odpovídá kariéře, kterou za minulého režimu nastoupil i pan prezident Pávek.

Vzkaz paní z božího dopuštění ministryni Černochové: Někde ve špionážních strukturách našich dnešních spojenců máte krtka (jestli ovšem víte, co to znamená). Neplýtvejte vyškolenými kádry na nějakou Venezuelu, i kdyby se páníček za oceánem na uši stavěl. Máme jich málo.

4.1 13 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
19 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tomaskova
tomaskova
před 3 dny

My musíme být vlezlí v každé špinavosti.

Primak
Primak
před 3 dny

Koukněte na diskuzi v novém článku Kurska, co se právě stalo v Libanonu

Karel2002
Karel2002
před 3 dny
Odpověď uživateli  Primak

Takhle to tam probíhá už snad 70 let a každému je to jedno. I můj dávno zemřelý dědeček se tomu divil, ale nemohl s tím nic dělat.