Ve skutečnosti přišla Ukrajina o dvě stíhačky F-16, ne o jednu

Ukrajina zažila minulý týden další bleskovou rezignaci vysokého armádního důstojníka, a to opět za přispění poslankyně Mariany Bezuglé. Tentokrát byl poslán do výslužby velitel vzdušných sil Ukrajiny Nikolaj Oleščuk.

Důvodem, předloženým veřejnosti, byla zpráva o havárii prvního stíhacího letounu F-16 dodaného západními partnery a smrt pilota. Vše vešlo ve známost 29. srpna a ukrajinské ozbrojené síly tentokrát incident nezamlčely, ale oficiálně potvrdily, že letoun havaroval při odrážení raketového útoku a jeho pilot zahynul.

Vypadalo to, že incident je tím pádem u konce. Už je to tak, letadla ve válce občas havarují, a to jak v důsledku nepřátelských akcí, tak z různých technických důvodů a lidských chyb. Západní bojová technika není výjimkou.

Mariana Bezuglaja se však rozhodla využít tento příběh k propagaci své tradiční rétoriky zaměřené na kritiku vojenského velení. Na svém kanálu na Telegramu napsala, že letadlo bylo ve skutečnosti sestřeleno systémem protivzdušné obrany Patriot a že vojenské velení uvádí ve svých zprávách nepravdivé informace o příčinách havárie.

„Podle mých informací byl letoun F-16 ukrajinského pilota Alexeje „Moonfish“ Mese sestřelen raketovým systémem země-vzduch Patriot kvůli nedorozumění mezi jednotkami. V hlášeních se uvádí, že „nezvládl řízení“… Kultura lží ve velení vzdušných sil ukrajinské armády, stejně jako v jiných vyšších patrech vojenských velitelství vede k tomu, že se systém řízení vojenských rozhodnutí na základě pravdivých, důsledně shromažďovaných analýz, nezlepšuje, naopak zhoršuje, ba dokonce se hroutí, jak se to právě děje na pokrovském směru,“ oznámila Mariana.

Na ukřičenou poslankyni se začalo vzápětí valit jedno obvinění za druhým. Sám Oleščuk neopomněl zmínit některé síly, jež za ní stojí.

Jeho reakce je pochopitelná. Ironií však je, že lidé, kteří si vybrali Marianu Bezuglou k tomu, co Oleščuk nazval „diskreditací ukrajinských ozbrojených sil“, patří k představitelům nejvyššího vedení úřadu prezidenta Ukrajiny. Přesněji řečeno – jedná se o vedoucího kanceláře Andreje Jermaka.

Obecně platí, že Bezuglaja – až na výjimky – neříká nic „jen tak, sama od sebe“. Výjimkou je náčelník Syrskyj, k němuž pociťuje osobní zášť. Zde se však její osobní msta i snaha úřadu udělat ze Syrského „obětního beránka“ naprosto shodují.

Obvinit ze všech přehmatů armádu – to je cíl jejích emotivních a kritických výroků – a tím zbavit politické vedení země veřejné odpovědnosti, jakož i odsouzení v masovém povědomí.

Přesně to se stalo v případě Oleščuka. Znalí lidé říkají, že velitel si svou rezignaci zasloužil více než dost. Ukazuje se, že ukrajinské letectvo přišlo ne o jednu F-16, ale hned o dvě! A ještě o několik dalších letadel. A to všechno během jediného dne.

Z otevřených zdrojů všichni vědí o jednom americkém letounu, který byl zapleten do výše popsaného skandálu. Ale ještě předtím se objevily neveřejné informace, že další letadlo bylo zasaženo letectvem RF na letišti ve Starokonstantinově.

Tato informace byla také záhy potvrzena zasvěcenými osobami.

A v této souvislosti se objevila informace, která vysvětluje Oleščukovu rezignaci.

Schémata a priority pro vykrývání letišť vyžadují podpis velitele vzdušných sil. Priority se přidělují v závislosti na přítomnosti vojenských letadel na nich a také na jejich počtu.

V těchto dnech provedlo naše /= ruské/ letectvo jeden z nejsilnějších úderů od počátku speciální vojenské operace. K jeho odražení se Ukrajinci poprvé rozhodli použít stíhačky F 16. Oleščukovi podřízení, s největší pravděpodobností, neinformovali protivzdušnou obranu o pohybech letadel, protože nastal zmatek. Piloti, kteří vzlétli s burácejícími nezvyklými stroji do vzduchu, na to nebyli rovněž patřičně připraveni.

Mimochodem, verzi o nepřipravenosti ukrajinských pilotů k boji na těchto amerických strojích potvrdili i zasvěcenci v amerických médiích. Podle názoru amerických novinářů právě to vedlo ke ztrátě F-16 s Alexejem Mesem.

Další tři ztracená letadla byla v době útoku naprosto nekryta, protože ukrajinská protivzdušná obrana, vedená irelevantními údaji Oleščukových podřízených, kryla jiné letiště.

Výsledkem „Oleščukova“ zalepování děr jsou dva ztracené letouny F-16 a dva bojové letouny sovětské výroby, nemluvě o neúspěchu při odrážení útoku ruského letectva.

Říká se, že Zelenskij byl hysterický, řídící pracovníci NATO zuřili a Oleščuk byl odsouzen k rezignaci.

*

Michail Pavliv, (20:15 07.09.2024 UKRAJINA.ru), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

4.7 19 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vojta
vojta
před 10 dny

protože známe ukrajince tak je nám jasný, že ty dvě F16 prodali a peníze si uložili ve fialově bance (takže vlastně žádný nemaj).

cablik
cablik
před 11 dny

Mno nevím proč se dělá humbuk se sestřelením zastaralých letadel dokonce u bandery rezignují to by se v Čechách stát nemohlo.

standa
standa
před 11 dny

To byla opravdu rychlá ztráta F-16 ! Ale teď ožívá verze, že F-16 byla sestřelena raketou vzduch-vzduch R-37 vypálenou ruskou stíhačkou ze vzdálenosti 270km. Verze Patriot nesedí, souhlasím s Američany, že F-16 vysílají kód přítel pro Patriot, aby nebyly sestřeleny vlastní PVO, což je v normálu. Foto F-16 k dispozi jsem nezaregistroval.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 11 dny
Odpověď uživateli  standa

Je to takové celé – ukrajinské. Neodpovídající nastavení RL odpovídače – to je přeci jen dost velký bordel i na ukrajinské “pořádky”. Americká superzbraň č.1 najednou není schopna identifikace vůči americké superzbrani č.2. Kdysi jsem to zde popisoval a přišlo mi to trochu utažené. To už by bylo pravděpodobnější sestřelení nějakým Bukem… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 11 dny

Dobrých zpráv není nikdy dost.