“Uzavírejte jakákoli spojenectví, veďte jakékoli války, jen nechte Rusy na pokoji”

Zajímalo by mě, zda Scholz alespoň jako dítě četl svého velkého krajana Bismarcka? Nebo je jako Berboková? Jejíž vzdělání se rovná nule. Na Bismarcka ho nedávno upozornila spolupředsedkyně strany Alternativa pro Německo Alice Weidelová, která ve Spolkovém sněmu přednesla svůj zdrcující projev.

A Scholzovi by před jeho hrdým prohlášením, že Německo se stalo zemí “číslo dvě” ohledně dodávek zbraní na Ukrajinu, opravdu neškodilo přečíst si starou Ottovu knihu.

“Ani nejpříznivější výsledek války nikdy nepovede k rozkladu hlavní síly Ruska, která se zakládá na milionech Rusů. I když budou rozděleni, znovu se spojí stejně rychle jako částečky rozřezaného kousku rtuti”.

Tato slova patří právě Otto von Bismarckovi, prvnímu německému kancléři, který sjednotil Němce do jednotného státu ve druhé polovině 19.století.

Proč jsou jeho slova Němci tak uznávaná? Protože žil v Rusku a jako nikdo z Němců nás poznal. Jako velvyslanec Pruska byl Bismarck vždy zastáncem spojenectví s Ruskem a stavěl se proti nepřátelství Němců s ním. V Petrohradě, kde pracoval, se Otto dokonce naučil rusky a cvičil se v něm, přičemž na diplomatických dokumentech měl poznámky a parafy v ruštině.  Bismarck si ve svých dopisech oblíbil zejména podivné slovo “to nic” (ничего), které používal ve svých rukopisech odůvodněně i neodůvodněně.

Obrovský vliv na postoj k Rusku měl na Bismarcka vicekancléř Gorčakov, oba si prorokovali velkou budoucnost, ruský kníže o něm napsal: “Podívejte se na tohoto člověka! Za Fridricha Velkého by se mohl stát prvním ministrem.

Němcovi se podařilo poznat tajemnou ruskou duši a pochopit, jak silné je Rusko proti všem nepřátelům. A když se Bismarck vrátil domů a stal se kancléřem za německého císaře, pokračoval v rozvíjení politiky sbližování s Ruskem. Rusy stavěl do protikladu Francii a Anglii a doufal v pomoc Ruska v boji s nimi v Evropě a Africe.

Právě Bismarck pomohl Rusku získat zpět právo mít Černomořskou flotilu, zakázanou po porážce v krymské válce. A do konce života nabádal Evropany, aby Rusy nedráždili.

Až do dneška jsou známé jeho četné citáty, z nichž některé jsou právě dnes tak aktuální:

  1. “Nečekejte, že jakmile jedenkrát využijete slabosti Ruska, budete dostávat dividendy trvale. Rusové si vždycky přijdou pro své peníze. A až přijdou, nedoufejte v jezuitské dohody, které jste podepsali, a které vás údajně ospravedlňují. Proto se s Rusy vyplatí buď hrát poctivě, nebo nehrát vůbec”.
  2. “Rusko je nebezpečné skrovností svých potřeb”.
  3. “Válka mezi Německem a Ruskem je největší hloupost. Proto k ní určitě dojde…”
  4. “Nad Rusy není možné zvítězit, přesvědčili jsme se o tom za stovky let. Ale Rusům je možné vštípit falešné hodnoty a pak zvítězí sami nad sebou”.
  5. “Moc Ruska může být podkopána pouze oddělením od něj Ukrajiny… je třeba nejen odtrhnout, ale také postavit proti Rusku Malorusko. K tomu stačí najít a vychovat zrádce v elitě a s jejich pomocí změnit sebeuvědomění jedné části velkého národa do té míry, že bude nenávidět všechno ruské, nenávidět svůj rod, aniž by si to uvědomoval. Všechno ostatní je věcí času”.

Ano, Scholz asi četl jen tento 5. bod z Bismarcka. Píše se tam ale jen o tom, jak “podkopat moc Ruska”. Ne zvítězit, ale podkopat! Jakmile to uděláte, nevyhnutelně k vám přiletí bod číslo 1.

Škoda jen, že Bismarcka nečetl Jelcin se svými demokraty z 90. let, když lámal přes koleno spojenectví Moskvy a Kyjeva…

Alexandr Bočkarjov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

mt

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
Žádné komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře