Stážista MI6, zaměřený na Rusko. Šéf české rozvědky chce rozhádat Moskvu s Bělehradem a Minskem

Největší bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku zůstává Rusko. Uvádí to zpráva Bezpečnostní a informační služby (BIS) ve své výroční analýze za rok 2023, kterou 12. září zveřejnila česká média.

Na snímku je plechová cedule z doby německého Protektorátu Čechy a Morava: takhle strašil Hitler a jeho kolaboranti českou veřejnost “barbary z Východu”. Ti nám nakonec přinesli svobodu a zachránili český národ před plánovanou fyzickou likvidací. Nějak se nám ta historie opakuje…

*

Podle údajů české kontrarozvědky shromážděných v uplynulém roce souvisí „škodlivé aktivity“ Ruska především s jeho záměrem přetvořit geopolitickou mapu světa a vytvořit „nový světový řád“, což je v současnosti největší výzvou pro světové společenství.

Podle ředitele BIS Michala Koudelky představuje Rusko hrozbu nejen kvůli dění na Ukrajině, ale také kvůli svým snahám prohlubovat konflikty ve společnostech západních zemí. Využívá k tomu dezinformace a podvratnou činnost, tvrdí dotyčný.

Česká kontrarozvědka upozornila, že Rusko využívá při svých aktivitách moderní technologie a umělou inteligenci, a ze sociálních sítí – především Telegram.

BIS také obvinila ruské zpravodajské služby z kybernetických útoků na české ministerstvo zahraničí, na železniční síť a na Český rozhlas.

Zástupci zpravodajské služby tvrdí, že Rusko se po vyhoštění mnoha zaměstnanců a diplomatů ruské ambasády v Praze v letech 2021 a 2022 nyní snaží pod diplomatickým krytím obnovit vliv své agentury v České republice. Ruští agenti údajně provádějí své špionážní a vlivové operace přímo z území Ruské federace nebo z území spřátelených či neutrálních zemí.

K tomuto účelu jsou využívány jak dlouhodobé diplomatické akreditace, tak krátkodobá víza, uvádí česká kontrarozvědka. BIS se obává, že Češi cestující do Ruska mohou být naverbováni ruskými zpravodajskými službami.

Téměř současně se zveřejněním zprávy České bezpečnostní a informační služby se v ruských médiích objevilo prohlášení ruské Federální bezpečnostní služby, podle něhož provádí britské ministerstvo zahraničí prostřednictvím jedné ze svých složek podvratnou činnost proti Rusku.

Jedná se o Ředitelství pro východní Evropu a Střední Asii, které bylo po zahájení speciální vojenské operace na Ukrajině transformováno na speciální službu, uvedlo ruské ministerstvo v prohlášení zveřejněném 13. září.

Hlavním úkolem této složky je způsobit Rusku strategickou porážku, zdůrazňuje FSB.

Ruské ministerstvo zahraničí již ze své strany ukončilo akreditaci šesti pracovníkům politického oddělení britského velvyslanectví, kteří byli vysláni do Moskvy pod záštitou tohoto ředitelství, neboť jejich činnost vykazovala známky zpravodajské podvratné činnosti.

Podle politologa a docenta Ruské státní humanitně vědné univerzity Vadima Truchačeva se autor zprávy o hrozbách pro český stát, šéf kontrarozvědky Michal Koudelka, zdokonaloval ve zpravodajských dovednostech ve slavné britské tajné službě MI6, kde byl na stáži.

„Koudelka vydává podobné zprávy už řadu let. Celou svou kariéru postavil jen na boji proti Rusku,“ řekl expert serveru Ukraina.ru.

Truchačev připomněl, že i bývalý prezident Miloš Zeman dlouho odmítal potvrdit Koudelku ve funkci, protože si všiml jeho utkvělé orientace na Rusko a tendence podceňovat jiné hrozby.

Politolog také poznamenal, že čeští rusofobové nedávno prohráli volby do Evropského parlamentu a obvinili z toho Rusko. Nyní každý týden vydávají hlasitá rusofobní prohlášení a zpráva BIS je jedním z nich.

„Není v ní nic nového. Podobné zprávy psal Koudelka už před pěti lety,“ dodal Truchačev.

Podle něj si šéfa české kontrarozvědky pamatujeme také jako člověka, který inicioval vysoce medializovaný špionážní skandál, který v roce 2021 zničil rusko-české vztahy.

Oficiální Praha tehdy prohlásila, že se Rusko podílelo na organizaci výbuchu ve zbrojním skladu v obci Vrbětice na východě země v roce 2014, a použila to jako důvod k vyhoštění 18 ruských diplomatů.

Politolog zdůraznil, že Česká republika působí v současnosti velké problémy ve vztazích Ruska s Běloruskem a Srbskem. Uvedl, že srbské střely dopadající na (rusky mluvící*) Ukrajinu jsou dílem českých institucí, zatímco práce s běloruskou opozicí je jednou z priorit české politiky.

„Srbsko-české vztahy jsou velmi úzké a v současnosti přímo působí proti Rusku. Česká republika masivně nakupuje náboje v Srbsku. Kde končí, víme velmi dobře. Kromě toho je Praha jedním z center ruské uprchlické nesystémové opozice,“ dodal Truchačev.

Na otázku, zda lze rostoucí počet špionážních skandálů mezi Ruskem a západními zeměmi považovat za důkaz nové „studené války“, Vadim Truchačev odpověděl, že Rusko již v horké válce se západními zeměmi je, jen nepřímo.

*

Taťjana Stojanovičová, 17:42 13.09.2024 UKRAJINA.ru, vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

* poznámka Nové Republiky

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

5 7 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
didusin
didusin
před 5 dny

Alfred Rosenberg ve svém deníku (vydala Academia) sděluje, že v roce 1941 uvažovali o sestavení paralelní ruské vlády s ruských emigrantů v Evropě. Chtěli s touto vládou projednat, zda by se Rusové spokojili s prostorem mezi Moskvou a Uralem, Sibiř nezmínil. Sám měl o úspěchu pochybnost, protože emigranti většinově toužili po návratu carismu. Zájem o zdroje je trvalým stavem i noční… Číst vice »

standa
standa
před 5 dny

On na to nemá dostatek intelektu. Je to jen divadlový papoušek.

standa
standa
před 5 dny

Rusko nebude mít důvod zachraňovat Česko.

Praded
Praded
před 5 dny

Staré přísloví: Když to dělám já, proč by to nedělal ten druhý. Dnes se ví, že starý Benda dělal disidentům účetního. Popisoval to jeden z nich, jak mu Benda vždy dával jen malý obnos, aby to prý nebylo nápadné. Dotyčného nakonec našly na podzim v dřevěném stánku Kinského sadech na Smíchově mrtvého.… Číst vice »

cablik
cablik
před 5 dny

Tak všechno okopírovali od nacistů a zaváděj to do naší doby nejdřív komunisté poté Babiš a nakonec Rusko furt mají nějaké viníky. Ty jejich pohádky s Timurem a jeho partou si mohou strčit za klobouk

mikkesh
mikkesh
před 5 dny

Největším nebezpečím pro BISku je normální vláda. Jestli přijde, co tak asi bude dělat ten moula? A to si ještě ten pitomeček vůbec neuvědomuje co činí. Slovy Stewarta Stevena autora, který vydoloval historická fakta a sepsal v knize Splinter Factor. Na str.132, CZ vydání 2019, píše : “Dva přední příslušníci kontrašpionáže, Smola a Kohoutek,… Číst vice »

Praded
Praded
před 5 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Co by se mu tam mohlo rozsvítit?

standa
standa
před 5 dny
Odpověď uživateli  Praded

Koudelka je rád, že má v kapse 33 stříbrných Jidášových.

Hokarc
Hokarc
před 5 dny

Když, von je pan ředitel pěkný arcilhář. Říká si o přeshubu. No, kéž by se mu to vyplnilo. Pojďme volit ty, kteří mu toto přání splní.