Slyšel někdo v poslední době od pana prezidenta, nebo od pana premiéra,..

Slyšel někdo v poslední době od pana prezidenta, nebo od pana premiéra nějaké oslavné ódy na úspěchy jejich pompézně ohlášené “muniční iniciativy” české vlády? Možná jsem jenom něco minul. Aktuálně to ale vypadá, že jí roste zdatná konkurence.

Jaroslav Štefec
Jaroslav Štefec

Britský ministr obrany John Healey oznámil, že Defence Equipment & Support, Úřad pro nákup vybavení a podpory britského ministerstva obrany, uzavřel kontrakt na nákup a dodávku 120.000 nových dělostřeleckých nábojů sovětského typu ráže 152 mm. Nákup je rozdělen do několika tranší v průběhu příštích 18 měsíců a první „tisíce granátů“ budou údajně dodány do konce letošního roku.

Smlouva v hodnotě 300 milionů britských liber (přibližně 8,91 miliardy korun) bude financována Mezinárodním fondem pro Ukrajinu (IFU), zřízeným vládou Spojeného království. Konkrétní dodavatele munice informace neuvádí, ale podle autorů se jedná o “východoevropské podniky”.

No nevykašlete se na pracné shánění a organizování dovozu starých granátů a střelného prachu za deset nebo dvacet tisíc korun, navíc s neustávajícími stížnostmi ukrajinské strany na jejich kvalitu, když tady máte kšeft na nové granáty včetně prachových náplní za cca 75.000 Kč za kus, jejichž výrobní cena včetně obalů a zapalovačů se (s nasazením života) pohybuje kolem 10.000 Kč! Nedivím se, že jak CZG, tak STV GROUP a další české zbrojovky navyšují výrobní kapacity jako o život.

Na závěr snad jedno malé doporučení pro naše slavné MO ČR, které zřejmě stojí za mikinami s granáty zprzněným státním znakem: Paní Černochová, máte jedinečnou příležitost získat pár korun do státní kasy! Když necháte karikatuře českého lva na oněch “granátových mikinách” amputovat jeden ocas, můžete je za nějakou tu libru nabídnout Británii pod hlavičkou “Britský lev, podporující britskou muniční iniciativu”! To se přece vyplatí!

*

Jaroslav Štefec, fb

4.6 13 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 8 dny

Jo když se chce všechno jde. U muziky su já chlap, doma koně hryžů žlab. A já pověm tatovi, dajte koňa rasovi. Ty co daní v daňových rájích, ty nějaký státní dluh nezajímá. Naopak, vytváříse v budoucnosti, příležitosti k levným nákupům.

cablik
cablik
před 8 dny

Mno jo i kdyby to sehnali tak jim to k vítězství nepomůže vojenská situace je daná. Ruské dělostřelectvo je na vyšší úrovni a jejich rakety vyřeší každý problém.

standa
standa
před 8 dny

Už aby ta bada 5-tikolky byla pryč !

kutnohorsky
kutnohorsky
před 8 dny

Trochu o jiné podpoře Ukrajiny. Titulek: Lidé v Praze přišili vyjádřit podporu Ukrajině. Letecký snímek ukazuje nějaké mažoretky s deštníky a kolem nich to sledují zjevně samí čumilové a zvědaví turisté, spoře roztroušeni po ploše náměstí. Udivuje mě pohled z dronu. Při malé účasti takovýchto akcí se ,,dav” fotil většinou od země a to první řadu, protože druhá už… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 8 dny

Kdysi jsme se o protektorátu učili, dnes v něm žijeme. Je to potupné. Smějí se a křičí ,,pošleme jim zbraně, vzali jsme, vám, na ně!” Ve jménu našich dětí. Zbavme se jich, vždyť jsou smetí !

vaclav
vaclav
před 8 dny
Odpověď uživateli  Hokarc

No nedali jsme ván nic a žádáme, aby jste šli do prdele a zapomnění