Rusové prolomili ukrajinskou obranu u Kleščejevky

Za posledních 24 hodin Rusové podle ukrajinských vojenských informací postoupili u Ugledaru a Torecka, píše ukrajinský web Strana.

Na západ od Ugledaru po dobytí Prečistovky zaútočí na vesnici Zolotaja Niva. Soudě podle mapy Deep State se přesunula do „šedé zóny“.

Ukrajinské ozbrojené síly loni v létě během ofenzivy na jihu dobyly zpět Zolotaju Nivu. Vesnice se nachází na silnici do Velikaja Novoselka, ke které v případě ztráty Nivy již nebude jediná osada. Vzdálenost mezi městem a vesnicí je deset kilometrů.

Velikaja Novoselka je po Ugledaru druhou opevněnou oblastí ukrajinských ozbrojených sil na jihu Donbasu. Pokud se Rusové rozhodnou zaútočit na město, mohli by na něj podniknout další útok z jihu – ze Staromajorského a Urožajnovo, které nedávno dobyli zpět.

V tuto chvíli, jak píše ruská vojenská veřejnost, se Rusové snaží dostat na protější břeh řeky Kašlagač a vytvořit tam předmostí.

Prozatím však není jasné, zda Ruská federace vážně plánuje útok na oblast Velikaja Novoselka, nebo provést diverzní manévr ve snaze rozprášit skupinu bránící Ugledar. Navíc postupují také severovýchodně od Ugledaru a útočí na vesnici Vodjanoje. Úspěch tam otevírá cestu k obejití Ugledaru ze severu.

Ale obecně, jak jsme již psali, se ruské jednotky přesouvají z jižní fronty na sever ve směru na Kuračovo a nádrž Kuračovo – velké opevněné oblasti ukrajinských ozbrojených sil. Stejným směrem postupují ze severu ruské jednotky, které nyní útočí na Selidovo.

To znamená, že obecný plán zůstává stejný – obejít hlavní obranné linie z týlu a vytvořit hrozbu obklíčení ukrajinské armády na široké frontě od Ukrajinska po Ugledar, což přiměje ukrajinské ozbrojené síly k ústupu na západ k hranici Doněcká oblast s Dněpropetrovskou a Záporožskou oblastí.

Ve směru Torecky ukrajinské veřejné stránky zaznamenávají postup Ruské federace v oblasti Družby – ale pohyb, soudě podle mapy Deep State, je na severozápad, směrem na Konstantinovka-Časovy Jar.

Ruské jednotky obešly Ugledar, další Patriot byl vyřazen

Ruské telegramové kanály tvrdí, že Rusové dnes prolomili obranu ukrajinských ozbrojených sil severně od této oblasti – u Kleščejevky. A jak bylo uvedeno, dosáhli východního břehu kanálu Severskij Doněc – Donbas, prorazili tři kilometry a zároveň obsadili dominantní výšiny, které se tam nacházejí.

Na ruských mapách to vypadá takto:

Na Ukrajině tato prohlášení nebyla komentována ani potvrzena.

Média pokračují v diskuzi o raketovém útoku na Poltavský vojenský institut spojů. Na výcvik jsou tam posíláni vojáci z celé Ukrajiny a z fronty, uvádí Bild s odkazem na zdroje. Školí specialisty v oblasti komunikací.

Dopisovatelé publikace na místě nebyli schopni ověřit zprávy ukrajinských úřadů o poškození nemocnice.

Voják, který prošel výcvikem v Ústavu a přežil nálet, uvedl, že dvě rakety jedna po druhé zasáhly stejné místo u vchodu do Institutu. Když zazněl poplach, mnoho lidí se tam chtělo uchýlit, protože nebyl čas hledat úkryt
 
„Kdybych běžel rychleji, pravděpodobně bych byl zabit,” říká mladý voják.

rp, prvnizpravy ,strana

5 5 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 9 dny

Děkuji všem za informace z fronty.