Rusofobní hysterie

převzato z FB

Thierry Breton a černá labuť ..

Thierry Breton (bývalý eurokomisař pro vnitřní trh) se nechal slyšet, že sílící moc v rukou Leyenové je nebezpečím pro Evropu. Na tom bychom se shodli, zvláštní ovšem je, že si toho nevšiml dříve, dokud byl komisařem. Kritizuje ji samozřejmě kvůli tomu, že ho z komise vykopla a tvrdí, že Francie přišla o vliv. Jenže Francie jeho vykopnutí spolupodepsala.

Osobně si také myslím, že zvyšující se moc Uršuly je nebezpečím pro Evropu i proto, že sestavení komise nenaznačuje žádnou změnu k pragmatické politice. Asi nejkřiklavěji je to vidět na volbě ohledně bezpečnosti a diplomacie. V době, kdy již takřka všichni mluví o nutném brzkém jednání v rusko-ukrajinském konfliktu, Leyenová nominuje na post viceprezidentky pro technickou suverenitu, bezpečnost a demokracii fanatickou Finku Hennu Virkkunen, do čela evropské diplomacie navrhuje estonskou fanatičku Kaju Kallasovou a do čela evropské obrany Litevce Andriuse Kubiliuse.

Všichni mají stejně nekompromisní pohled, který by se dal vyjádřit absurdními slovy Kallasové, že “pokud Rusko neprohraje, hrozí třetí světová válka”. Leyenová svým návrhem staví evropskou diplomacii do slepé uličky, protože na její vrchní diplomatku je v Rusku vydán zatykač a její šéf evropské obrany má zákaz vstupu do Ruska stejně jako fanatik Guy Verhofstadt, bývalý český komisař Füle nebo německý sudeťák Bernd Posselt.

Pokud mám obavy, že se někde současné napětí vymkne z kloubů, že dojde k tzv černé labuti, tak je to přesně region Pobaltí. Pidizemě Estonsko, kde se nachází ta malá městečka, po kterých budou nově pojmenované dvě letadla společnosti Air Baltic a která má méně obyvatel než Praha a z toho je ještě ca 24 procent Rusů, je podle slov náčelníka generálního štábu estonských obranných sil generálmajora Vahura Karuse připravena zahájit preventivní úder proti Rusku v případě, že Ruská federace projeví známky přípravy k útoku na blok. Ano takové řeči se aktuálně v Estonsku vedou.

V pobaltských zemích je rusofóbní hysterie asi největší v Evropě a řeči Kallasové tam nejsou nic neobvyklého. Prezident Alar Karis, bývalý rektor univerzity v Tartu, která zastavila přijímaní všech ruských studentů, také veřejně tvrdí, že “Rusko musí být poraženo, že musíme (Západ) překročit všechny červené linie a začít vytlačovat Rusko z Ukrajiny”. Velká válka vůbec nemusí vzniknout nějakým americkým strategickým rozhodnutím, ale v rámci hysterie malého mopslíka, který chce podle svého prezidenta sestřelovat ruské drony už na ruském území. Zemi zachvátila horečka, aktivně se provádějí hony na ruské agenty a estonský prezident tvrdí, že “ruská rozvědka je všude a její propaganda je všude”.

V Litvě jsou propouštěni hasiči a policisté a jejich ministryně vnitra prohlašuje, že pouze “loajální úředníci” mohou sloužit státu, což u státu s podílem 7 procent Rusů a Bělorusů znamená, že oni to nejsou stejně jako Litevci, kteří nezastávají jednotnou proukrajinskou pozici. Ale nejen ti, ještě v roce 2018 tvrdili litevští politologové, že 6 procent Poláků, kteří tam žijí, jsou prý pod vlivem Kremlu.

V březnu byla obviněna lotyšská europoslankyně ruského původu, matematička Tatjana Ždanoková, ze špionáže pro FSB. Tato politička nikdy své proruské názory neskrývala, standardně hlasovala prorusky i v evropském parlamentu, vedla soudní spory s s Lotyšskem před mezinárodním soudem pro lidská práva aj. Žádný div, že ležela Lotyšům v žaludku. Ovšem bizarní mi přijde jiné obvinění a odsouzení.

V Estonsku byl obviněn a odsouzen profesor politologie Viačeslav Morozov, původem Rus, kterého prý ruská rozvědka naverbovala před 30 lety. Shodou okolností byl pedagogem na stejné Univerzitě, kde vyučoval i estonský prezident a kde nyní hlavní část cizích studentů tvoří Ukrajinci. Zatknut byl v lednu, odsouzen v červnu a po celou dobu musel zůstat ve vazbě, aby nemohl cituji: pokračovat v páchání trestných činů.

Celý ten proces byl přinejmenším zvláštní. Profesor Morozov, který do roku 2010 pracoval na Univerzitě v Petrohradu, studoval mj. na základě Fulbrightovo programu v Denveru a nyní učil na univerzitě v estonském Tartu a u nějž studovalo tisíce studentů, nejenže prý nedostával od Rusů peníze, ale ani neměl přístup k nějakým utajovaným státním informacím.

Podle obžaloby prý “shromažďoval veřejně přístupné informace a využil své akademické vzdělání k jejich analýze”. Cituji: “Morozov například předal ruské speciální službě informace o politické situaci v Estonsku a volbách, spojeneckých vztazích a integraci” při svých pravidelných cestách domů. Morozovovi bývalí studenti a kolegové přitom vyprávěli, že nic nenasvědčovalo tomu, že by choval nějaké sympatie k Rusku, ale jak objasňuje Brit Keir Giles, který píše příručky pro NATO, “lidé, kteří své sympatie úspěšně skrývají, budou nebezpečnější než zjevní sympatizanti s Ruskem.”

Estonský Koudelka, který se jmenuje Palloson, z kterého už od pohledu jde strach, když si ho člověk představí v historické německé uniformě, bez legrace po odsouzení řekl: “Morozovův případ ukazuje, že dříve nebo později se dostaneme k tomu nejkonspirativnějšímu agentovi. Doporučujeme těm, kteří pracují pro ruské speciální služby, aby se na nás obrátili sami.” Z toho mrazí. Na stránce jeho úřadu stoji: Rusko představuje pro bezpečnost Estonska největší hrozbu. Jeho cílem je rozbít a restrukturalizovat evropskou bezpečnostní architekturu a světový řád založený na pravidlech a obnovit svůj imperiální sen.

(na snímku profesor politologie Viečeslav Morozov )

4.3 12 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 2 dny

Všechny ty nýmandy z pobaltských ekonomických tygrů (třetina tygříků odtud utekla, nevídané) Uršulka z Leyna jen přečetla. Obálka se jmény jí přišla od strýčka Samaela z poza oceánu. Jinak by se taky za Uršulkou mohla zavřít voda. Spíše by se mělo pracovat na tom, aby se za ní voda nezavřela, ale aby holka… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 3 dny

Fuj tajbl, ještě že nežijeme v Estonsku. To my se za své sympatie k Rusku stydět nemusíme. Že.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 3 dny

“Pokud mám obavy, že se někde současné napětí vymkne z kloubů, že dojde k tzv černé labuti, tak je to přesně region Pobaltí.” Už dlouho říkám, že jestli někdo v našich médiích vždy stojí za poslech, tak jsou to Zaorálek a Cyril Svoboda (ten obzvláště proto, že večeřel u stolu hned vedle Putina). V pátečních 360°… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 3 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

-pokr- Jistě mají mnozí v paměti Istanbulská jednání o Ukrajině z 2022, kdy byla Ukrajina připravena na dohodu s Ruskem a jak to dopadlo, cituji narychlo,tzn. bez ohledu na zdroj: “Krátce po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 připravili vyjednavači obou stran mírovou smlouvu, která byla podle dříve zveřejněných zpráv, blízko podpisu. Následně ale Kyjev po návštěvě tehdejšího britského premiéra… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Cyril Svoboda? “Náš” Kyril. Za třicet let toho napovídal opravdu hodně. Ale ještě nic neřekl. Snad až teď, kdy toho nešťastníka odevšad vylili, snaží se zbavit staré vesty. Jinak uznávám, že mluvit hodiny a nic neříct, to on uměl … patřil u nás k nejlepším. No a Zaorálek? Ten se nechá poslouchat když je… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 2 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Zaorálek je považovaný za pročínského, C.Svoboda za proruského – kvůli tomu jej chtěla KDU-ČSL vyloučit :
“Lidovci řeší vyloučení Cyrila Svobody. „Měli se ho zbavit dávno,“ říká novinář”https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-5-59-exministr-cyril-svoboda-a-nedostatek-volicu-problemy-lidovcu-se-vrsi-249403#:~
Žádný z nich nezastává nějakou vládní funkci, čímž se mohou vyjadřovat svobodněji. A pokud Svobodu chcete vyhodit z vlaku či ho umlčet, přidejte se k Lidovcům.

vachav
vachav
před 2 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Krátká paměť je prevít.Vzpomínám si,jak oportunista Zaorálek(někteří diskutující ho kdysi nazývali Zvorálkem),letěl jako jeden z prvních na Ukrajinu v r.2014 podpořit Majdan!!??

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 3 dny

Hm..Za chvilku nas zavrou vsechny..Nejvetsi provineni..analyzovat verejne dostupne informace..Vzdyt nam rikali,ze dnes se vse musi brat jako nabozenstvi..verit,neanalyzovat ( nemyslet,nezkoumat)

standa
standa
před 2 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Vzhůru a s písní na rtech do skanzenu kolektivního Západu ! Tohle ani Orwell 1984 netušil.