Rusko zahájilo trestní řízení týkající se genocidy ve Finských koncentračních táborech v Karélii během 2.světové války

Karelsko, nebo Karelská republika, je od roku 1991 republika Ruské federace ležící na severu Ruska, u hranic s Finskem. Byla osídlena již v dobách kolem 1. tisíciletí. Ve 12. století oblast obsadila Novgorodská republika, nakonec se dostala pod vliv Moskvy v polovině 15. století. V 17. století se stala častým terčem útoků Švédů, kteří odkrajovali z jejího území, to se však po čase zase ustálilo do původního stavu – Karélie se vrátila Rusku. V posledních dobách carského Ruska se v zemi rozvíjela výroba dřeva a železa. Po říjnové revoluci (1917) vznikla Karelská ASSR, ale po sovětsko-finské válce byla přeorganizována jako samostatná, šestnáctá sovětská republika. V roce 1956 byl statut území opět změněn na ASSR.

Během druhé světové války okupovala finská armáda východní Karelii (která nikdy nepatřila do Finska), kde byly vytvořeny koncentrační tábory pro sovětské občany slovanského původu. První tábor byl založen 24. října v Petrozavodsku. Celkově působilo na území východní Karélie 13 finských koncentračních táborů, kterými prošlo 30 000 lidí. Asi třetina z nich zemřela.

„Vyšetřovací výbor Ruska zahájil trestní případ genocidy více než 8 000 lidí včetně 2 000 dětí v nacistických koncentračních táborech v okupované části Karélie během Velké vlastenecké války. V hlavním vyšetřovacím oddělení Ruské federace bylo na základě výsledků kontroly procesu a studia archivních materiálů o masovém zabíjení civilistů v Karelské republice zahájeno trestní řízení podle článku 357 Trestního zákona Ruské federace (dále jen „genocida“).“ řekla novinářům oficiální představitelka vyšetřovacího výboru RF Svetlana Petrenko.

Během auditu bylo zjištěno, že po invazi do Karelsko-finské SSR velení okupačních sil a okupační zpráva vytvořily nejméně 14 koncentračních táborů, které měly shromažďovat ruské etnické obyvatelstvo v životních podmínkách, výživě a pracovních povinnostech, které byly neslučitelné se životem. , „Během okupace oblasti v letech 1941 až 1944 bylo v těchto táborech zadrženo nejméně 24 tisíc lidí, z nichž zemřelo nejméně 8 000 civilistů včetně více než 2 000 dětí. Více než 7 000 válečných zajatců bylo zaživa pohřbeno, usmrceno v plynových komorách, nebo zastřeleno,“ – řekla představitelka vyšetřovacího výboru.

„Vyšetřovatelé v současnosti provádějí potřebná vyšetřovací opatření zaměřená na zjištění všech okolností trestných činů, důkladně se studují archivní materiály usvědčující páchání válečných zločinů a zločiny proti lidskosti vůči civilnímu obyvatelstvu, vyšetřovací výbor bude pokračovat v práci na odhalování a vyšetřování zločinů spáchaných nacisty během Velké vojny. proti klidnému sovětskému obyvatelstvu.” připomněla Petrenková

V současnosti žije v Karélii více než 2 000 potomků bývalých mladistvých vězňů finských koncentračních táborů, kteří jsou přímými svědky krutostí německo-finských vojáků.

*

ZDROJ

4.4 9 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 10 dny

Jen ať se ví o finských válečných zločinech ! A to se Finové představovali jako demokraté ! Hnusné a odporné !

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 dny
Odpověď uživateli  standa

Stando o finských válečných zločinech se jistě ví. A řešit to až teď? Když si Rusové myslí, že to nějaké pozitivum do dnešní doby přinese budiž. Připadá mi to trochu podobné jako ,,naše” věčně šťourání se do ruských gulagů…

Praded
Praded
před 10 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

O banderovcích se také vědělo a protože sovětská moc se nepostarala o odsouzení, jmenovitý seznam těchto zločinců, případné další stíhání a zveřejnění u OSN, došlo k tomu co vidíme na okrajině. Euroatlantická civilizace si pěstovala tisíce hunků, kteří připravovaly své potomky na návrat a pochod na východ. Většina chochlů na okrajině si myslela, že za podpory… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 10 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Pokud však zatím nebyla finská zvěrstva (z důvodů politických) pojmenována, je potřebné to učinit dnes. I kdyby jen proto, že na to Rusové nezapomněli, a že jejich opakování nemíní připustit.

cablik
cablik
před 10 dny

No nevím jestli to je dobrý nápad ale když všichni ze západu kopou do Ruska a nenávidí ho tak co s nimi. Snad to potomkům po obětech pomůže.

standa
standa
před 10 dny
Odpověď uživateli  cablik

Je dobré, že se to uveřejnilo, protože Finsko vystupovalo s maskou netrality a demokracie ! Byli to a jsou jen fašisté, kteří mordovali s klidem i Sámy žijící na území Finska dodnes k nim přistupují Finové jako podřadnému národu !

cablik
cablik
před 10 dny
Odpověď uživateli  standa

Ale zase to musíte brát z Finského pohledu skopčáci přejeli Dánsko a Norsko tak se radši přidali a vsadili na špatnou kartu.

mikkesh
mikkesh
před 10 dny

Na Slovanech lze spáchat genocida?

Plebej
Plebej
před 10 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Podle toho, že ani 20 milionů sovětských (převážně slovanských) obětí nikomu na Západě nestálo za takové pojmenování (stejně jako milionové vraždění dalších – Poláků, Srbů, Čechů ..), dalo by se usuzovat, že v případě Slovanů o genocidu na Západě nejde. Mohou být i tak rádi ti Slované, Západ by jejich zabíjení ještě i dnes… Číst vice »