Rusko poprvé přiznalo, že drony-letadla byla vypuštěna ze zemí NATO. Obyvatelé Finska a Norska byli podvedeni

Kroky zemí NATO k 3. světové válce – tentokrát učiněné z území Norska a Finska. Jak odpoví Ruská federace?

Pro nálet útočných bezpilotních letadel A22 Foxbat z Finska na leteckou základnu ruských leteckých sil “Olenya” byla pravděpodobně na start vybrána letecká základna finského letectva Kainuun. To je záložní letiště pro 11. stíhací peruť finských vzdušných sil a je to i seskokové letiště pro údery na Rusko v severozápadním směru Kostomuksha-Murmansk-Severomorsk. To místo je vhodné ve všech ohledech pro nasazení a start bezpilotního dronu typu letadla. Není tam žádný aktivní civilní pohyb a přítomnost. A co je velmi pohodlné, většinu letu byly Foxbaty ve finském vzdušném prostoru, kde proletěly asi 500 km k bodu vstupu do ruského vzdušného prostoru severozápadně od osady Kovdoru. Odtud to měly do “Olenye” ​​přes ruské území asi sto padesát kilometrů.Skutečnost, že bezpilotní letouny jsou na Rusko vypouštěny z území zemí NATO, není první. Nejvážnější byl úder na Pskov v roce 2023 a domnívám se, že úder byl proveden z území Estonska – píše ruský analytik Sergej Pereslegin.

Jedná se o narušení územní celistvosti Ruska a porušení pravidel vedení války, útok bez vyhlášení války, což dává Rusku právo reagovat jakýmkoli způsobem. Může reagovat vyhlášením války, údery na letiště až po jaderný úder. Já k tomu nevyzývám a věřím, že Rusko nic takového neudělá. Úder na Finsko nebo Norsko by se vnímal jako útok na NATO a vedl by ke kolektivní vojenské akci proti Rusku a vlastně k začátku třetí světové války. Jsem přesvědčen, že Rusko kromě formálního protestu nepřijme žádná jiná opatření, ale najde nějaký způsob, jak Finsku a Norsku odpovědět. Bude to odpověď ne z území Ruska a pod cizí vlajkou.

Je to další významný krok směrem ke konfliktu mezi Ruskem a Západem. Domnívám se, že hlavní úder bude směřovat na Moskvu, ale dojde i k diverzním úderům na jiných územích. Askutečnost, že se tak děje z území zemí NATO, je další významnou skutečností. Je dost pravděpodobné, že ruská bezpilotní letadla „náhodou“ dopadnou na nějaké důležité objekty a Rusko se za to omluví – velmi pravděpodobné pokračování událostí. Pozice ruské vlády je silná a vše se rozhodne na bojišti. V Donbasu vidíme výrazný úspěch Ruska, začala operace v Kurské oblasti, ačkoli si myslím, že čím déle tam budou ukrajinské síly, tím budou slabší.

Nálada lidí spojená s údery na Rusko z území zemí NATO je mnohem tvrdší než nálada vlády. A vláda bude zřejmě nucena upravit svou politiku v souladu s požadavky lidí. Nyní je velmi zajímavé, jak bude NATO reagovat na situaci a obyvatelstvo ve svých zemí. Zdá se mi, že vedení NATO a obyvatelstvo mají odlišný postoj k možnosti rozpoutání velké války s Ruskem. A my musíme hrát na tento rozpor. V této situaci je pro mě důležité, že Rusko poprvé oficiálně uvedlo, že letadla v Murmanské oblasti byla vypuštěna z území zemí NATO. Konečně to bylo uvedeno a je to velmi důležité. Nyní si obyvatelé Finska a Norska musí uvědomit, že byli podvedeni. Uvidíme, jaká bude reakce v těchto zemích – dodal Pereslegin.

“50 zemí je s námi ve válečném stavu. Některé z nich jsou členy NATO, některé NATO podporují, například Japonsko. De facto nám vyhlásili válku. Můžeme se tvářit, že se to neděje, můžeme to ignorovat, ale pravda se nikam neposune. Jsou s námi ve válce. Jak tyto země bojují?” – ptá se populární ruský moderátor Vladimir Solovjev.

„Útočí hluboko na území, na veškerou civilní infrastrukturu. Nezáleží na tom, co piští, když zasáhneme vojenské cíle. Záleží na tom, co se ve skutečnosti děje. Vidíte Izrael bojovat jiným způsobem? Jednoduše zbourá vše, co vidí. A Amerika jim dává zbraně, Británie jim dává zbraně, zbytek NATO, kdo může, jim pomáhá. Někdo se snaží něco vykřiknout, ale ne. Jak tito bastardi zničili Jugoslávii? Jak zničili Srbsko? Jak zničili Bělehrad? Jak zničili Afghánistán? Jak zničili Irák? Je to v jejich doktríně!”

„Nejdřív pustili do světa krycí informace, celá ta západní nečistá síla, celá ta nekonečná nicota je nastavena na jediné – zničit. A na základě toho se zamysleme. Chcete s nimi vyjednávat? O čem? Chcete vyjednávat s lidožroutem, aby nás jemně sežral? Chcete jednat s lidmi, kteří byli vychováváni nejen v tom, že jejich dědové byli nacisté, ale také v tom, že jejich pradědové byli otrokáři? Chcete s nimi vyjednávat? O čem? S kolonizátory, kteří sbírali hlavy jako sbírku: vzpomeňte si na slavné britské fotografie. Chcete se s nimi domluvit? Na čem? S dědici evropské kultury, kteří lidem v Africe odsekávali ruce. Ale pomníky toho belgického bastarda Leopolda stále stojí. Chcete se s nimi domluvit? Na čem? S lidmi, kteří dali morové přikrývky Indiánům, aby se zmocnili území. O čem s nimi chcete jednat?

„O čem chcete jednat s lidmi, kteří bombardovali, zničili Drážďany, které nebyly ani zdaleka takovým vojenským objektem, aby je bylo možné kobercově bombardovat? Úplně zničeno, a oni o tom mlčí. Znásilnili celou Evropu, ale teď si vymýšlejí, že to byla Rudá armáda, která ji znásilnila, což je, mimochodem, lež. O čem s nimi chcete jednat? Probuďte se! Udeří hluboko na naše území. Musíme na to být připraveni. A musíme si jen vypočítat – je to jednoduchá matematika – letové trasy, zóny přeletů a co máme dělat. A musíme pochopit, že bychom neměli mít žádná omezení pro odvetné údery na území zemí NATO. Neměli bychom se obávat eskalace konfliktu a války s NATO. Už teď se chystají eskalovat. A oni už tuto válku s námi vedou. A pokud se dron z území Finska pokusil zaútočit na náš vojenský objekt v Murmansku, proč na místo vypuštění dronu nezasáhl v reakci dostatečný počet dronů? Proč je stále vládní čtvrť v Kyjevě, v Oděse, v Charkově, v Nikolajevu, v Sumách. Proč?” – ptá se ruský moderátor.

*


Marta Sadová, Armádny Magazín Sk, překlad Dr.G. a Nová Republika (-vd-)

**

Pro podporu projektu „Nová Republika“ je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010. Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar. Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

**

 

5 11 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
18 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
danny
danny
před 4 dny

Tak co, Heriote, Mikeši a spol.? Co vy na to: tak uvidíme tu reakci Ruska. Co myslíte, vznese protest? Nebo dokonce ostrý protest? Nebo vyjádří znepokojení, nebo vážné znepokojení? Bylo napadeno nikoliv z území států NATO, ale státy NATO. Protože si nemyslím, že by Ukrajinci letěli do Norska a Finska a vlastnoručně provedli onen… Číst vice »

Naposledy upraveno před 4 dny uživatelem danny
standa
standa
před 4 dny
Odpověď uživateli  danny

Co když Rusko odpoví v zimě, pokud bude tuhá ? Pár elektráren a poděláme se.

danny
danny
před 4 dny
Odpověď uživateli  standa

To je to, co nevíme. Jako první by měli přijít pod kudlu Finové. Už si o to koledují dlouho. Ale všichni vědí, že je instruují Britové a ty zase Američani. Tak uvidíme.

Naposledy upraveno před 4 dny uživatelem Václav Dvořák
Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 4 dny
Odpověď uživateli  danny

Co když ta “odpověď” přijde např. od Hizbaláhu v Libanovu proti americké flotile, která se tam fláká?

danny
danny
před 4 dny
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Tu mají v parádě Hutiové. A nijak se s ní nemazlí. Podle toho co jsem četl tak jim sestřelili min. sedm velkých dronů a bez váhání útočí na jakoukoliv vojenskou loď, včetně letadlové. Proto Američani se stáhli několik set km na sever. Ale tak přestali chránit lodě v Rudém moři a na ty do/z Izraele Hutiové… Číst vice »

heriot
heriot
před 4 dny
Odpověď uživateli  danny

Píšete -“Tu mají v parádě Hutiové. A nijak se s ní nemazlí. ”
Jistě, a to je právě ta jedna z odpovědí Ruska…Hutie cvičí a vyzbrojují.
A přijdou další.

Naposledy upraveno před 4 dny uživatelem heriot
danny
danny
před 4 dny
Odpověď uživateli  heriot

Kéž by! To už by byla opravdu citelná odpověď. Ale hlavně co nejrychleji skoncovat s tou kyjevskou chátrou! To je to, čeho se tzv. Západ bojí ze všeho nejvíce. I když ví, že to tak v reálu dopadne. Už se snaží jen uhrát výsledek, který by mohli odprezentovat jako svoje vítězství. Něco ve smyslu:… Číst vice »

cablik
cablik
před 4 dny
Odpověď uživateli  danny

Pane kolego to jsou naprosto jiní co by mněli přijít pod kudlu jako pvrvní pokud by dostalo Finsko trest tak nad tím původci války mávnou rukou a budou pokračovat

heriot
heriot
před 4 dny
Odpověď uživateli  danny

Jak Rusko nejspíše odpoví, to máte uvedeno už v první části článku.
Atomové bomby na Helsinky se ovšem určitě nedočkáte.
Když čerpáte informace z talk show, jako je Solovjev, není divu že hlásáte ty svoje bludy…

danny
danny
před 4 dny
Odpověď uživateli  heriot

Nečerpám pane Heriote. Čerpám z mnoha zdrojů. Ruských, ukrajinských, anglicky psaných atd. A přemýšlím nad nimi. Ale k věci: jak tedy odpoví Rusko? Shrňte mi to. Upraví doktrínu, přehodnotí vztahy, upozorní na nebezpečí války NATO s Ruskem? Nic jiného jsem z první (ani z jiné) části nevyčetl. Jen omílání toho, co všichni vědí už min. dva… Číst vice »

heriot
heriot
před 4 dny
Odpověď uživateli  danny

Pořád omíláte jedno a to samé, přičemž skutečnost je zcela jiná. S těmi několika drony zase jen kalíte vodu a rozdmycháváte hysterii. I kdyby je skutečně vypustili vojáci NATO, cože asi je jistě možné, dokázat to v žádném případě nejde, protože i Ukrajina ty možnosti má. A to je naprosto jiný příběh, než s raketami ATACMS či JASSM. kde… Číst vice »

danny
danny
před 4 dny
Odpověď uživateli  heriot

Rád bych omílal jiné věci, to mi věřte, ale fakta a mapa hovoří bohužel pořád stejně. Stačí se podívat třeba na web, kde publikuje uznávaný Rybar. Nejde o několik dronů. Kam doletí několik v podstatě na koleně v garáži vyrobených dronů, doletí jich stovky a lepších. A Ukrajinci mají v dronech převahu. Početní i technickou. To přiznávají i Rusové… Číst vice »

heriot
heriot
před 4 dny
Odpověď uživateli  danny

Pletete všechno dohromady. Že Ukři mají převahu v dronech, to snad ví každý a dávno, nevím proč s tím tedy najednou operujete. To jste to objevil až nyní ? Ani Rusko není všemocné ve zdrojích materiálních (byť jsou obrovké) i lidských a čelí kolektivnímu ekonomickému i vojenskému tlaku minimálně 50 států. Přesto jsou jeho výsledky obdivuhodné… Číst vice »

danny
danny
před 3 dny
Odpověď uživateli  heriot

Operuji s tím, protože je to pravda. vy před tím zavíráte oči. děláte, že to není a nebo je to prkotina. Ale není. Je to vážný problém. Ale vy zásadně nečtete jiná média, než ta, která potvrzují vaše domněnky. Opravdu jen domněnky. Ale abyste neřekl, potěším vás: koukněte sem: USA si myslely,… Číst vice »

Primak
Primak
před 4 dny

Horko mě polilo, že Rusko vypustilo letadla. Čtu to dvakrát, teď mě spadnul kámen ze srdce (vypustil):
Státy NATO vypustily (poslaly) letadla na Rusko...

Primak
Primak
před 4 dny
Odpověď uživateli  Primak

Redakce děkuje za upozornění, převzali jsme totiž nešikovný název z původního článku, ale už jsme to vylepšili. Jenom jsme zapomněli to poznamenat kurzivkou dole pod článkem, jak je zvykem, když nastane nějaký “update”… (Rádo se stalo)

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 4 dny
Odpověď uživateli  Primak

Drahý Primaku, máte skoro-pravdu a redakce vám děkuje. Copak nemůžeme nějaký nedoraz v článku opravit sami bez nápovědy? Poučení: Budeme chodit číst diskuze častěji, jak viět, je to užitečné. Takže díky.

Primak
Primak
před 3 dny
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Jak jsem řek, rádo se stalo. A nejen číst diskuzi, ale hlavně ty články než se publikujou. Já mám na to oči, hned mě to trkne, já za to nemohu…