Ruské jednotky postupují na Donbasu i v Kurské oblasti

Ruské jednotky postupovaly západně od Krasnogorovky na Donbasu a boje se blížily k vesnici Ostroje.

Píše o tom veřejný Deep State, který potvrzuje včerejší prohlášení ukrajinské armády. Útok na Ostroje ohrožuje opevněnou oblast ukrajinských ozbrojených sil v Georgijevce a Maksimilijanovce, které kryjí Kurachovo z východu.

Významný postup má Ruská federace také u obce Velikaja Novoselka – směrem k vesnici Zolotaja Niva ze strany nedávno dobytého Prečistova. V obci Zolotaja Niva probíhají boje.

Také podle Deep State Rusové postupují směrem k řece Oskol v Charkovské oblasti. A sice – v oblasti Peščany (do Oskolu zbývají čtyři kilometry) a na jih – Makějevka.

V Pokrovském směru měla Ruská federace postup v Grodovce. A v samotném Pokrovsku dnes Rusové vyhodili do povětří další most – Vostočnyj. Připomeňme, že den předtím Rusové zničili most z Pokrovska do Mirnogradu.

Pokrovsk je nejdůležitějším logistickým uzlem pro ukrajinské ozbrojené síly v Doněcké oblasti. Takové útoky obecně znesnadňují přesun záloh podél frontové linie, kam nyní Rusové aktivně postupují.

Zelenskij: Rusové v oblasti Kurska postupují, vše jde podle našeho ukrajinského plánu

Kurská oblast

V Kurské oblasti probíhají dva procesy – Rusové pokračují v útocích jihozápadně od Koreněva. A ukrajinské ozbrojené síly přecházejí do protiútoku na západ přes hranici s Gluškovským okresem. Ruské ministerstvo obrany oznámilo tři útoky ukrajinských ozbrojených sil: V oblastech Nový Puť, Medvežy a Veselý. Uvádí se, že tyto útoky byly odraženy.

Ukrajinské a ruské vojenské veřejné stránky přitom píší o postupu ukrajinských jednotek v oblasti Nové Cesty (Novyj Puť) v Gluškovském okrese.

Ukrajinské jednotky se tak zřejmě snaží dostat z jihu do týlu ruské skupiny, která postupuje na východ a aktuálně útočí na vesnici Ljubimovka.

Ukrajina v souvislosti s Kurskou oblastí uvedla, že Rusové na frontě začali používat obrovské množství dronů.

Za posledních 24 hodin použili rekordní počet fpv dronů – 700 jednotek, hlásí expert Information Resistance Alexander Kovalenko. Podle něj je to dáno zejména zahájením ruské protiofenzívy v Kurské oblasti.

Zároveň připomíná, že Čína od 1. září zavedla omezení vývozu zboží dvojího užití, zejména dronů. Rusko se na to ale podle něj připravilo a nakoupilo drony na měsíce dopředu.

V pátek navíc proběhla výměna zajatců mezi Ruskou federací a Ukrajinou. Domů na Ukrajinu se vrátilo 49 lidí. Jde o vojáky Ozbrojených sil Ukrajiny, Národní gardy, policie a pohraniční služby. Zejména ti, kteří bojovali u Azovstalu. A také civilisté. Do Ruské federace se vrátilo 44 ruských válečných zajatců. Jak Ukrajina uvedla, tito byli většinou zajati na začátku ofenzivy ukrajinských ozbrojených sil v Kurské oblasti.

*
Redakce Prvních Zpráv, redakční úpravy Nová Republika

4.5 8 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 dny

Když Rusové budou na Ukrajině postupovat tak rychle jako postupují , t.j. 20% zabraného území za 2,5 roku tak válka tam bude trvat celých 7,5 let. I Hitler měl za těch 2,5 let zabranou skoro celou Evropu….Tedy chtějí li Rusové Ukrajinu zcela porazit. Jaký koliv její svobodný kousek bude pro Rusy… Číst vice »

standa
standa
před 4 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Není třeba srovnávat s Hitlerovým postupem, je to zastaralé. Taktika Rusů je přeci zřejmá – zničit co nejvíce vojáků UA. Zelenský volá po míru na podzim – asi mu dochází, že mu dochází dech. Nejvíce vojáků přece zničím na místě a ne honěnímm se za nimi po stepích a to se jim daří. Daří se… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 dny
Odpověď uživateli  standa

Stando, vy se na věc nedíváte objektivně vy fandíte…V této válce jste přesně informován, kolik padne ukrajinských vojáků ale Rusové čísla svých padlých neuvádí. Proč asi? Mohu se domnívat, že je to proto aby neděšili ruskou veřejnost. Oni se to jednou provalí. Aby jsme pak oba nekoukali…

Karel2002
Karel2002
před 4 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Je třeba získat jen Krym, Luhaňsko s Donbasu, není třeba dobýt Lvov či Ternopol.

standa
standa
před 5 dny

V Kursku bude ukrowehrmacht zcela vyhlazen !