Rostislav Iščenko: Zatímco ukrajinské krysy prchají z lodi, Rusko řeší, v co promění Lvov

Zda je Halič potřebná, nebo ne, to je otázkou strategického rozhodnutí, jež učiní ruské vedení při shrnutí výsledků speciální vojenské operace. Mimo jiné bude vycházet z toho, jak realistická budou jednání se Západem – začíná úvahou rozhovor se známým a námi často otiskovaným politologem a komentátorem Rostislavem Iščenkem

Rostislav Iščenko
Rostislav Iščenko

Na snímku pochod banderovců v srdci Haliče Lvově. Podobné pochody jsou pravidelně pořádány po celé zemi. Naše média i Pětikoaliční vláda před nacistickou a genocidní povahou dnešní ukrajinské totality zavírají oči. Nápis na banneru v popředí: “Naším náboženstvím je nacionalizmus, naším prorokem je Stepan Bandera!”

Pokud se podaří dosáhnout dohody, můžeme se na ni vykašlat a zbavit se jí. Pokud se to nepodaří, potom je třeba pohlížet na Halič jako na předmět obchodu nebo ji k RF připojit, říká spolupracovník listu Rossija segodňa Rostislav Iščenko.

Řekl to v rozhovoru s Taťánou Čugajenkovou pro zpravodajský a analytický web Ukrajina.ru.

– Rostislave Vladimiroviči, řada ukrajinských ministrů podala demisi. Souvisí to s tím, že Jermak a Umerov odcestovali do Spojených států a dostali k tomu instrukce? Nebo jednoduše krysy prchají z potápějící se lodi?

– Ano, krysy skáčou z lodi. Neumím si představit, kdo by takové pitomce ještě potřeboval. Co by se tím změnilo? Většina z těch, kteří napsali výpověď, je naprosto bezvýznamná. Nejdůležitější z nich byl Kuleba. Ale i ten jenom plnil příkazy z prezidentské kanceláře: co mu přikázali, to řekl. Takže jediné rozumné vysvětlení je, že se sami rozhodli opustit loď.

Jermaka mohli klidně podplatit, aby přesvědčil Zelenského, že už je nepotřebuje. Mohli také sami sepsat „hromadnou výpověď“. Nebo zahájit nátlak proti Jermakovi, aby vyprovokovali jeho odstoupení. Je úplně jedno, jak by to řešili. Opět by se jednalo o krysy, které skáčou z lodi.

Když dojde k výměně významné části vlády předem naplánovaným nebo dokonce konfliktním způsobem, pozná se to obvykle z „úniku informací“ (a také lze snadno zjistit, kdo je s kým v konfliktu). Ale v tomto případě? O čem rozhoduje taková Vereščuková? Neudělala nic jiného než žvanila co do obsahu i objemu přímo kosmické blbosti. Navíc chodila v zeleném tričku. Takže po ní bude zase někdo další chodit v zeleném tričku a pronášet výroky z kategorie nebetyčné blbosti.

Jako místopředsedkyně vlády neměla na situaci žádný vliv. Podle ukrajinských zákonů může vicepremiér pouze hlasovat na schůzích vlády a svolávat schůze ministrů, kteří jsou mu podřízeni. Všechny rozpočty jsou na ministerstvech, rozdělují je ministerstva a také rozhodnutí se přijímají na úrovni ministerstev nebo celé vlády. Místopředseda vlády je pouze čestná funkce. Plat, kancelář, deset lidí k ruce a auto.

– Jde o to, že tito lidé napsali své výpovědi tak nějak pospolu. Neznamená to, že jsou vlastně ti nejprozíravější, kteří si včas uvědomili, že se blíží konec?

– Někteří členové ukrajinské vlády (Umerov, Šmygal nebo i sám Zelenskyj) by utekli s velkou radostí, ale těm to nikdo nedovolí. Kdyby se teď změnil prezident nebo premiér, znamenalo by to, že se země rozpadá. Takhle se žádný skandál nekonal a nová vláda bude zase nějak fungovat. Víc už se krást nedá – může se krást jen stejně jako předtím. Ale kdyby odešla nějaká ikonická postava, tak by to byl signál pro všechny: „je čas odejít“. Když však odejde nějaký malý šmejd, dá se to vysvětlit tím, že „naše srdce si žádá změnu“.

Jaké jsou nejdůležitější problémy, kterým Ukrajina nyní čelí? Porážka na frontách a nedostatek západní pomoci. Většina této pomoci, kromě jednotlivých balíčků, jež nyní přicházejí (transfer letadel a raket dlouhého doletu), byla odložena na druhou polovinu listopadu. To znamená, že Západ vyčkává na výsledky voleb v USA a na konec roku, aby se ujistil, zda bude Ukrajina vůbec schopna vstoupit do dalšího roku, nebo ne. Zda bude třeba vynaložit více prostředků, nebo už jen tak sedět a sledovat, jak umírá.

Opakuji, všechny tyto rezignace situaci na frontě nezmění. Kdyby chtěl kyjevský režim na frontě něco změnit, vyhodil by Syrského, nikoliv vládu. To znamená, že by se pokusil přeformátovat vedení silového bloku, změnit formát vojenských operací a zvrátit průběh války. Nic takového se nestalo. Šéf Služby bezpečnosti Ukrajiny, šéf ukrajinských ozbrojených sil, ministr obrany, šéf GRU, Zelenskyj a Jermak – všichni ti, na nichž něco závisí, zůstali na svých místech.

„Dejte nám rakety, my budeme střílet na ruská města, Rusové se leknou a budou se chtít smířit“, to je jediný nápad, který mají v těch svých palicích. Zdá se, že Kuleba, který není naprostý hlupák, si uvědomil, že pokud budou západní rakety létat na ruská města, bude lepší, když v této vládě nebude. „Za mých časů nelétaly. Byl jsem proti tomu. Na protest jsem odešel,“ bude vždy donekonečna opakovat. Do vězení nepůjde, dostane jen napomenutí. Ano, sloužil nacistické moci, ale ne až do konce.

Utíkají ti, na nichž nic nezávisí a kteří ještě mohou skákat.

Nevylučuji ani to, že tento nápad byl připraven speciálně proto, aby zdiskreditovali moc Zelenského. Na Ukrajině jsou totiž opozičníci, kteří by se rádi zastavili aspoň tak „na dvě hoďky“ v prezidentské kanceláři, aby měli čas naplnit tašky, než se začne ruská armáda přemisťovat na Bankovní ulici. A jsou to – možná – právě ti, kteří se vydají do zahraničí a budou tam vyprávět, jak už „nemohli déle snášet tento zločinný režim“.

Vezměte si třeba takového Arestoviče. Jednou má Zelenského rád, a vzápětí už ne. Zdá se, že sám neví, kam se vrtnout.

Pro ně je teď nejdůležitější dostat se z ukrajinského území. A co by na něm taky dělali? Na frontu nepůjdou. Ale když odjedou do zahraničí, budou to stejně jen uprchlické krysy. Bez ohledu na to, jak své jednání vysvětlí. Ať už tím, že prozřeli, nebo že oslepli.

Nejdůležitější pro ně je, aby unikli z lodi, která se potápí.

– Z německé lodi zatím krysy neutíkají, ale v nedávných volbách zvítězila ve dvou regionech Alternativa pro Německo. Scholz a vládnoucí koalice byli poraženi. Na to konto mnozí pozorovatelé dokonce nevylučují, že se Německo v budoucnu může rozpadnout podle územního klíče, protože německá společnost je heterogenní. Co si o tom myslíte Vy?

– Neříkejte mi, že ruská společnost je homogenní.

– Naše hlasování ukazuje jiná čísla.

– Ale to neznamená, že je naše společnost homogenní. Jde jen o to, že náš stát umí situaci ve společnosti stabilizovat. Máme určitý projekt, s nímž všichni souhlasí a budou pro něj hlasovat. Lidé mohou mít různé cíle, ale všichni věří, že Putin a jeho tým budou schopni dosáhnout svých cílů tak či onak. Pokud bude Putin z tohoto systému odstraněn, čeká nás lítý boj o ideje a jejich významy.

Nemyslím si, že Německu hrozí rozpad. Rozpad Německa by znamenal občanskou válku. A o tom, že by toho Němci byli schopni, silně pochybuji. Jednoduše proto, že jsou natolik traumatizováni staletími vnitřních válek mezi německými státy, že je pro ně jednota země důležitější než cokoli jiného.

Po druhé světové válce se dokonce pokusili zorganizovat druhý anšlus s Rakušany, ale spojenci jim to zakázali.

Je zřejmé, že východ Německa je radikálnější a konzervativnější. To však bylo známo již dříve. V Durynsku zvítězila „Alternativa pro Německo“ a v Sasku „Svaz Sarah Wagenknechtové“. V Durynsku skončila na druhém místě CDU-CSU, rovněž konzervativní strana. A o CDU-CSU je zájem i v dalších regionech.

Jinými slovy, mluvíme o přiklonění celého Německa na pravicově-konzervativní stranu. Protože levicově-liberální kurz se vyčerpal. Kdo rozdělí zemi pro občanskou válku? Scholz s pěti procenty? „Zelení“ se dvěma? Budou okamžitě ušlapáni. V důsledku toho se kurz země změní. Ale to neznamená, že se Německo dramaticky zamiluje do Ruska.

Poté, co Němci zasadili smrtelnou ránu své ekonomice, nemají ani jinou možnost: buď zvítězí, nebo zemřou. V dnešní situaci jim nezbývá nic jiného než bojovat se zbytkem Západu proti Rusku, aby si své ztráty vynahradili kořistí. Zatím se ani nesnaží přepřahat.

– Nedávno uplynulo 110 let od chvíle, kdy ruská armáda za první světové války dobyla bez boje Lvov, který tehdy patřil Rakousku-Uhersku a jmenoval se Lemberg. Proč se nám nikdy nepodařilo obnovit Haličskou Rus? A vůbec – potřebuje Rusko kdysi ruský Lvov, když uvážíme, kdo tam žije nyní?

– Haličskou Rus se nám nepodařilo oživit, protože jsme Lvov zabrali a nechali ho tak, jak byl. Ruská vojska opustila Halič už v roce 1915 a nemohla se tam vrátit. Poslední známá bitva se odehrála na řece Stochod, kde se Brusilovovi – po jeho vynikajícím průlomu – podařilo zlikvidovat celou gardu. Halič tak byla až do konce války pod kontrolou Rakouska-Uherska. A Rakousko-Uhersko tam skutečně provádělo genocidu Rusínů, kteří odmítali stát se Ukrajinci.

V důsledku této genocidy se nejdříve změnila politická rovnováha. Protože „Rusín“ a „Ukrajinec“ byli ze stejné rodiny. Všichni byli Rusíni, ukrajinství bylo pro Haličany pouze otázkou politické volby (teprve nyní se stali Haličané jiným etnikem).

Nyní je „ukrajinství“ otázkou politické volby i pro zbytek Ukrajiny. A vše, co zůstane mimo Rusko, se stane za 20-30 let jiným etnikem. Všechna území, která nebudou nyní připojena, budou mít pocit, že si svou nezávislost uhájila v krvavé válce. A budou se formovat jako samostatná etnika.

Zda je Halič potřebná, nebo ne, to je otázkou strategického rozhodnutí, jež učiní ruské vedení při shrnutí výsledků speciální vojenské operace. Mimo jiné bude vycházet z toho, jak realistická budou jednání se Západem.

Pokud se podaří dosáhnout dohody, můžeme se na ni vykašlat a zbavit se jí. Pokud se to nepodaří, potom je třeba pohlížet na Halič jako na předmět obchodu nebo ji k RF připojit.

Je třeba si uvědomit, že Halič už není tou Haličí z roku 1914. Je to území obývané jiným etnikem. Tam budeme muset buď provést etnocidu a během několika generací toto etnikum přetvořit na Rusy, nebo všichni odejdou, zůstane malá část obyvatelstva, přijdou noví lidé a mezi nimi se staří rozpustí.

Nemůžeme je jen tak připojit a předstírat, že se nic nestalo. Protože tito lidé žijí na kompaktním území, kde žili jejich předkové.

– A ti už desítky let nenávidí vše ruské.

– S tím musíme počítat. Měli bychom je buď nechat na pokoji, nebo je poslat na Západ a vytyčit hranice (ale za to bychom měli od Západu požadovat něco velmi důležitého, bylo by nesmyslné darovat jim Halič jen tak). Nebo (pokud budeme chtít, aby naše rakety byly blíže Paříži) Halič převezmeme a problém s jejím obyvatelstvem budeme muset řešit.

Opakuji znovu, nebude to tak, že přijdeme, zapneme televizi a vydáme nové učebnice dějepisu. Budeme muset dlouho a usilovně pracovat. Práce bude dost i pro několik dalších generací.

*

Rostislav Iščenko, UKRAJINA.ru (09:20 08.09.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

*

Vážení čtenáři, texty, které přejímáme a překládáme z jiných zdrojů, sice nemusí vždy odpovídat názoru redakce, ale uveřejňujeme je proto, aby vyvažovaly jednostrannou ulhanost a překrucování českých médií a ukázaly jiné pohledy na politické, kulturní a společenské problémy. Věříme, že naši čtenáři to chápou a proto náš web v hojném počtu navštěvují.

Děkujeme i za podporu Nové Republiky finančními dary na konto FIO banky:

2300 736 297 / 2010

Pokud se rozhodnete přispět, napište do zprávy příjemci, že se jedná o dar.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

5 16 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
21 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 6 dny

Rusko nakoupilo rakety v Iránu a mám takový pocit, protože mají krátký dolet, že jsou pro někoho jiného. Jinak, podívejte se na film: Wolyň – Historia Prawdziwa. Je tam i rodinný původ Bandery, což jsem nevěděl a je zajímavé, že Lavrov se v tomto smyslu vyjádřil i o Hitlerovi. Možná někteří z nich dělaly vše pro to, aby… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 6 dny

Zdá se mi, že tu politologii poslední dobou pan Iščenko nějak fláká. Předně opakovaně sklouzává k nějakému povolení vypouštět rakety, který západ dá, či nedá Ukrajincům. Je to asi stejná blbost, jako kdyby dávali komikovi povolení vyslat raketu do vesmíru s nákladem pro kosmickou stanici. O tom, jestli něco poletí na Moskvu se určitě… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 6 dny

Vladimir Putin na závěr svého vystoupení na plenárním zasedání Fóra spojených kultur odpověděl na otázku zástupce médií. 12. září 2024   18:55 Petrohrad http://www.kremlin.ru/events/president/news/75092 “Proto nemluvíme o tom, že by ukrajinský režim mohl zasáhnout Rusko těmito zbraněmi. Hovoříme o rozhodování, zda jsou země NATO přímo zapojeny do vojenského konfliktu, či nikoli. Pokud toto rozhodnutí padne, nebude… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 dny
Odpověď uživateli  Ludvik

Je veřejným tajemstvím, že Čína prodává drony i Ukrajině. Možná právě tyto drony útočí a zabíjejí na ruském území. Kšeft je kšeft. Je tímto Rusko ve válce s Čínou?

heriot
heriot
před 6 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Tak “veřejné tajemství” je poněkud vágní pojem.
Nicméně dejme tomu, ale je výrazný rozdíl něco prodat a něco přímo obsluhovat a střílet z toho…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 dny
Odpověď uživateli  heriot

Myslíte, že ty rakety Angličani darují? No jestli to bude i z jejich obsluhou, tak není co řešit! To je pak jasné přímé napadení Brity…

heriot
heriot
před 6 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

No, jasně, že o to jde.
Vždyť Putin to řekl jasně a přímo, ty rakety nemůže obsluhovat nikdo jiný než vojáci NATO a pak je to přímý vstup NATO do války.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 dny
Odpověď uživateli  heriot

No nevím, jestli si to Angláni lajznou, to by byl opravdu vstup do války. Třeba na to Putin jen upozornil a oni se stáhnou. To by byl opravdu malér…

Praded
Praded
před 6 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jo Čína dodává ty drony i k nám. Podívejte se na film , který uvádím nahoře.

Karel2002
Karel2002
před 6 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Americká vláda dodávala za 2. světové války SSSR zbraně, ale někteří američtí podnikatele dodávali zbraně Hitlerovi. Aspoň ze začátku.

SunTzu
SunTzu
před 5 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Vágní informace, Čína nedodává speciální vojenské “drony” , bezpilotní prostředky. Čínské firmy (Aliexpress, Temu) dodávají různé drony do celého světa včetně UK, s poznámkou, že je “ilegální” je modifikovat na jiné účely ! např. komerční dron upravený unést ruční nebo PT minu /granát.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 5 dny
Odpověď uživateli  SunTzu

A Ukrajinci to jistě dodržují a Čína zavře oči… Osobně Číňanům nevěřím ani pozdravení. Hrají to na všechny strany. Návštěva Siho u Putina a pak okamžitě cesta za Bidenem aby si to s ním moc nerozházel. A ani mu tam nevadilo, že ho Biden do očí nazval diktátorem. Tak že vágní nevágní…

Karel2002
Karel2002
před 6 dny

Zelenskyj dobyl kus ruského území u Kurska, postupuje dál a nikdo ho nemůže zabrzdit. Zelenskyj zabijí ruské ženy a děti svými drony i hluboko v ruském vnitrozemí. Naše europoslankyně za ODS a spol. vyzývají v otevřeném dopise Brusel, aby začal ostřelovat ruská města raketami středního a dlouhého doletu. Putin se podle nich prý neodváží použít jaderné zbraně. Nerudová… Číst vice »

standa
standa
před 5 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

V Kurské oblasti jsou Ukrajinci dávno zastaveni, teď je honí po lesních pásech a křovinách. Nemají spojení, nefunguje Skylimk. Proto bude trvat kvůli vyhledávání. Pokud dají pár jednotek do kupy jsou odhaleni a zničeni. To že Ukrajinci, vč. žoldnéřů – vraždí, rabují, znásilňují, loupí – to bohužel nese válka a nese sebou také to,… Číst vice »

standa
standa
před 5 dny
Odpověď uživateli  standa

Polka Hana Kramer – Deník politický – Ukrajinská krize nám ukázala pravou tvář USA a budoucnost Evropy v případě války. Vítězem určitě nebudeme…

Vlastimil
Vlastimil
před 5 dny
Odpověď uživateli  standa

Vidím to úplně stejně. Jako vždy – na válku doplatí Evropa, zatímco Amerika bude vesele profitovat. Aby bylo jasné, ani to Američanům nemám úplně za zlé, ty hlupáky si do svého čela zvolily “evroovce” samy.

SunTzu
SunTzu
před 5 dny
Odpověď uživateli  Karel2002
kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 dny

Víte co pane Iščenko? Vyřešte si hlavně vojensky situaci s Ukrajinou a pak řešte to ostatní, co bude. Myslím, že daleko důležitější pro Rusko a jeho občany je teď aby jím doma nelítali drony nad hlavou a už konečně Ukrajinci přestali vraždit civilisty u Kurska. Trochu odvádění pozornosti. Halič dejme Polákům a ubyde jeden problém. Trochu… Číst vice »

Naposledy upraveno před 6 dny uživatelem Václav Dvořák
heriot
heriot
před 6 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Píšete – “Víte co pane Iščenko? Vyřešte si hlavně vojensky situaci s Ukrajinou a pak řešte to ostatní, co bude”. To je tedy zvláštní pohled, hledám správné slovo, protože nechci napsat omezený, abych se Vás nedotkl. Vždyť pravý opak je pravdou. Zcela správně už dávno před koncem války musí mít Rusko co… Číst vice »

Naposledy upraveno před 6 dny uživatelem heriot
kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 dny
Odpověď uživateli  heriot

Podle mne není vůbec jasné jak ten konflikt dopadne. Zda jasným vítězstvím Ruska, příměřím, patem, nebo na základě kompromisních dohod mezi velmocemi. O tom jasném vítězství mezi řádky už pochybuje i pan Iščenko. Vždyť je obsazeno pouhých necelých 20% území. To opravdu k absolutnímu vítězství nestačil. Aspoň kdyby ten Kyjev…. Mně jako občanovi… Číst vice »