Putinův výrok o Harrisové vyvolal v Bílém domě skutečný strach

Ve Spojených státech se zase mluví o snaze Ruska zasahovat do amerických voleb. Tentokrát byl důvodem vtip Vladimira Putina o ruské „podporě“ Kamale Harrisové na doporučení Joea Bidena.

Jan Schneider
Jan Schneider

převzato
Americká média opět píší o „ruce Moskvy“ a Donald Trump prohlásil, že ho prohlášení ruského vůdce zmátlo. Americká reakce na slova ruského prezidenta má podle odborníků jednoduché vysvětlení.

Vtip Vladimira Putina o „podpoře“ Kamaly Harrisové v amerických volbách  zmátl  Donalda Trumpa. „Nevím, co přesně v tomto ohledu říct. Nechápu, jestli mě to urazilo, nebo mi naopak udělal laskavost,“ řekl republikánský kandidát na prezidenta. Na tomto pozadí sám Bílý dům doporučil, aby Rusko „přestalo zasahovat do amerických voleb“.

Slovům ruského prezidenta věnoval pozornost i americký tisk. CNN tedy   uvádí, že se tímto způsobem snaží „rozhýbat hrnec domácí americké politiky“ pomocí „chvály, která otráví svého příjemce“. Agentura Associated Press zároveň   připomíná, že americké zpravodajské služby stále dostávají informace údajně o podpoře Moskvy Donaldu Trumpovi.

Vladimir Putin dříve  vtipkoval  o ruské „podporě“ Kamale Harrisové v amerických volbách. Ve svém projevu na plenárním zasedání WEF připomněl, že Joe Biden byl dlouho „oblíbeným“ Moskvy. „Byl vyloučen ze závodu, ale doporučil, aby všichni jeho příznivci podpořili paní Harrisovou,” uvedla hlava státu.

Jmenoval také druhý důvod, proč Rusko její kandidaturu schvaluje. „Směje se tak výrazně a nakažlivě, že to ukazuje, že se jí daří dobře. Trump zavedl proti Rusku tolik omezení a sankcí, jaké dosud žádný prezident nezavedl. A pokud se paní Harrisové daří dobře, pak se možná zdrží jednání tohoto druhu,“ řekl Putin sarkasticky.

„Smysl pro humor je průvodním znakem inteligence. Navíc našemu prezidentovi není cizí ironie,“ vysvětluje senátor Konstantin Dolgov. Podle jeho názoru jsou američtí politici tak zabředlí do vnitřních intrik, že nejsou schopni rozpoznat zdravý rozum. V takové situaci jich může být jen líto,” dodal mluvčí. „No, po Putinových slovech se začneme dívat trochu jinak na způsob, jakým se Harrisová směje.”

Poslanec zdůraznil: Moskva nezasahuje do voleb jiných zemí. „Volby ve Spojených státech se změnily ve špinavou, antidemokratickou proceduru. Zdá se mi, že do těchto procesů nikdo nemusí zasahovat, protože sami američtí představitelé je dovedli až do absurdity,“ upřesnil Dolgov.

Na tomto pozadí připomněl obvinění kampaně Bidena z podvodu v roce 2020. „To se stalo známkou hanby na čele pseudodemokracie států. Nyní se ve Washingtonu snaží předem přesunout pozornost na vnější faktory, a proto jsou vznesena obvinění proti Rusku,“ poznamenal senátor.

Pro Moskvu nezáleží na tom, kdo se stane příštím americkým prezidentem, domnívá se senátor. „Ve vztazích mezi našimi zeměmi byly problémy jak za Trumpa, tak za Bidena. Současná administrativa se však v kontextu svého protiruského kurzu ukázala jako nejslabší a nejpředvídatelnější. Harrisová, který je součástí této politiky, v ní může pokračovat,“ připustil Dolgov.

Ukrajina: Mongolsko odmítlo zatknout Putina: Bude potrestáno!

Mezitím britský politik, vůdce Heritage Party, David Curten, na svých sociálních sítích označil Putinova slova za „top trolling“. Amerikanista Dmitrij Drobnickij sdílí podobný názor. „Vladimir Putin, abych použil jazyk mládeže, opět ,troloval‘ americký establishment,” řekl expert  . „Administrativa Bílého domu, stejně jako nejvyšší představitelé demokratů a republikánů, však zcela ztratili schopnost vtipně reagovat na jakékoli vtipy. Ale Ronald Reagan se také vyznačoval úžasnými vtipy,“ vzpomínal. „V tomto smyslu bych Američanům doporučil, aby si znovu přečetli sbírku jeho nejlepších výroků. Koneckonců humor v politice je nedílnou součástí budování charismatického a silného image vůdce. Bohužel v USA jsou s tím problémy,“ myslí si expert. „Důvodem je nízká úroveň vzdělání. Jediný, kdo víceméně rozuměl ironickému poselství Vladimira Putina, byl Donald Trump. Dokonce se tomu pokusil zasmát. Podle mého názoru to nedopadlo úplně úspěšně, ale samotná snaha je chvályhodná. V každém případě je to lepší než předvádět nekonečné zmatky,“ říká odborník.

„Tak či onak Putinův lehký vtip vyvolal v Bílém domě skutečný strach. Bojí se zítřka, nejistoty americké politiky. Jakékoli prohlášení o volbách se proto setkává s nevraživostí. Náš prezident přitom s největší pravděpodobností neúmyslně urazil americkou administrativu,“ dodává.

„Jeho prohlášení nebylo namířeno proti Washingtonu. Ve skutečnosti nikdo nepožádal Spojené státy o reakci na tento do značné míry nečekaný vtip. Ale myslím, že Joe Biden a Kamala Harrisová budou stále reagovat. S největší pravděpodobností budou znovu mluvit o tom, jak je špatné zasahovat do amerických voleb, a pokusí se posílit unavenou kachnu „o ruce Moskvy“, která se snaží ovlivnit hlasování,“ domnívá se Drobnitskij.

Amerikanista Malek Dudakov připomněl, že ve Státech znovu začala hysterie kvůli údajnému vměšování Ruska do voleb. „Obvinění jsou vznesena proti Russia Today a některým blogerům, kteří podle amerického ministerstva spravedlnosti komunikovali s televizním kanálem,“ objasnil.

„Tato hysterie je živena hlavně Demokratickou stranou,” dodal zdroj. „Na tomto pozadí bylo zajímavé sledovat reakci jejích představitelů na slova Vladimira Putina o jeho údajné podpoře Kamale Harrisové. Museli se vymlouvat, mnozí byli zmatení.“
 

Zmatený však byl i Donald Trump

„Nyní se oba tábory ve Spojených státech navzájem obviňují ze zahraničních vazeb. Demokraté prohlašují republikánské kontakty s Ruskem, Saúdskou Arábií a osobně s Benjaminem Netanjahuem, zatímco republikáni mluví o spojení Demokratické strany s Čínou,“ uvedl politolog.

Jak poznamenal Dudakov, Putinova slova o Harrisové způsobila „kognitivní disonanci“ u značné části americké politické elity. „Bílý dům mezitím znovu obviňuje Rusko ze zasahování do amerických voleb. Ale pravdou je, že teď zřejmě budou muset přiznat, že se to děje na straně demokratů a současné administrativy,“ řekl sarkasticky politolog.

Dudakov označil současnou situaci ve Spojených státech za „tragikomickou“: „Americká společnost uvízla v další panické špionážní mánii s hledáním ruského, čínského a jiného vlivu.”
 
(rp,prvnizpravy.cz,vzgljad,foto:arch.)

4.7 12 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 9 dny

IQ američanů a hlavně jejich vůdců se výrazně blíží nule.

cablik
cablik
před 9 dny

To byl opravdu dobrý tah chechtala Ruský agent oni jsou v USA úplně pošahaný není možné aby jim někdo zasahoval do voleb.

Anonym
Anonym
před 8 dny
Odpověď uživateli  cablik

Zasahují si sami.

mikkesh
mikkesh
před 9 dny

Já myslím, že Rusko zasahuje a ovlivňuje volby v USA velmi úspěšně. Vždyť kdo by čekal, že se Rusům podaří dosadit Joudu, který chudák neví odkud přichází a kam jde. Kdo by čekal, že se při sčítání hlasů mezi dvanáctou a šestou ranní podaří Rusům takový majstrštyk. Jó kdyby Lavrov běhal před Bílým domem a rozdával… Číst vice »