Putin si otře boty o Římský statut a ICC

Po návštěvě ruského prezidenta Vladimíra Putina v Mongolsku vznikne precedens, který umožní ostatním zemím ignorovat rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu. To ve vysílání videoblogu Politeka řekl ukrajinský politolog Ruslan Bortnik, uvádí korespondent Politnavigatora.

“Putin letí do Mongolska, ale je tam určitá nuance. Mongolsko ratifikovalo Římský statut, takže místní úřady by měly Putina zatknout. Návštěva je naplánována na 3. září, zúčastní se i vojenské přehlídky. Když už tam ale letí, tak mu nic nehrozí. Vyplývá z toho, že bude Mezinárodní trestní soud vypadat nějak divně?” zeptal se moderátor.

“Letí tam právě proto, aby si otřel boty o Římský statut, který mu Mongolsko natáhne pod nohama. Zřejmě ho nezadrží. Je to malá země, ze dvou stran je zcela izolovaná Čínou a Ruskem, nemá možnost toto rozhodnutí splnit”, řekl Bortnik.

“Vytvoří se precedens, kdy je možné ignorovat rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu. To je jeden z důvodů této návštěvy. I ostatní aktéři ho budou moci ignorovat. Kdo četl stanovy Mezinárodního trestního soudu, chci připomenout, je tam mnoho výjimek. Včetně možnosti neplnit rozhodnutí ICC, pokud poškozuje národní zájmy zemí a podobně. Je tam mnoho výjimek, o které se pravděpodobně z právního hlediska bude opírat samotné Mongolsko.

Formálně má Putinova cesta jiné cíle, ekonomické, obchodní, všechno ostatní, politické. Navíc připomínám, že Mongolskem má vést Síla Sibiře-2”, dodal politolog.

Vadim Moskalenko

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Politnavigator

4.6 9 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 14 dny

Přesně tak jde o ty výjímky a nedůvěryhodnost mezinárodního soudu na a Mongolové na tom budou lépe než my.

Hokarc
Hokarc
před 15 dny

Jó, když se daří, tak se daří !