Proč se BIS odstěhovala do Ruska?

Kyslík se odstěhoval do Humpolce, naše BIS do Ruska a my všichni poputujeme nejspíš nakonec do Ruzyně. Co v praxi znamená Úmluva OSN o kyberkriminalitě?

Cecílie Jílková
Cecílie Jílková

Vše začalo rezolucí OSN nazvané “Boj proti využívání informačních a komunikačních technologií pro kriminální účely”, kterou v roce 2019 iniciovaly Rusko, Čína a další země, kromě jiných Írán, Egypt, Súdán a Uzbekistán. Návrh vycházel z již existující Budapešťské úmluvy o kybernetické kriminalitě z roku 2004, ovšem navíc obsahoval velmi vágní, a dle kritiků ze západních zemí i nebezpečné, ruské koncepty rozšiřující definici kybernetického zločinu na mnoho aktivit, které s ním ve skutečnosti nesouvisí.

Spolupráce při potlačování disentu

Usnesením se zřídila návrhová skupina, která měla za úkol vypracovat zadání pro mezinárodní úmluvu OSN o kyberkriminalitě. „Kybernetická kriminalita, která je zde hlavním předmětem zájmu, však nejsou hackerské útoky, porušování soukromí nebo krádeže identity. Místo toho má tato smlouva vytvořit mezinárodní právo, které by usnadnilo spolupráci zemí při potlačování politického disentu,“ napsal v prosinci 2019 deník The Washington Post a poznamenal, že Rusko a Čína se k prosazování svých cílů naučily stále efektivněji využívat mezinárodní pravidla a normy.

Dnes, o pět let později, je ratifikace již dokončeného textu mezinárodní úmluvy OSN proti kyberkriminalitě doslova za dveřmi. Více než sto organizací zabývajících se lidskými a občanskými právy po celém světě varuje před vážným ohrožením lidských práv a upozorňuje na skutečnost, že v textu smlouvy chybí odpovídající záruky a pojistky. Plánovaná dohoda by podle nich zavazovala členské státy OSN k zavedení komplexních opatření pro dohled nad širokou škálou trestných činů.

→ Pokračování textu na serveru Blogosvět

5 6 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 12 dny

OSN je nástroj globalistů tak je jasné že tam tvoří zákony proti lidem a BIS je též jejich nástroj. To je pro ně akorát protože na nic jiného se nevzmůžou.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 13 dny

Teď právě čtu, že zřejmě ruští školáci napojeni na Putina rozesílají výhružné zprávy českým dětem do škol. Napojení na Rusko je nadevší pochybnost prokázáno! Přišla na to BIS ve spolupráci s FBI. Lidi, lidi, kdyby blbost nadnášela tak snad bude lítat i budova ministerstva vnitra nad Havlovým letištěm…P.S. Jistě se okamžitě našim… Číst vice »

Vendol
Vendol
před 13 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

BIS je terčem a objektem srandy a humoru, nikdo ji nebere vážně. Nikdy nic nedotáhne tak daleko, aby to obstálo u soudu. Absolutní důkazní nouze, pouze výmysly. Jako v případě Vrbětic, kdy to vůbec k soudu předat nemohla. Pohádkáři podpraporčíka Michala Čoudelky.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 13 dny
Odpověď uživateli  Vendol

Oni zasévají akorát zrnka protiruské nenávisti. Sice moc nevykvete a když jo tak zasmradí akorát okolí. Obviňování bez jediného přímého důkazu. Hlavní věc, Rusko pošpinit a udržovat ho stále jako našeho nepřítele, co nám jen škodí….

Vendol
Vendol
před 13 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Mým nepřítelem není Rusko, ale Ukrajina, Evropská unie a Fiala. BIS ne, to jsou jenom takoví legrační tragikomici.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 12 dny
Odpověď uživateli  Vendol

Jsme na tom stejně

Praded
Praded
před 13 dny

Emerika nedává metály cizincům jen tak z bůchdarma. Nejdůležitější pro nastávající vládu bude prosazení emerického zákona FARA .

Vendol
Vendol
před 13 dny

Hele, vždy, když je řeč o BIS a jejím náčelníkovi, podpraporčíkovi Michalovi Čoudelkovi,musím se smát. Vzpomínáte na tornádo na Moravě před třemi lety ? BIS z něho chtěla obvinil “ruské agenty,” ale velvyslanectví USA jí to zakázalo s tím, že by byla BIS před českou – a nejenom českou – veřejností za úplné idioty. Tolik… Číst vice »

oldo
oldo
před 12 dny
Odpověď uživateli  Vendol

No, myslím, že tak blbí být nemohou, bude to nějak jinak.