Prezident RF zahájil zasedání průběžného jednání Rady bezpečnosti Ruské federace pro jaderné odstrašení

Dobrý den, vážení kolegové!
Pořádáme dnes plánovanou akci, jednání se právě tak jmenuje – průběžné jednání o jaderném odstrašení a koná se dvakrát ročně. A v dnešním programu máme otázku týkající se aktualizace Základů vládní politiky v oblasti jaderného odstrašování.

Spolu s vojenskou doktrínou je to dokument, který oficiálně definuje a podrobně popisuje jadernou strategii Ruska. V první řadě je stanoven základní princip použití jaderných zbraní, a zejména použití jaderných sil, což je extrémním opatřením k ochraně suverenity země.

Zdůrazňuji, že jsme k těmto otázkám vždy přistupovali velmi zodpovědně. Dobře jsme si uvědomovali, jakou kolosální silou tyto zbraně disponují, proto jsme se snažili posílit mezinárodní právní základnu globální stability, nepřipustit “rozpínání” se jaderných zbraní a jejich složek.

Dnes zůstává jaderná triáda klíčovou zárukou zajištění bezpečnosti našeho státu a občanů, nástrojem udržení strategické parity a rovnováhy sil ve světě.

Zároveň vidíme, že současná vojensko-politická situace se dynamicky mění, a to musíme vzít v úvahu. Včetně vzniku nových zdrojů vojenských hrozeb a rizik pro Rusko a naše spojence.

Je důležité předvídat vývoj situace a podle toho přizpůsobit ustanovení dokumentu strategického plánování dnešním reáliím.

Za poslední rok odborníci z ministerstva obrany, ministerstva zahraničních věcí, aparátu Rady bezpečnosti a dalších resortů provedli hlubokou komplexní analýzu, vyhodnotili nutnost upravit naše přístupy k možnému použití jaderných sil. Na základě výsledků této práce bylo navrženo několik upřesnění v části Definice podmínek použití jaderných zbraní.

V návrhu Základů je rozšířena kategorie států a vojenských aliancí, vůči nimž se provádí jaderné odstrašení, je doplněn seznam vojenských hrozeb, pro jejichž neutralizaci jsou prováděny aktivity jaderného odstrašování.

Na co bych vás ještě rád upozornil. V aktualizovaném znění dokumentu se agrese proti Rusku ze strany jakéhokoli nejaderného státu, ale za účasti nebo s podporou jaderného státu navrhuje považovat za jejich společný útok na Ruskou federaci.

Rovněž jsou jasně stanoveny podmínky přechodu Ruska k použití jaderných zbraní. Tuto možnost budeme zvažovat již při získání spolehlivých informací o masivním startu prostředků vzdušného a kosmického útoku a jejich překročení naší státní hranice. Mám na mysli letadla strategického a taktického letectví, okřídlené rakety, drony, hypersonické a další létající stroje.

Vyhrazujeme si právo použít jaderné zbraně v případě agrese proti Rusku a Bělorusku jako účastníkovi Svazového státu. S běloruskou stranou, s běloruským prezidentem jsou všechny tyto otázky koordinovány. A to i pro případ, že protivník pomocí konvenčních zbraní vytvoří zásadní hrozbu pro naši suverenitu.

Na závěr chci podotknout, že všechna upřesnění jsou vyvážená a přiměřená v souvislosti se současnými vojenskými hrozbami a riziky vůči Ruské federaci.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila phDr. Vladimíra Grulichová

kremlin

4.3 6 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 4 hodinami

Rusko by mělo nahodit vějičku západu tak ,aby se sám podělal strachy.Tak jak u nás by bylo zapotřebí, aby pravice šlápla do velkého kravince, aby se voliči probudili jako po čpavku.

Hokarc
Hokarc
před 5 hodinami

To naši ,,odborníci”, z ministerstva zahraničí a obrany, ti to mají jednoduché. Nemusí nic vyhodnocovat. Vše je jim nadiktováno. Vše v zájmu někoho jiného. A jejich zastrašovací doktrína, je určena pouze k zastrašení vlastního národa.

Praded
Praded
před 2 hodinami
Odpověď uživateli  Hokarc

A nejenom z MZ, nejlépe to řešilo duo Klaus + Zeman. Když něco státního nefunguje, tak to zprivatizovat a už to funguje, viz jak řekl Zeman u  Bobošíkové České banky. Republika je také zadlužená, tak asi bude nejlepší jí prodat a JE TO.

heriot
heriot
před 5 hodinami

Ale ten článek je buď nepřesný, nebo plagiát.
Vždyť zdejší pan kutnohorský tvrdil, že Putin vyhrožoval preventivním jaderným úderem.
A v článku nic takového není…

Nebo, že by pan kutnohorský lhal ?

Ludvik
Ludvik
před 4 hodinami
Odpověď uživateli  heriot

Jde o překlad projevu V.V.Putina ze dne 25.9.2024 z webu http://www.kremlin.ru/events/president/news/75182

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 6 hodinami

S tim nemam problem.Nikdy nebyli necitelni.Vzdy ” hlasili”, co jim vadi a co nechteji dopredu..Problem mam s temi,co nedodrzi nic ani do ” druheho dne”