Poslední zhasne světlo…

Zatímco konflikt na Ukrajině přerostl ve válku, proválečné nápady polské vlády Práva a spravedlnosti (PiS) brzdily západní struktury, které de facto válku s Ruskou federací vedou.

Podobně je tomu dnes s Tuskovou koaliční vládou a prohlášeními jeho ministrů. Právě představitel NATO hasí horkou hlavu šéfa ministerstva zahraničí v Polsku Radosława Sikorského. V rozhovoru pro Financial Times Radosław Sikorski uvedl:

“Polsko a další země sousedící s Ukrajinou mají povinnost sestřelit přilétající ruské rakety předtím, než vstoupí do jejich vzdušného prostoru.”

K tomu vyzval bývalý prezident a současný vůdce Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Jménem Severoatlantické aliance odpověděl vysoký úředník ústředí v Bruselu Sikorskému:

„NATO má povinnost zabránit další eskalaci ruské války. NATO není stranou konfliktu a ani se jí nestane. Uznáváme právo každého spojence na ochranu vlastního vzdušného prostoru, ale to, co jednotliví spojenci udělají jménem Ukrajiny, může být důležité i pro NATO jako celek. Proto se spojenci musí nadále úzce konzultovat.“

Tragédií Třetí polské republiky je, že místní politické elity jsou hluboce agentské, zaprodané a opojené euroatlantismem. Tento proces zašel tak dávno, že dnes mezinárodní organizace, které nám vzaly většinu naší suverenity, brzdí ambice euroatlantických hujerů. Paradoxně právě tyto struktury dnes Polsko zachraňují před ztrátou zbývající zbytkové nezávislosti a možná i biologické existence našeho národa. Mnoho politiků v Polsku už skáče se zbraní a vstupuje do války s Ruskem po boku bratrské Ukrajiny.

Nedělám si iluze. Taková role pro nás byla pravděpodobně plánována a s takovou eventualitou se počítalo, když jsme byli pozváni do těchto struktur. Málokdo z nás tehdy chtěl poslouchat, i když jsme říkali, jaké dopady bude mít vstup do NATO a EU. Dnes se elity třetí polské republiky chovají jako kapři ve vaně 20. prosince požadující uspíšení termínu štědrovečerní večeře.

Tak jako by vláda Práva a spravedlnosti měla být vždy spojována s loajálním prohlášením mluvčího ministerstva zahraničních věcí Łukasze Jasiny: „Jsme zde sluhové ukrajinského národa“, tak i koaliční vláda PO (Platforma Obywatelska) by měla být spojována s ostudným prohlášením Donalda Tuska:

“Dnes nebudeme říkat – už nikdy válka.”

Vláda PiS dodržela slovo a my jsme se stali služebníky Ukrajiny. Dodrží vláda PO své slovo? Obávám se, že v tomto ojedinělém případě ano.

Karl Marx napsal: „Hegel někde říká, že všechna velká historická fakta a postavy se opakují, abych tak řekl, dvakrát. Zapomněl dodat: poprvé jako tragédie, podruhé jako fraška.” Měl naprostou pravdu. Opakujeme předzářijové*) chyby sanačních vlád. To, co se dnes děje v Polsku, je fraška, nebo spíše tragédie. Evropská unie a NATO, tedy mezinárodní struktury, které nás do značné míry připravily o subjektivitu a suverenitu, dnes paradoxně hájí její zbývající střepy.

Polský velvyslanec ve Francii Jan Emeryk Rościszewski před rokem řekl: “Pokud Ukrajina neubrání svou nezávislost, nebudeme mít jinou možnost, než se zapojit do války.” Takové hlasy se čas od času vynoří. Myslím, že to jsou plány euroatlantických elit. Krotí Poláky myšlenkou na nevyhnutelný střet euroatlantického světa se světem ruským. To je pro nás jako národ hrozná zpráva. Následky budou tragické. Nezvolili jsme cestu statečného Maďarska ani rezervovaného Slovenska. Většina lidí stále nevidí hrozbu, věří v sílu a účinnou pomoc západních spojenců jako naši krajané před zářím 1939.

V této černé tragédii je ještě něco děsivějšího než chybné hodnocení situace a nedostatek fantazie našich krajanů – je to zmíněná vůle „našich politických elit“. Kdyby to bylo na nich, Polsko by dnes bojovalo s Ruskem. Byli bychom to my, naše děti a vnuci, kdo by na Ukrajině masově umíral v zákopech. Jsem hluboce přesvědčen, že kdyby dnes Aleksander Bocheński žil, byla by napsána druhá část „Dějin hlouposti v Polsku“. Někteří by to četli a plakali, mnozí by řehtali smíchy a přidali by jeho jméno na svatební seznam.

A pak… poslední zhasne světlo.

*

Łukasz Jastrzębski, Myśl Polska, překlad Dr.G.

*

Na podporu projektu „Nová Republika“ je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010. Pokud se rozhodnete přispět, napište laskavě do zprávy příjemci, že se jedná o dar. Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

*) “předzářijové chyby sanačních vlád – autor naráží na nesmyslnou politiku Piĺsudksého a Bekovského Polska z druhé poloviny 30. let 20.stol., která se silným protiruským/protisovětským akcentem uplatňovala mimořádně přátelské vztahy s nacistickým Německem se současným spojenectvím s Francií a Velkou Beitánií, což se 1. září 1939 stalo Polsku osudným.

4.7 12 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Georg
Georg
před 12 dny

A já jsem si myslel, že Polák to je diagnoza, ne národnost, samozřejmě žert. Ale tento článek Poláka mě potěšil, že v Polsku se doufám najde ještě dost “normálních” lidí, kteří netouží po válce, ale po míru a spolupráci se všemi národy včetně i s Rusy.

Ludvik
Ludvik
před 12 dny

Během Putinovy návštěvy mongolského Ulánbátaru se tam odehrál obrovský protest. Přišlo 5 lidí a pes.

t.me/sanya_florida/19971

pohledy

4. září v 10:35

Karel2002
Karel2002
před 12 dny
Odpověď uživateli  Ludvik

Mongolsko je Čingischánova země. Víc než pět demokratů neseženete.

Praded
Praded
před 12 dny

Většina Poláků je přívětivé a pracovité povahy. Mezi sebou ale mají horši parazity než ti naši, jsou vymočenější. Děda říkával: Polák se jednou rukou modlí a druhou krade.

spartak
spartak
před 12 dny
Odpověď uživateli  Praded

Polsko je hnusný militantní stát a má znovu možnost ,aby začala 3světová válka.

Praded
Praded
před 11 dny
Odpověď uživateli  spartak

Jo tenkrát se na Volyni smály, že vyjely proti Hitlerovi na koních s šavlemi.

Karel2002
Karel2002
před 11 dny
Odpověď uživateli  Praded

Když nic jiného neměli než koně a šavle? Oni se celou dobu těšili, že půjdou s Hitlerem na Moskvu a Hitler je zradil. Poláci velmi oslavovali 15. 3. 1939 a obsazení Československa.