Petr Hampl: O českých třicetiletkách

Třicetiletkami tentokrát nemyslím nemravně mladé ženy, ale časová období, píše Petr Hampl v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Na snímku součsná reprezentce úpadku české společnosti, hospodářské krize, rekordního zadlužování, systematického lhaní, národní nesvobody a koloniálního poddanství. Tihle nás přivedli do nové totality…

* * *

Když se podíváme do českých dějin od začátku 20. století, dává smysl je rozdělit na přibližně třicetileté úseky. A vypadá to, že nám takový pohled umožní všimnout si věcí, jakých bychom si jinak nevšimli. Jak to má být u každé správné teorie.

Třicetiletka národní emancipace (1900 – 1930) – veřejný život určován osobnostmi jako Masaryk, Jirásek nebo Antonín Dvořák. Více než 150leté úsilí českých obrozenců, ale také průmyslníků a dělníků, vyústilo v obnovu samostatného národního státu. Státu demokratického, ekonomicky úspěšného, s velmi přívětivou sociální politikou a úžasným kulturním životem. To rozhodně nebylo v Evropě té doby samozřejmostí.

Prvnizpravy.cz – Petr Hampl: Proč se lidé nespojí

Třicetiletka bojů a zmatků (1930 – 1960) – český stát a národ čelily vlně pohrom a dokázaly si s tím poradit jen velmi obtížně. Nejprve přišla hospodářská krize, která nemusela být tak drastická, kdyby bohatí nehodili lidové pracující vrstvy přes palubu, nicméně stalo se. Po roce 1948 jim to lidové pracující vrstvy vrátily (když se mluví o teroru 50. let, je zapotřebí vidět celý ten příběh). Mezitím trauma Mnichova a okupace. Třicetiletku bojů a zmatků symbolicky zakončila amnestie prezidenta Novotného. Dobře vyjadřovala, že nechceme věčné boje, ale chceme rozumné soužití.

Třicetiletka národního rozkvětu (1960 – 1990) – období, kdy české země dosáhly civilizačního vrcholu. Nikdy předtím ani nikdy potom na tom nebyly tak dobře, ať měříme životní úrovní, technologickou vyspělostí, objemem průmyslové výroby, vzdělaností, rodinným životem, bohatstvím obyvatel nebo čímkoliv jiným. Dnes se to někteří stydí říkat, protože je to spojeno s komunisty. Zdá se ale, že v tom komunisté nehráli až tak významnou roli, v dobrém ani špatném. Prostě měli štěstí, že byli u moci v nejlepším období. Jiné státy bez komunistických vlád taky procházely obdobným rozkvětem.

Někdo zase namítá, že ty jiné státy na tom byly ještě lépe než české země. Budiž, ale to nic nemění na tom, že české země na tom byly lépe než předtím a lépe než potom.

Třicetiletka úpadku (1990 – 2020) – po nadšení začátku 90. let následoval úpadek všech oblastí života – vzdělanost, průmyslová výroba, relativní technologická vyspělost, zemědělství, mezilidská solidarita, rodinný život, umění, rozvoj infrastruktury…Zpočátku to nebylo zřetelné, protože začínající úpadek byl překryt setrvačností z předcházejícího období. Nicméně zděděné zdroje se postupně vyčerpaly a úpadek zrychloval. Právě ono zrychlování je určující. Úpadek mezi lety 2015 a 2010 byl mnohem výraznější než úpadek mezi lety 2005 a 2010. A dnes se poměry zhoršují rychleji než před 10 lety.

Mizí národní vědomí a lidé odcházejí ze země. Vlna odchodů po roce 1968, která byla tehdy něčím výjimečným, se stala dlouhodobým standardem.

Třicetiletka s otazníkem (2020 – 2050)

Do budoucnosti nevidíme, nicméně rýsují se v zásadě dvě možnosti. Buď se civilizační trend otočí, dojde k zásadní změně a většina oblastí národního života projde regenerací a obnoví se růstové trendy.

Nebo tu bude jen území k drancování (tzv. failed state), spirála zhoršování bude pokračovat, mezitím postupná kolonizace a nahrazení původního obyvatelstva.

Takže třicetiletka regenerace nebo třicetiletka vítězství islámu. 

*

PhDr. Petr Hampl – nezávislý sociolog, První Zprávy

5 11 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
weitinger
weitinger
před 8 dny

Nemluvil bych o třicetiletkách, je to normální Saturnův cyklus…

maxim
maxim
před 8 dny
Odpověď uživateli  weitinger

Správně .. Cyklus Saturna se projevuje mezi generacemi a také v osobním životě lidí a s ohledem na shodu v délce přibližně 30 dní -let s direkcemi a progresemi Lunárního cyklu má zásadní vliv na cyklické etapy života 30 -60 -90 let a celkový osobní osud lidí… Důležitější pro dějinný vývoj civilizací jsou ale planetární cykly 80 -160 -240… Číst vice »

Naposledy upraveno před 8 dny uživatelem maxim
vaclav
vaclav
před 9 dny

No konečně ten správný komentář – jinak je to jenom prázdné žvanění !!!!!!

Praded
Praded
před 9 dny

Jednou větou: Nejde to zastavit, ten úpadek je ve všem a hlavně mravní.

adam
adam
před 9 dny
Odpověď uživateli  Praded

Ne, občané ten úpadek prostě musí zastavit. V opačném případě oni a jejich potomci nemají žádnou budoucnost. Tak jednoduché to je… Prvním krokem se musí stát totální rozprášení té bandy, která se podvodem a lhaním dostala v této zemi k moci a systematicky ji ničí.

Praded
Praded
před 9 dny
Odpověď uživateli  adam

I v Bavorsku a Lužici žily Slované a v česku jich je už dosti malá menšina.

oldo
oldo
před 8 dny
Odpověď uživateli  adam

Ale není, jak by mohli šílenci zastavit SVÉ šílenství?

cablik
cablik
před 9 dny

No jo za socialismu jsme na to byli nejlépe soběstačná zem a skvěle se žilo. Pokud to šílenství lidé nezastaví tak tu bude islámský chudobinec.

vaclav
vaclav
před 9 dny
Odpověď uživateli  cablik

Vy jste p  naprosto .přesvědčen o tom, že tento zhovadilý stát zachrání nějaká západní “dempokracie , to jste na úrovniprvokůl.

vaclav
vaclav
před 9 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Omlouvám se na překlepy

cablik
cablik
před 8 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Mno nic bohužel nám musí pomoci velké západní země aby se něco dělo naštěstí toho mají také dost vy prvoku.

oldo
oldo
před 8 dny
Odpověď uživateli  cablik

 Jak by mohli šílenci zastavit SVÉ šílenství?

cablik
cablik
před 8 dny
Odpověď uživateli  oldo

Normálních lidí co chtějí normálně žít je většina tak je třeba udělat to samé co bylo v 89.

oldo
oldo
před 8 dny
Odpověď uživateli  cablik

Svatá prostoto.

cablik
cablik
před 8 dny
Odpověď uživateli  oldo

Nejlepší je rezignovat kdyby to udělal každý tak by jsme tu dávno nebyli. Bude nové očkování tak se dopředu objednejte.